Петък 13: Страшни истории, интересни факти и нумерология + филм!

30+ интересни факти за петък 13 от религията, физиката, историята и митологията. Страшни истории. Целият филм “Петък 13” със субтитри за гледане онлайн.

Съдържание на публикацията: Фобия 13 Интересни факти Параскевидекатрияфобия Трискайдекафобия История на суеверието Таро Смъртта Известни хора с фобия 13 Страшни истории Фатализъм в техниката Прочути събития 13 в математиката В Библията В историята В религията Дяволската дузина В изкуството Петък 13 филм В музиката Загуби на петък 13 Фаталната 13-та зодия Пекарска дузина Как да се предпазим.

13-тото число на произволен месец, което попада в ден петък, е общоизвестен знак, че трябва да се готвим за неприятности, трудности, пречки, съпротиви и като цяло – неуспех. Тази година (2016) има само един такъв ден – през май. Петък 13 се нарича още „черен петък“, но напоследък търговците завзеха понятието, използвайки го като символ за разпродажби на скандално ниски цени.

Медицината разглежда убеждението, че петък 13 е фатален ден, като една от разпространените фобии по света и дори то си има специално име: параскевидекатрияфобия. Терминът идва от гръцки и представлява съчетание на думите петък (παρασκευή, paraskevi), 13-ти (δεκατρία , dekatria) и страх (phobia).

Понятието е измислено от психотерапевта Доналд Доси, американец, който използвал определението в авторски метод за терапия на редица неоснователни страхове. Той стигнал до заключението, че ако успеем да произнесем самата дума няколко пъти, без да се запънем, то страхът от 13-тото число на месеца, попаднало в петъчен ден, моментално ще изчезне по автоматичен начин.

Този тип фобия се разглежда като частен случай на по-общото понятие трискайдекафобия или тердекафобия. Името отново идва от гръцки и съчетава τρεισκαίδεκα (13) и φόβος (страх).

Защо се боим от числото 13?

Болезненият ужас от 13-тото число си е чист предразсъдък със здрави исторически корени, подхранвани от редица суеверни и религиозни вярвания. И досега не се е стигнало до всеобщо становище откъде произхожда трискайдекафобията. Според една версия, 13 е „лошо“, защото е с едно повече от считаното за свещено число 12. Според културолози, страхът от 13-т се появява някъде към 19-20 век. Само че това е абсолютно невярно твърдение и то се оспорва от доста древни факти.

Петък 13: история на суеверието

петък 13 суеверия поверия страшни истории

Вие вярвате ли в петък 13? Взимате ли мерки? Пишете ни по-долу в коментарите! Споделете с читателите ни! Нека се получи разговор!

Най-ранният пример за страх от 13-т датира 1800 години преди Христа и ни отвежда във Вавилон, до законника на цар Хамурапи. Той представлява надпис върху стена от черен базалт, определян сред най-древните текстове на Месопотамия. Открит в Иран. Това е сборник от правни текстове, разделени на 282 члена. Някъде след 1901 година, когато намират стената, се разпространява твърдението, че в законника липсва 13-та глава. Разбира се, има 13-та глава, но това няма значение, защото разпространяващото се убеждение е тъкмо обратното.

Със сигурност древните римляни вярвали, че 13-та дата е абсолютно неподходяща за започването на военни действия. Те се въздържали и от други важни дела.

Корените на суеверното убеждение се проследяват чак до Адам и Ева. Смята се, че Ева опитала забранения плод точно в ден петък, 13-то число, и пак в тогава примамила с него Адам, което довело до куп неприятни последствия за целия човешки род. Въпреки че няма доказателства, мълвата говори, че пак на такъв ден

Каин убил брат си Авел.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 01Съществува и друга библейска притча, свързана с 13. На Тайната вечеря Юда Искариотски – апостолът, който предал Исус, стоял точно на 13-тия стол край масата. С тази история е свързано най-разпространеното в 19-ти век суеверие, че ако на вечеря се съберат тринайсет души, излишният от тях ще умре, при това до една година. Освен това 13-тата глава от Апокалипсиса разказва за Антихриста, а 13-та глава от Евангелие на Йоана е посветена на предателството на Юда.

Християнството е основен източник на страшните истории, заради които 13 не се харесва. Апокрифно, но пък широко известно е убеждението, че Сатанаил – ангелът, който Бог изпраща, за да подлага на уроци и изпитания хората, всъщност е 13-ти по ред. В еврейския календар пък някои години съдържат 13 месеца, докато останалите календари имат само по 12.

Корени на суеверието се намират даже в митологията. При викингите например Локи, бог на огъня и злото, е 13-тият бог от древния скандинавски пантеон.

През Средновековието се е вярвало, че на такъв ден се събират 12 нечисти сили, към които по пълнолуние се присъединява и тринайсета персона – самият Сатана.

Петък 13 не се обича и от моряците, те били убедени, че това е ден с висок риск от корабокрушения. Някои кораби дори преустановявали своя ход или се приютявали на завет в някой залив, очаквайки да отмине опасният ден. От петък 13 са се бояли повече британските моряци, докато испанските и португалските мореплаватели не били засегнати от подобна фобия. Даже на такъв ден тръгнал на своето историческо плаване към бреговете на Америка Христофор Колумб.

Легенда за тамплиерите

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 07Интересен факт е, че най-известното обяснение за страховития характер на петък 13 е свързано с кървавите събития, предприети за ликвидиране на тамплиерския орден. Широко известно е, че на тринайсетия ден от октомври през 1307 година, ден петък, крал Филип IV заповядал всички членове да бъдат арестувани, во главе с върховното му ръководство.

Последвал процес, при който всички те били осъдени за ерес и богохулство. Тамплиерите били забранени, а много от хванатите във Франция били подложени на мъчения и след това екзекутирани. Няколко години по-късно в Париж са хвърлени живи на кладата Жак дьо Моле – последният 23-ти велик магистър, и Жофроа дьо Шарне – прецептор на Нормандия.

Преданието разказва, че преди смъртта си Моле проклел наблюдаващия екзекуцията крал и цялата му династия. Този сюжет ляга в основата на серия исторически романи от френския писател Морис Дрюон.

Същата страшна история е придобила допълнителна известност чрез романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, макар че този автор не е първият, който е бил впечатлен от фаталистичното отношение на хората към петък 13. Не са особени новатори и написалите „Свещената загадка“, на която се е опрял Браун. Още през 1981 година Робер Амбелен, френски окултист и езотерик, е написал в своята книга: „Денят е избран не случайно. Кралят посочил петък като ден, в който е разпънат Христос, а датата е намек за нещастното число 13“.

Таро – Смъртта

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 13

13-ата карта в Таро – Смъртта!

В Таро картата с номер 13 е…. Смъртта!!! Тя носи значението за огромна промяна в живота – добра или лоша, но неизбежна. Дори и да символизира позитивна трансформация, при гадание тази карта винаги е неблагоприятна. Показва, че предстои рязка смяна на предишния живот, която веднъж задействана, не е в ръцете на никой човек да я спре или предотврати.

В живота на индивида тя се проявява по всякакъв начин – от развод или загуба на работата до истинска смърт. Смъртта в Таро означава пълен разрив с миналото, край на живота такъв, какъвто е бил до момента. В Таро числото 13 не е нито щастливо, нито нещастно. То символизира трансформацията и прекратяване на всичко, което е било.

Културолозите считат фобията към петък 13 за относително скорошно явление, възникнало някъде в последните лета на 19 век от сливането на две действително древни суеверия: неблагоприятният характер на деня петък и опасното и страшно число 13-т. Както се отбелязва, два знака за неуспех в крайна сметка винаги успяват да създадат един супер неуспешен ден.

Действително в англоезичните източници първото упоменаване на петък и 13 в един контекст е намерено през 1869 година в биографията на Росини, написана от един английски журналист. За композитора, който е умрял на 13 ноември 1868 година в петък, там дословно е казано следното: „И той, както много италианци, смятал петък за нещастен ден, а 13-т – за нещастно число. Забележително е това, че умира на 13 ноември, петък“.

В същото време английският «Речник на изрази и известни фрази“ на Бревер, който излиза през 1889 година, все още не съдържа специална глава за петък 13, въпреки че има отделни статии и за петък, и за числото 13.

Аналогична ситуация откриваме в САЩ. В проведено през 1907 година проучване на студенти от Харвард само два пъти се споменава петък, 13-т: «Ако 13-то число на месеца се падне в петък, то рискът от нещастие е по-голям“. Обаче нещо се променя в навечерието на 1908 година – в езика или в културата, но в статия за петък, 13 март, Ню Йорк таймс излиза с дописка под заглавие: „Петък 13 не плаши сенатор Оуен“.

В нея се отбелязва, че на тази дата сенаторът ще внесе в Сената 13 законопроекта за строителство в щата Оклахома. Лахенмайер смята, че „Friday the 13th“, написано без запетая, не е правописна грешка, а признак, че двете думи вече са съставили един устойчив израз. Така „петък, 13-ти“ в някакъв момент става „петък 13“.

Известни хора с фобия 13

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 12

Арнолд Шьоненберг, композитор.

Австрийският композитор Арнолд Шьоненберг е станал жертва на своя необясним сковаващ ужас от числото 13. И по-рано е имало видими признаци, че музикантът се бои от фаталния му характер. Последната му опера носи заглавие с правописна грешка, само и само да се избегне сборът от буквите да е равен на 13. Операта е наречена «Moses und Aron», а не «Moses und Aaron». Композиторът е роден на 13-то число, но не е считал това за щастлив знак, а обратното – за страшно и ужасно предзнаменование.

Разказват, че той дори отказвал да влиза в сгради, номерирани с 13. Шьоненберг бил убеден, че ще умре на 76-годишна възраст, когато сборът от двете цифри ще даде 13. Най-много се е ужасявал от петък, 13-ти, който се е падал през юли 1951 година. Когато датата дошла, музикантът така се сковал от страх, че не станал от леглото и изненадващо, но наистина умрял! Това станало точно 13 минути преди да удари полунощ.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 11

Джон Майер и неговият албум.

Американският певец и китарист Джон Майер пуснал албума си «Room for Squares» с 14 песни, но 13-тата с дължина от само 0.2 секунди представлявала единствено тишина. 13-то парче дори не фигурирало върху обложката на албума. Точно по същия начин числото 13 било пренебрегнато от групата Hot Hot Heat в албума си «Elevator». 13-то парче в него също не фигурира в описанието, а на записа то е заменено с 4 секунди разнообразни шумове.

Испанският мотоциклетен състезател Ангел Нието, по собствените му думи, участвал в 12+1 световни шампионата, а филмът за живота му е озаглавен по същия начин: «12+1».

Заедно с това има и точно обратните примери. Световноизвестният шахматист Гари Каспаров винаги считал 13 за щастливото си число и играел по 13 партии, а през 1985 година в мач срещу Карпов той печели с резултат 13:11 и става тринайсетият световен шампион по шахмат. Той самият е роден на 13-та дата, но не се е падало в петък, а в събота.

Немският футболист Михаел Балак през повечето време е играл под номер 13, независимо от това в кой отбор.

В културата на Италия и на Китай числото 13 традиционно се смята за щастливо. Според маите – дори свещено. В Египет е било посредник за божествена благословия.

Фатализъм в техниката и модерните технологии

В сферата на съвременната техника има повече страшни истории, отколкото в митологията. През 1927 година Чарлз Огъстъс Линдберг е първият пилот, успял да прелети над Атлантическия океан в един полет, без прекъсване. Той обаче е 13-тият, който се правя с тази задача, като 12 преди него се провалят, а шестима дори губят живота си.

Печели като награда баснословната за своето време премия от 25 хиляди долара, получава огромно признание и става най-известният американец. Дотук нищо фатално, но пет години по-късно бебето на пилота е отвлечено, като исканият откуп е от 50 000 долара. За беда историята завършва нещастно, след като детето е намерено убито. Фаталният 13-ти пилот отново става известен, този път с печалната си съдба.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 09

В самолетите често няма 13-о място.

Макар и подвластни на логиката и научните доказателства, изследователите, техниците и инженерите възприемат постепенно идеята да странят от числото 13. Усъвършенстваният модел на немския изтребител от времето на Втората световна война Хенкел – Хе 112, е бил обозначен не с поредния номер Хе 113, а със 100, за да се избегне използването на страшното число. Впрочем Адолф Хитлер също е страдал от трискайдекафобия.

Поради същото суеверие американците не са произвели изтребител F-13. Моделът с номер 12 бил последван от този с 14. По-късно много авиокомпании спрели да номерират с 13 редовете в пасажерските самолети, така че след 12 направо следвал номер 14. Пример за това е авиокомпанията Луфтханза.

Немският изобретател Хуго Юнкерс обаче, създавайки първия в света изцяло метален самолет, го кръстил Юнкерс F13. Има и други подобни „смелчаци“. Аполо 13 бил пуснат в 13:13 часа на 11.04.1970 година от стартовия комплекс № 39 (три по тринайсет), и на 13 април трябвало да влезе в орбита около Луната. В съвременната Формула 1- колко очаквано!, няма болиди под номер 13. Този номер е бил изключен от стартовите листи на автогонката Гран При след три аварии на машини под номер 13 през 1925 и 1926 година.

Страшните истории за петък 13 са пуснали пипалата си и в прагматичните 20 и 21 век. Сред интересните факти е следният: споменатият по-горе психиатър Доналд Доси е изчислил преди време, че фобията от петък 13 е поставил отпечатък върху вярванията на около 20 милиона души в Съединените щати.

При такова крупно число е ясно защо голяма част от големите сгради отвъд океана не притежават 13-ти етаж, в полза на суеверните си посетители хотели прескачат да поставят номер 13 на стаите и много други подобни предпазни мерки срещу загубата на клиенти и запазване на психическия комфорт на посетителите. Не обичат фаталния петък и хирурзите, не по-малко и техните пациенти, така че и едните и другите влизат в операционната зала, само ако става дума за спешен случай. Планови операции рядко се назначават на петък 13.

Петък 13 в компютърната субкултура

През 1988 година била отбелязана епидемия от компютърния вирус Jerusalem, който носел особено разрушителни последствия, ако се активира в петък 13. За първи път това станало на 13 май 1988 година, петък. Този черен хумор бил приет от авторите на някои други компютърни вируси и така суеверието влязло директно в най-модерната сфера на новото време.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 10

Хората се страхуват да напишат №13 на къщите си.

Днес хакерите често програмират атаките си за петъците, които се падат на 13-то число. Освен това прословутият ден 1234567890, отчетен от началото на измерването на Unix-времето (броят на изминалите секунди), формално настъпва на 13 февруари 2009 година, петък. Поклонниците на операционната система приемат това като знаменателен факт.

След Microsoft Office 2007 (който бил 12-ти поред) е анонсиран 14-тия. Така и не излиза Pinnacle Studio 13. След ABBYY Lingvo 12 излиза ABBYY Lingvo x3 с вътрешен номер на версията 14. Пропусната е 13-тата версия на CMS 1С-Битрикс, като след 12.5 се появява направо 14.

Календар на петъците 13

Всеки 400-дневен цикъл на григорианския календар съдържа 146 097 дни (365 × 400 = 146 000 и 97 броя допълнителни дни през февруари). Този цикъл има 20 871 седмици и 4800 месеца. Въпрос на проста математика е фактът, че има малко по-голяма вероятност 13-то число да се падне в ден петък, отколкото в някой друг ден от седмицата. Средно тя се случва на всеки 212,35 дни (212 + 241/688). Все пак 13-то число от месеца се пада в петък от един до три пъти в годината и винаги, ако месецът е започнал в ден неделя.

Ето календар от 1981 до 2050 година. По него може да проверите дали сериозни нещастия са ви се падали действително на такъв ден или да програмирате действията си, ако сте подвластни на суеверието. (текстът продължава и след таблиците!)

1981—1990
година месец година месец
1981 февруари; март; ноември 1986 юни
1982 август 1987 февруари; март; ноември
1983 май 1988 май
1984 януари; април; юли 1989 януари; октомври
1985 септември; декември 1990 април; юли
1991—2000
година месец година месец
1991 септември; декември 1996 септември; декември
1992 март; ноември 1997 юни
1993 август 1998 февруари; март; ноември
1994 май 1999 август
1995 януари; октомври 2000 октомври
2001—2010
година месец година месец
2001 април; юли 2006 януари; октомври
2002 септември; декември 2007 април; юли
2003 юни 2008 юни
2004 февруари; август 2009 февруари; март; ноември
2005 май 2010 август
2011—2020
година месец година месец
2011 май 2016 май
2012 януари; април; юли 2017 януари; октомври
2013 септември; декември 2018 април; юли
2014 юни 2019 септември; декември
2015 февруари; март; ноември 2020 март; ноември
2021—2030
година месец година месец
2021 август 2026 февруари; март; ноември
2022 май 2027 август
2023 януари; октомври 2028 октомври
2024 септември; декември 2029 април; юли
2025 юни 2030 септември; декември
2031—2040
година месец година месец
2031 юни 2036 юни
2032 февруари; август 2037 февруари; март; ноември
2033 май 2038 август
2034 януари; октомври 2039 май
2035 април; юли 2040 януари; април; юли
2041—2050
година месец година месец
2041 септември; декември 2046 април; юли
2042 юни 2047 септември; декември
2043 февруари; март; ноември 2048 март; ноември
2044 май 2049 август
2045 януари; октомври 2050 май

Известни събития на петък 13

13 декември 1907. На този ден става една от най-крупните корабни катастрофи на 20-тото столетие. Единствената в света шхуна със седем мачти „Томас Лоусън“ се разбива в скалите край остров Сили. Най-големият кораб от този клас окончателно отива на дъното малко след полунощ на 14 декември.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 06

Филмът „Петък 13“ е абсолютен хит в жанра на ужасите!

Забележителното е, че шхуната е кръстена на брокера Томас Лоусън, който е автор на книгата „Петък 13“ за борсовите машинации, използващи страха на хората от нещастното съчетание.

13 ноември 1942 година. Японската империя губи битката при Гуадалканал, което обръща хода на Втората световна война в тихоокеанската му част. Американската страна преминава в настъпление. Това е първата офанзива след японския удар над Пърл Харбър през 1941 г. При Гуадалканал силите са били приблизително еднакви – американците са разполагали с 29000 души, а японците – с 30000.

13 юни 1947 година. В Западна Вирджиния се разбива самолет Douglas C-54. При трагедията загиват 50 души.

13 май 1949 година. Близо до Новосибирск се разбива самолет Ил-12, загиват 25 души.

13 юли 1956 година. В Ню Джърси се разбива транспортният самолет Douglas Liftmaster, който е изпълнявал курс №13. Жертвите са 46.

13 октомври 1972 година. Край Москва се разбива Ил-62, загиват 174 души. Това е най-мащабната авиокатастрофа в света за времето си.

13 април 1970. Експлозия на космическия кораб Аполо 13 проваля опита му да кацне на Луната. Той става първата совалка, която аварира извън земна орбита. Той е изстрелян от стартова площадка 39 А (3 по 13) на Кейп Кенеди. Последното излъчване в ефир става именно ва 13 часа и 24 минути на 13 април.

13 октомври 1972 година. Катастрофа на FH-227 в Андите, може би най-зловещата история в аналите на авиацията. На борда е студентски отбор по ръгби, заедно с придружители. Една част от крушенците оживяват, но са поставени пред изпитанието да оцелеят в продължение на 72 дни, преди да бъдат открити. Страшната история става още по-ужасна от факта, че младежите са принудени да прибегнат до канибализъм.

13 август 1976 година. Обикновеният жител на Ню Йорк Даз Бакстър става известен по един изключително нещастен за него повод. Интересен факт: подвластен на фатализма си, той остава у дома на петък 13, смятайки, че така ще се предпази от нещастията, които го дебнат на улицата. Остава и в леглото, за да не предизвика фатални последствия дори в границите на своя дом. Но това не спасява Бакстър, защото подът се срутва и мъжът пропада 6 етажа, намирайки смъртта си във фаталния ден.

13 септември 1996 година. В Лас Вегас умира известният рапър Тупак Амару Шакур, 86-тият най-велик музикант на света и на всички времена. Той е застрелян 6 дни по-рано, а убийците му не са открити.

13 януари 2012 година. Гигантският лайнер „Коста Конкордия“ с 4 200 пасажери, моряци и обслужващ персонал засяда в рифовете край пристанището на остров Джилио. Огромният корпус се накланя на една страна, пътниците, предприели разходката из Средиземно море, панически започват да се евакуират.

Сравняват случилото се на борда с апокалипсис – борба сред туристите за място в спасителните лодки, които екипажът дори не успява да спусне. 32-ма загинали е трагичната равносметка, а мощният лайнер е нарязан за скрап.

13 ноември 2015 година. Париж се облива в кръв при шест нападения. Над 128 души намират смъртта си, а много други са ранени. Франция обяви извънредно положение и национален траур. Отговорност за атентатите пое Ислямска държава, разписвайки се под терористично нападение, оценявано сред най-кървавите за нашия век.

Интересни факти: 13 в математиката

Преобърнатото на обратно число 13 (31) също е просто число.

То е седмото число по Фибоначи. Италианският математик образува през 1202 година редица числа, в която всяко следващо се получава като сбор от предните две. 13 е сбор от 5 и 8.

Шестото просто число, чиято сума от цифрите е 4, произведението – 3, квадратът – 169, на трета степен – 2197.

Сборът на цифрите в 13, повдигнати на втора степен, също образуват 13. 13 е най-голямото число от простата питагорова тройка (5, 12, 13), тоест се явява дължина на хипотенузата в правоъгълния триъгълник с дължина на катетите 5 и 12 (132 = 52 + 122).

Архимед е изнамерил 13 на брой различни полуправилни многостени.

Математика в Библията

През 19 век забележителният математик Иван Панин проучва връзката между Библията и математиката. Той се отдава на това си занимание, след като завършва Харвард. Открива, че числата са използвани в свещената книга в ролята на печати, нещо като водни знаци, предпазващи я от промени и намеси. Панин анализира ролята на всички числа в Библията. За числото 13 казва, че то представлява цифров израз на понятието грях.

Той се основава на изречението: „И беше повален огромният змей, онази старовремска змия, която се зове дявол и Сатана“ от Откровение. Целият израз, както и всяка дума в него има цифрово изражение. И то е едно и също – числото 13. Убедете се сами:

 1. Числова стойност на изречението: 13х13х13 (2197).
 2. Числова стойност на думата „змей“: 75х13 (975).
 3. Числова стойност на думата „изкусител“: 81х13 (1053).
 4. Числова стойност на думата „велиал“: 6х13 (78). (става дума за име на паднал ангел)
 5. Числова стойност на думата „убиец“: 140х13 (1820).
 6. Числова стойност на думата „змия“: 60х13 (780).

13 в историята

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 05

Петък 13 е идеален за правене на черни магии.

Първоначално САЩ се е състоял от 13 щата. Във връзка с това числото 13 присъства на герба: над главата на орела има звезда, съставена от 13 звезди. Освен това орелът държи в нокти 13 стрели от едната страна и клонка с 13 листа и 13 плодчета – от другата страна. Сборът на червените и белите ивици на флага на САЩ също прави 13.

Григорианският календар, който днес се използва от повечето страни, е въведен от папа Григорий ХIII.
През Първата световна война е създадена Специална армия – общовойсково оперативно обединение от Руската императорска армия, която е наречена така поради суеверното опасение, че като „13-та“, тя ще претърпи крах.

13-тата петилетка в бившия Съветски съюз не е изпълнена заради разпада на СССР.

13-тият руски император Александър III управлявал 13 години.

13 в религията

Според Християнската църква числото 13 е най-обикновено и с нищо незабележимо. Страхът от него, страшните истории и фатализмът се считат за обикновено, но не богоугодно суеверие.

Евангелистите също отхвърлят мистичността на числото 13. През 1913 година един пастор от Мидълтаун се опитал да преобърне мисленето на хората, които никога не се женели на дата 13-ти, и обявил безплатни венчавки.

В юдаизма 13 е щастливо число, символизира хармонията. На 13 години момчетата порастват и стават Бар Митцва. Еврейската вяра се крепи на 13 принципа. Бог има 13 качества на милостта.

Дяволската дузина: хавайска марка от 13 цента

„Хавайските мисионери“ са уникално редки марки, пуснати през 1851 година. Наречени са така, защото са лепени от мисионерите в кореспонденцията им със САЩ. В Хонолулу са отпечатани марки по 2, 5 и 13 цента. Използвана обаче била тънка хартия, до нашите времена са останали малко на брой, затова са много редки. Оценяват се на стотици хиляди долари, особено ако не са използвани.

13 в изкуството

След 50-те години на 20-я век популярността на петък 13 служи за основата на едноименна поредица филми, първият от които е заснет през 1980 година. „Петък 13-ти“ (Friday the 13th) е хорър поредица от 12 заглавия. Сюжетът проследява страшните истории на Джейсън Ворхис, който намира края си в лагера Кристъл Лейк. Заради удавянето му в езерото, то получава славата на „прокълнато“ и става сцена на серия убийства. 12-те ленти са с бюджет от почти 81 милиона долара, но донасят приходи за над 465 милиона долара.

Филмът “Петък 13” (1980) – текстът продължава и след филма:


Интересни факти и около френския режисьор Клод Льолуш. Той е убеден, че числото 13 е най-обикновено и че в него няма нищо фатално. За да го демонстрира, той започвал да снима всеки свой филм на 13-то число , а когато създал собствена продуцентска компания, я нарекъл „Les Films 13”.

Още филми, свързани с 13:
 • „Тринайсет“(1936) – филм на Михаил Ром. Един от най-ярките филми за времето си, с очевидно влияние на нямото кино. Не успява да създаде най-убедителните си кадри в истинска пустиня, но я пресъздава убедително в насипан с пясък снимачен павилион.
 • „Тринайсет дни“ (2000) – филм на Роджър Доналдсън. Разказва за Карибската криза, възникнала във връзка с разполагането на руски установки за балистични ракети в Куба.
 • „Тринайсет“ (2003) – филм на Катрин Хардуик. Чрез смел визуален стил тя пресъздава интензивното пътуване на едно младо момиче.
 • „Тринайсет“ (2010) – филм на Гела Баблуани с участието на Мики Рурк. Млад наивник присвоява самоличността на мъртвец и бива въвлечен в подземния свят, където се залага и печели от смъртта.
 • „Тринайстия етаж“ (1999) – трилър на Джоузеф Ръснак. Компютърен специалист открива нещо страшно и опасно и го скрива в собствен виртуален свят. След смъртта му се налага някой да влезе в този виртуален свят и да търси скритото писмо с надеждата да разгадае смъртта на автора му.

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 04„Аполо 13“ (1995) – филм на Рон Хауърд с участието на Том Ханкс. Номиниран за 9 награди „Оскар“. Пресъздава драматичните събития на космическата совалка „Аполо 13“.

„Тринайстият войн“ (1999) – филм на Джон Мактиърнън с участието на Антонио Бандерас. Посланик на халифа на Багдад е пленен от викинги и е отвлечен в северната им страна, ставайки свидетел на невиждана култура. Създаден по легенди на северния фолклор.

„Нападението над Участък 13“ (1976) – ранен филм на Джон Карпентър.

„13 призрака“ (2001) – хорър от Стив Бек.

„13-ти район“ (2004) – режисьор Пиер Морел. Събитията се развиват в опасен район на Париж, в който дори децата не излизат от дома си без оръжие, а полицията не смее да пристъпи.

„Петък 13“ на Клуб НЛО

Незабравимите звезди от Клуб НЛО успяват да създадат най-веселата версия на темата за фаталния петък 13. В скечовете и песните си те обичайно парадират злободневието, но майтапът им с фатализма на българина наистина представлява забележителен връх сред всичко, което са създали. Във веселия текст актьорите комбинират по незабравим начин махмурлука с откраднатия Мерцедес, бременната от негър щерка, което е лека прелюдия към къде-къде по-съществени събития като това да те блъсне кола. На всичко отгоре петък 13 на НЛО е комбиниран с пълнолуние, което сигурно е възможно най-фаталната и опасна комбинация. Ооо, о-ле-ле!

Клипа на НЛО може да си припомните тук (текстът ни продължава и след клипчето):

13 в музиката

 1. Blur – албумът „13“
 2. Megadeth — албум TH1RT3EN (Thirteen), 13-и в официалната дискография на групата и съдържащ 13 песни.
 3. Джони Кеш – Number Thirteen
 4. Danzig — Thirteen
 5. Union Youth — Thirteen
 6. Wednesday 13 – хорър пънк група
 7. Black Sabbath — албумът „13“

13 в икономиката

В съвременното общество с развита икономика проблемът петък 13 от мистичен прераства в изцяло икономически. Хората в една или друга степен подвластни на «параскевидекатриафобии», се стараят в такива дни максимално да намалят своята активност. Направени са оценки, че само върху икономиката на САЩ се нанасят загуби до 1 милиард долара на всеки един такъв ден. Заради реалните загуби, които се понасят, периодично се правят статистически изследвания върху отражението на мистиката върху реалността. По данни на холандски учени, статистически тези уж нещастни дни всъщност се оказват напълно безопасни. Обяснението е напълно логично: хората, които се боят, че ще се случи нещо лошо, са много по-внимателни, премислят всяко свое действие, нащрек са и си отварят очите, шофират много по-бавно и с изострено внимание, стараят се да действат акуратно във всяко едно нещо. От друга страна британски учени анализирали пътните произшествия в Англия и стигнали до точно обратния извод: на петък 13 броят на произшествията е по-висок, и то доказано статистически. На базата на тези данни те заключават, че наистина за някои хора може би този ден е нещастен и по-добре да се затворят у дома и да не мърдат при никакви обстоятелства. Въпросната статия е публикувана в «British Medical Journal», доста престижно издание в областта на медицината.

Австралийците не са фаталисти

В Австралия не се боят от числото 13. Образованието там продължава точно 13 години, а за шофьорите не е проблем да пътуват по шосе №13. Знакът представлява син щит с огромни цифри: 13.

Фаталната 13-та зодия

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 03Родените между 27.11 и 17.12 не са нито Скорпион, нито Стрелец, а попадат в загадъчната, фатална и много тайна 13-та зодия Змиеносец. 13-тия знак всъщност е бил известен и в древността. Той е премахнат от римския император Юлий Цезар. Обладан от суеверие, той решил, че зодията носи нещастие и постановил да се заличи. Така тя била забравена, но напоследък все повече се научава и се говори за нея. Още по-интересни са хората, които принадлежат към тази зодия. Те са забележителни: лидери, невероятни късметлии, обзети от идеали, но търсещи мир и хармония, талантливи и харизматични. Бог им е отредил много дарове, но това им носи и врагове. А защо се наричат Змиеносци? Защото умеят да парират нападения, сякаш крият змия в пазвата си.

Наскоро астролози поискаха да се промени зодиакалния календар, за да се върне мястото на Змиеносците. Засега обаче официалната астрология се въздържа, тъй като това би променило цялото разбиране за всички останали 12 зодии.

Известни хора от зодия Змиеносец: граф Дракула, Уинстън Чърчил, Никола Вапцаров, Енгелс, Марк Твен, Юлия Тимошенко.

Въпреки че е 13-та зодия, щастливото число на Змиеносеца е 12.

Интересни факти за петък 13.

В Англия съществува понятието „пекарска дузина“, която съдържа не 12, а 13 на брой предмети. Всъщност при възникването на понятието, то е означавало просто броят на хлябовете, които пекарите продавали на клиентите си. Те били заплашени от жестоко осакатяване, ако бъдат хванати, че мамят в грамажа на хляба. Занаятчиите искали да са сигурни, че няма да изпаднат в нарушение дори и случайно, затова започнали да дават по един допълнителен хляб към всеки 12, за да е сигурно, че грамажът ще е повече, а не по-малко. Така 13 хляба започнали да представляват „пекарска дузина“.

В Армения, Казахстан, Азербайджан, Грузия и на места в Русия се използват необичайни плоски броеници – ленти, които не се събират в гривна. Елементите им обичайно са 13 на брой.

В къщата Уинчестър в Калифорния всички стълбища, с изключение на едно, са съставени от 13 стъпала, в много от стаите има по 13 прозорци, в дома са изградени 13 бани. Самата къща е доста мистериозна, тя цялата е плод на суеверни вярвания.

В ASCII и Уникод код управляващият символ CR (carriage return) е определен като 13.

При някои шрифтове числото 13 наподобява буквата В.

Първоначално московското метро се е състояло от 13 станции.

Как да предотвратим нещастията на петък 13?

Петък 13 филм страшни истории лош късмет 02Съществуват много древни ритуали за предпазване от нещастия. Възможностите са десетки, но ето примерно един ритуал: купете си гребен, трябва да е чисто нов и неизползван. Започнете да чупите зъбите му един по един, изричайки:

Гнило рухнало дърво!
Под него – изсъхнало лайно!
Над него – дяволи на колело!
Крайниците им – увързани!
Гръб към гръб привързани!
Викат, бият се, реват,
Проклинат, псуват и кълнат!
Да останат тук завинаги,
Пътя ми да не препречват!
Да отнесат проклятията в мините
И в страшните селения на ада!
Нека бъда разделен
Завинаги от зла съдба!
Ключ и катинар, заключ!
Во век и веков! Амин!
Гребенът се изхвърля!

Има обаче още по-ефикасен начин да се измъкнем от нещастията: да не се поддаваме на фатализма 13! Съществуват много древни и съвременни начини за предпазване от беди, но най-точният е да сложим край на вярата в тях!

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Петък 13: Страшни истории, интересни факти и нумерология + филм!
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *