Дежа вю – значение на думата, превод. Правопис. Хипотези. Научно обяснение на феномена. Видове дежа вю. Какво е обратното на дежа вю (жaмевю)? Постоянно дежа вю. Истории и мнения от форуми на преживели. Информация от друга вселена. Спомен от минал живот (прераждане). Сетивна измама. Сънища. Дежа вю и епилепсия. Може ли да се предизвика? Лечение.

Случвало ли Ви се е дадена ситуация, в която попадате да Ви се стори позната? И не само позната – обхваща Ви едно странно чувство, че това, което Ви се случва в момента вече се е състояло.

Били сте на определено място или сте провели точно същия разговор с абсолютно същите хора. Знаете какво ще се случи в следващата секунда и аха да го кажете, нещата се връщат към нормалното си състояние. И вие просто споделяте: „Имах дежа вю”.

Какво е дежа вю, защо се появяват тези кратки проблясъци в човешкото съзнание и има ли научно обяснение на този феномен? Отговорът на тези и още много други въпроси ще дадем в следващите редове.

Дежа вю е преживяване

Буквалният превод на дежа вю е „вече видяно“

Дежа вю – значение на думата, превод

Преведено от френски дежа вю означава „вече видяно”. Дежа вю се отнася до тези странни и необикновено редки моменти, когато чувствате настоящето като минало.

нумерология

Представете си, че пътувате в друга държава за първи път, например Франция. Посещавате катедралата Нотр Дам в Париж и изведнъж изпитвате усещането, че сте били на това място преди много, много време.

Или пък вечеряте с група приятели, обсъждате новата Ви работа и изведнъж изпитвате чувството, че тази ситуация е вече преживяна – същите лица, същата вечеря, същият разговор. И Вие дори знаете какво ще се случи в следващите няколко секунди.

Точно това явление се нарича дежа вю. То трае не повече от 10 секунди (понякога и по-малко) и се случва на голяма част от хората по света.

Установено е, че младите хора имат най-силни и чести усещания за дежа вю. Броят на тези преживявания намалява след 25 годишна възраст.

Правопис

Има доста спорове относно правописа на думата на български език. Според едни правилно е дежа ву, според други – дежаву, а според трети – дежа вю.

Няма спор, че думата е от 2 части, а именно deja – вече и vu – видяно.

Някой обаче в стремежа си думата да звучи по-френски, омекотяват последната буква. Так се получава дежа вю, което не би трябвало да се счита за грешка.

Хипотези

Налице е и теорията, че дежа вю се свързва със спомени и мечти. Ако дълго време сте си представяли дадена ситуация или сте възпроизвеждали определена картина в паметта си, в един момент може да Ви се стори, че сте преживяли това, което Ви се случва в настоящето.

Има предположения, че дежа вю носи спомени от минали животи или информация от друга вселена, които подробно ще разгледаме в следващите редове.

Други версии за пораждането на дежа вю са свързани със спомени от сънища, ясновидство, възкръсване.

Епилепсията също е едно от възможните обяснения. Установена е силна и последователна връзка между дежа вю и пристъпите, които се случват на хора с епилепсия на тепмпоралния лоб, която засяга хипокампуса на мозъка.

Научно обяснение на феномена

Медицината също има своето обяснение за този феномен. След редица проведени изследвания е установено, че дежа вю се дължи на асоциативното мислене на мозъка.

Това означава, че ако някога сте притежавали определена вещ, виждайки я след време Вашият мозък веднага я свързва със ситуации от миналото.

Други пък твърдят, че мозъкът има център на паметта, в който съхранява спомени от всички събития, които някога са настъпвали в живота на човека.

Ако две събития са много сходни, този орган се се обърква и свързва настоящето със спомени от миналото.

Видове дежа вю

Повечето хора използват думата дежа вю за нещо, което вече са преживели, усетили или видели.

Трябва да се знае обаче, че за различните усещания се използват специфични термини.

– С дежа визите (вече посетено) се описва състояние, при което имате чувството, че сте били на определено място.

– Дежа сенти (вече почувствано) – усещате, че сте имали една и съща мисъл или чувство, при същите обстоятелства в някой отминал момент във времето.

– Дежа ентенду (вече чуто) – с този израз се описва чувството, че сте чули нещо преди. Това може да бъде фрагмент от разговор или част от песен.

– Жамевю – с тази дума се описва нещо, което никога не сте виждали. Когато не разпознавате нещо, което би трябвало да Ви бъде познато.

– Пресквю – думата, преведена буквално означава „почти“. Когато искате да изкажете своите мисли, но нещо Ви възпира, не ви достигат думи и току се сещате, но паметта Ви не реагира. Често за тава състояние се използва израза: „На езика ми е, но не се сещам”.

Обратно на дежа вю, при жамевю липсват спомени

Обратно на дежа вю, при жамевю липсват спомени

Какво е обратното на дежа вю (жамевю)?

Жамевю е термин, с който се обозначава нещо изключително познато, което обаче Вие не може да разпознаете. Буквалният превод на думата е „никога невиждано“.

Често описвано като противоположност на дежа вю, жамевю включва чувство за тайнственост и впечатление, че тази ситуация се случва за първи път. Околните обаче знаят, че въпросното лице е било в подобно положение и преди.

Жамевю понякога се свързва с някой видове амнезия, епилепсия и дори шизофрения. Типичен пример за това състояние е когато едно лице не разпознава определен човек или място, които той много добре познава.

Постоянно дежа вю

Някой хора споделя, че имат хронично усещане за дежа вю. Това чувство е изключително странно и притеснително, особено за по-сензитивните личности.

Много от тях предполагат, че постоянното дежа вю се дължи на някакво нарушение в мозъка. Други обаче вярват, че състоянието, в което изпадат е свързано със свръхестествени сили. Те дотолкова задълбават в проблема, че започват да се мислят за екстрасенси и гадатели.

Предполага се, че най-често получават дежа вю лицата, страдащи от определен вид епилепсия.

Много пациенти, преборили заболяването, чрез операция на мозъка споделят, че след интервенцията, явлението е изчезнало от живота им.

Истории и мнения от форуми на преживели

Виртуалното пространство е място, където всеки може да сподели своята радост, болка и тревога.

Въпросът за феноменът дежа вю е обсъждан надълго и нашироко във форумите. Голяма част от потребителите в интеренет без притеснение споделят, че често имат дежа вю.

Това е разбираемо поради факта, че почти няма човек, който поне веднъж в живота си да не е имал познато чувство.

Някой споделят, че всеки ден за тях сякаш е вече преживян. Други пък твърдят, че получават дежа вю много рядко.

Често се споменава, че тези усещания са спомени от минали живот и затова много хора се страхуват от чувството на „нещо познато”.

Има форумци, които твърдят, че дежа вю се дължи на извънземни същества, които посредством телепатия управляват човешкия мозък.

В езотериката дежа вю означава, че вървите в правилна посока и следвате предначертания за Вас път. Колкото по-често имате познатото усещане, толкова повече трябва да сте уверени във себе си, защото животът Ви е насочен във вярната посока.

Много от потребителите в интернет споделят истории и случки от своето ежедневие, които изключително много им напомнят за нещо вече преживяно.

Най-често те са свързани с определени места или конкретни разговори, които сякаш се повтарят.

Хората, които често получават дежа вю се самопровъзгласяват за гадатели и екстрасенси, осланяйки се на факта, че техните сънища се сбъдват наяве.

Като цяло теориите са много и най-различни и всеки от Вас може би има свое виждане по този въпрос.

Според някой учени дежа вю е резултат от

Според някой учени дежа вю е резултат от едновременна вибрация на две паралелни вселени

Информация от друга вселена

Според една от хипотезите е възможно да има връзка между дежа вю и съществуването на паралелни вселени.

Теорията за мултивселената разкрива, че нашата вселена не е единствената и успоредно с нея съществуват много други паралелни вселени.

Американският теоретичен физик Мичио Каку споделя, че има възможност дежа вю да бъде причинено при синхрон между два отделни паралелни свята.

Това ще рече, че вибрацията между двете вселени се осъществява на една и съща чистота за определен интервал от време. Именно в този момент Вие може да получите дежа вю.

Спомен от минал живот (прераждане)

Възможно е даже вю да носи спомен от минал живот

Възможно е даже вю да носи спомен от минал живот

Друга интересна версия гласи, че дежа вю има връзка с минали животи.

Географската памет може да се счита за форма на този феномен. Понякога имате усещането, че сте били на определено място, макар в действителност кракът Ви да не е стъпвал никога там.

Може би Ви се е случвало да посетите сграда или град, който никога не сте навестявали и изведнъж да се появи онова зловещо усещане, че вече сте били тук.

Знаете как изглежда съседната стая или докъде ще Ви отведе улицата, по която вървите.

Може би сте били тук преди? Някои случаи на дежа вю могат да се дължат на минали животи, през които Вие сте прекарали известно време в определен географски район или на дадено място.

Убеждението, че имате спомени от минали животи е въпрос на вяра. Ако наистина вярвате в прераждането, то случаите на дежа вю могат да бъдат истинско предизвикателство за Вас.

Старайте се да си записвате всяко позната чувство и спомен. След време може да разкриете необикновени неща, свързани с Вашия минал живот. Това е толкова вълнуващо и тайнствено, особено за тези, които са убедени в прераждането.

Сетивна измама

Някой учени определят дежа вю като сетивна измама. Това се дължи на човешкият мозък, който има способността да запаметява и запраща някъде дълбоко в подсъзнанието пейзажи, сгради, лица, аромати, мелодии.

Ако видите познат обект в непозната обстановка, Вие може би ще си помислите, че сте виждали този предмет и преди.

Ако посетите нов ресторант, който има подобен декор на заведение, посещавано от Вас в миналото, вероятно ще се почувствате на познато място.

В тези и други подобни ситуации, Вие може да усетите чувство на познаване.

В такъв случай се оказва, че дежа вю не е никакъв феномен, а по-скоро сигнал, чрез който Вашата памет Ви казва, че сте в позната ситуация.

Накой учени споделят, че феномена дежа вю се дължи на картини от сънища

Накой учени споделят, че феномена дежа вю се дължи на картини от сънища

Сънища

Не се изключва и хипотезата свързана със съня. Някой учени предполагат, че този феномен всъщност е реализиран сън.

Дежа вю може би възниква като реакция на това, което сте видели, докато тялото Ви е било в състояние на покой.

Косвено потвърждение на този факт е, че по време на провеждане на експерименти, някой от участниците описват усещането за дежа вю, като спомен от сън, който се случва в настоящ момент.

Дежа вю и епилепсия

От медецинска гледна точка, дежа вю може да бъде причинено от "грешка" в мозъка

От медецинска гледна точка, дежа вю може да се причини от епилепсия

Установена е силна и последователна връзка между дежа вю и гърчовете, които се случват при лица с епилепсия на темпоралния лоб – част от мозъка, която обработва емоции и е важна за краткосрочната памет.

Изследванията на такива пациенти показват, че техните чувства на дежа вю вероятно се проявяват точно преди началото на техните гърчове.

По време на припадък невроните започват да изпращат объркани послания към различни части на тялото.

Някой пациенти споделят, че след подлагане на операция на мозъка, те се събуждат в един нов свят, в който не съществува явлението дежа вю.

При хора, които не страдат от епилепсия, дежа вю се свързва с малки пристъпи в темпоралния лоб, които обаче не създават проблеми, тъй като отшумяват изключително бързо.

Дежа вю може да се предизвика при поставяне под хипноза

Дежа вю може да се предизвика при хипнотизиране

Може ли да се предизвика?

Някой учени твърдят, че феноменът може да бъде предизвикан, чрез хипноза.

Изследователи от университета в Лийдс провели експеримент, по време на който показали на група доброволци набор от 24 думи. След това доброволците били хипнотизирани. Докато били в транс, те споделили, че когато видят една от вече познатите думи започват да се чувстват странно и описват усещането като дежа вю.

Това изследване показва, че при усещането за нещо познато мозъкът преминава през два процеса. Първо запаметява събитие или преживяване. Вторият процес се задейства, когато лицето изпадне в подобна, вече позната ситуация.

Лечение

Дежа вю е краткотраен феномен, който не би следвало да бъде лекуван. Събитието възниква и отминава само за няколко секунди.

Ако обаче Вие живеете в едно постоянно дежа вю, то задължително се обърнете към психолог, който да Ви помогне за разрешаване на проблема.

В случай, че страдате от епилепсия не губете време да посетите специалист, който да Ви назначи медикаментозно лечение или хирургическа интервенция.

Освен заболяване дежа вю може да се дължи на спомени от минали животи, сънища, сетивна измама и още много други причини.

Все още не е установено по категоричен начин каква е причината за появата на този феномен и именно това го прави много интересна тема за учените.

Надяваме се, че в бъдеще ще се намери някой, който да разкрие тайните на дежа вю.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: