Pegomastax Africanus
Малкото чудовище е тичало по Земята преди милиони години

Таралеж с клюн на папагал и вампирски зъби – истина ли е? (ВИДЕО)

Няма друг начин да се обрисува странното чудовище – то притежава зъбите на прилеп-вампир, папагалска човка и бодлите на таралеж, но не е извънземно, а мини-динозавър

Pegomastax africanus се нарича динозавърът с размерите на едра котка, обитавал земите на Южна Африка преди около 200 милиона години. Главата му, реконструирана едва сега по намерения череп, шокира с фантастичен външен вид на избягало от холивудско студио извънземно. Признатото за най-грозно същество днес – птицечовката, изглежда миловидна в сравнение с него, шегуват се изследователите.

Малкото чудовище е тичало по Земята преди милиони години

Представете си „тичащ на два крака таралеж“, така картинно обрисува професор Пол Серено от Чикагския университет в САЩ този динозавър-вегетарианец. Pegomastax е имал малка глава с муцуна, преминаваща в закривен клюн – като сегашните папагали, хранел се е с растения и независимо от това, майката Природа го е снабдила с остри вампирски зъби.

Според изследователите, тези необичайно големи кучешки зъби най-вероятно са били оръжието му за самозащита или белег за силата на индивида. Тялото на този дребен динозавър, с размери около 60 сантиметра, е било покрито с нещо средно между остра четина или бодлите на днешния таралеж. Любопитни подробности за находката разкрива actualno.com. Първите сведения за съществуването на малкото чудовище са от 60-те години на миналия век. Доскоро това е бил единственият екземпляр, но после сред многобройните вкаменелости, събирали прах с години в Харвардския университет, любопитният изследовател Пол Серено попада на странните кости и дълго време го изучава. Изглежда този двукрак таралеж с човка и вампирски зъби, не е бил „ортодоксален“ вегетарианец и много не подбирал кого ще хапне за закуска.

Боян Петракиев

За Боян Петракиев

Казвам се Боян Петракиев. Завършил съм „Българска филология” и „Журналистика”. Част от екипа на Марс Медия съм от 2009 г., като основно работата ми може да видите в сайтовете Chudesa.net, Razkritia.com, Zasada.bg, Lechitel.net, Mamita-bg.com, Zdrave.ws, Figurata.com.

Прочети още

гатанки за деца - трудни и с отговори

Гатанки за деца, гатанки с отговори. Забавни, за големи, трудни и др.

Забавни гатанки за деца с отговори. Лесни гатанки, трудни гатанки с отговори. Детски гатанки с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *