Ето един доста ясен отговор на въпроса „Има ли прераждане и предишен живот“: Яница е на 23 години. Когато за първи път отишла в Хисаря, за да лекува бъбреците си на минералните извори там, се почувствала много странно.

Всичко й се сторило познато, имала чувството, че и преди е била там. Разпитала родителите си дали не са я водили в Хисаря, когато е била малка, но те не си спомняли такова нещо. Единственото обяснение на феномена е, че Яница е била на това място в предишен живот.

––––––––

Не са малко хората, които при посещение на ново място изпитват чувството, че са били там. Сякаш вече са живели на дадено място, познават го добре, въпреки че се озовават там за първи път. Други при среща с непознат изпитват непреодолимото усещане, че вече са го виждали. Е, понякога се оказва, че това е някоя телевизионна звезда, чието лице е познато от екрана, но се случва и да е някой съвсем непознат. Веднага изпитваме симпатия или отвращение към определени хора – вероятно защото са останали спомени за отношенията ни в предишен живот. Подобни явления от типа „deja vu” може би се дължат на откъслечни спомени от предишен живот. Защо човек не помни нищо от миналите си прераждания? Според специалистите по преражданията, преминавайки през чистилището, душата се освобождава от земната памет и в новото тяло продължава

програмата за саморазвитие и самоусъвършенстване

Всеки обаче можел да почувства отглас на своето предишно въплъщение. Понякога в живота възниква проблем, чийто корен не се крие в детството, а в предишното прераждане, което човек трябва да си спомни, за да го реши. Човек може да се върне в предишен живот чрез хипнотична регресия. Когато изпадне в транс, всеки може да пътешества във времето и пространството. Хипнотизаторът задава въпроси и вие му отговаряте къде сте се родили, с какво сте облечени, дали сте мъж или жена, какво е общественото ви положение, кога и при какви обстоятелства сте починали в предишен живот. Често хората, които се връщат в определен период от предишния си живот, когато са били по-възрастни, видимо се състаряват. Други пък се подмладяват. Физическите метаморфози могат да бъдат и много по-драматични: изследователи дават примери с хора под хипноза, у които се проявяват медицинските симптоми на болестта, от която са страдали в предишния си живот.

нумерология

Древните мистици и съвременните ясновидки вярват, че човешката душа се връща на земята много пъти, докато не научи добре уроците на този свят и не мине през много изпитания, за да достигне просветлението. Според ясновидката Галя Венкова не трябва да се страхуваме от смъртта, защото тя е просто едно ново начало, един преход на душата. „Ако човек е стар и тежко болен и страда, за него смъртта е спасение”, смята тя. При някои от хората, на които гледа, й се показват миналите им прераждания. Това ставало, за да се направи съпоставка с предишен живот. Понякога здравословните проблеми имали по-дълбок корен – те били резултат от деянията им в някой минал живот. Не приема обаче, че хората могат да се прераждат според делата си в животни. „Човек, който е натрупал грехове в минал живот, в настоящия задължително попада в ситуация, в която трябва да ги изкупи”, категорична е Галя. По-различно е мнението на лечителката Даниела Ефремова. Според нея

кучетата са преродени души на хора,

които са направили страшни прегрешения в предишния си живот. Даниела смята, че човешката душа може да се преражда до седем пъти на земята. Всеки човек идвал на белия свят със своя мисия и имал на разположение 7 живота, за да я изпълни. Основателката на Центъра по тибетска медицина и класическа хомеопатия Елисавета Логинова също смята, че не трябва да се плашим от смъртта. „Ако се страхуваме от смъртта, то трябва да се страхуваме и вечер, когато лягаме да спим. Нормално е да се страхуваме, че не знаем какво се случва, след като затворим очи”, обяснява Ели. Според нея хората ще живеят по-добре, ако знаят, че смъртта всъщност е едно ново начало. Младата екстрасенска твърди, че човек се ражда и умира вечно – животът е едно перпетуум-мобиле. Появяваме се на белия свят, за да научим нещо ново, и във всяка следваща реинкарнация ставаме по-зрели и знаещи.

Известният моделиер и езотерик Пако Рабан също има свое виждане по въпроса за прераждането. Според него

съществува едно постоянно неумиращо „аз”

Миналите прераждания се отразяват върху външния вид на човека в настоящия живот. Особено внимание моделиерът отделя на ушите и очите, по които можело да се съди колко пъти човекът се е прераждал. Според теорията на Пако Рабан хората, които имат силно развита и удължена мека част на ушите, са преминали през повече прераждания. Тези личности са вглъбени, по-разумни, интелектуални или мечтателни. Например Буда винаги е изобразяван с прекомерно дълги уши, които почти докосват раменете му, а създателя на даоизма Лао Дзъ са наричали Дългоухия. И обратното – хората с почти прилепнали ушни миди са агресивни и с изразени животински инстинкти – те вероятно са в първото си прераждане. Изтеглените към слепоочията очи също говорят за малко на брой прераждания, докато хоризонталните показват, че човекът е натрупал опит в много минали животи. Според Пако Рабан ръцете също имат какво да кажат по въпроса за предишното ни съществуване на земята. Хората, които са починали млади или като деца в предишния си живот, в настоящия имат малки и нежни ръце.

Повечето религии, древни или по-нови, включват прераждането в доктрините си. Преселването на душите, т. е. палигенезията, съставлява дори основата за много от тях. Цикличната материализация на душите е приемана от ориенталците, индусите, будистите. Философи и писатели от различни епохи приемат прераждането – Питагор, Лао Дзъ, Платон, Гьоте, Шопенхауер, Флобер, Торо са само част от тях. Специалистите разграничават няколко теории за живота след смъртта. Според една от тях смъртта е крайната точка на съществуването на хората. Това се нарича „анихилация”, т. е. окончателно унищожение. „Щом си мъртъв – мъртъв си”, отсичат защитниците на теорията.

Според друга теория пък никой не може да каже какво се случва с човешката душа след смъртта. Това надхвърля човешкото познание. Много хора обаче вярват, че смъртта не е крайната спирка на съществуването ни. Човек отново и отново се връща на земята в друга форма или в тялото на друга личност. Истината вероятно е някъде там.

СТАНИСЛАВА ГЕОРГИЕВА

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: