Властите в Кьолн официално заклеймиха изгарянето на вещици, преследваните са били над 100 души, а около 40 са били изгорени на клада преди 400 години

Първо ги обвинили несправедливо и изгорили, а сега ги реабилитират - след дъжд качулка

Властите в Кьолн дадоха своята официална позиция по заклеймяването на лова и екзекуцията на вещици преди 400 години, съобщи Koelnische Rundschau, цитиран от Блиц.

Тази инициатива е бил подета от 65-годишния евангелистки свещеник Хартмут Хегелер, който е и преподавател по религия. Той разкрива, че не е важно юридически да бъдат реабилитирани гонените и осъдени за магьосничество хора, колкото позицията на Градския съвет от морално-етична гледна точка.

За периода 1446 – 1662 година само в Кьолн са били обвинени във вещерство над 100 души. От тях над 38 са били измъчвани, екзекутирани или изгорени на клада. Сред най-известните осъдени за магьосничество била Катарина Хенот, която е била ръководител на пощата в града. Тя е била изключително жестоко измъчвана, душена и накрая дори изгорена на клада като вещица. Нейната вина обаче, пише Хегелер, е по-скоро несъгласие с политическите възгледи на управляващите, което я е обрекло на гибел.

нумерология

Идеята за реабилитацията на Катарина Хенот възникнала в двама нейни роднини – това са 79-годишния Ханс-Йоаким Хиртц от Кьолн и 57-годишния Калр-Йозеф Мюнх от Бернсхайм. Те са потомци на двете сестри на Катарина от 15-то поколение. Те се свързали с отец Хегелер, който пък предал молбата им към Градския съвет.

В чест на Катарина Хенот властите в Кьолн нарекли улица и училище на нейно име. Дори има поставена нейна скулптура на кулата на кметството.

Калинка Петрова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: