болки в сърцето и сърдечната област
Материал за болки в сърцето.

Болка в сърцето – кога е опасна?

Възможно ли е човек навреме да открие, че страда от сърдечносъдово заболяване?

Кои оплаквания могат да ни наведат на мисълта, че имаме проблеми със сърцето?

Досега нямам оплаквания, но много се страхувам от сърдечен пристъп, защото съпругът ми почина от това.

Мария Стефанова – Враца

При множество заболявания на сърдечносъдовата система лекарят може да ви окаже ефикасна помощ при условие, че го потърсите навреме. Но много хора се паникьосват, когато получат спазми в гръдния кош. Обикновено мислят за най-страшното – инфаркт. А само в половината от случаите болките в сърдечната област са признак на сърдечно заболяване.

Когато се обърнете за консултация към лекаря, защото смятате, че сърцето ви създава проблеми, имате големи шансове при прегледа той да установи, че сърцето ви е в отлично, в безупречно състояние.

Редица оплаквания хвърлят в паника хората без в действителност да са признак на по-сериозно заболяване.

Сред тях са:

  • Болки под зърното на лявата гърда или вляво под гръдния кош.
  • Силно сърцебиене.
  • Дълбоко и забавено дишане, придружено от прималяване.
  • Виене на свят, изтръпване на ръцете и краката.

Но дори и действително спиране на сърцето може да се предотврати, ако познаваме състоянието си и не сме изненадани.

Повечето хора смятат, че при претоварване сърцето започва да тупти по-силно, по-бързо и после внезапно спира. Голяма е вероятността да се поддадем на това самовнушение и да започнем да се страхуваме от “спиране на сърцето”!

Не се оставяйте да ви сплашат отживели времето си предразсъдъци. При настъпването на сърдечна криза обикновено разполагате с достатъчно време, за да си помогнете сами или да потърсите чужда помощ.

И все пак има симптоми, които трябва да ви накарат да се замислите за състоянието на сърцето си.

Такива са бодежите в сърцето. Тях трябва да приемете като достоверни предупредителни сигнали.

Краткотрайните сърдечни неразположения ви оставят достатъчно време да се консултирате с лекар и да предотвратите инфаркта. Тези сърдечни оплаквания се появяват внезапно, обикновено след напрегната работа, силни емоционални афекти, много обилно хранене.

Болката се локализира в средата на гръдния кош, дъхът спира.

Както я охарактеризират най-често пациентите: “Като че ли в гърдите се е вклинил юмрук”.

Тази болка не е гърч, не е отчетливо пробождаща, нито пък прилича на усещането от допир до нажежено желязо. Тя е тъпа, като че ли някаква тежест се е загнездила в гръдния кош. Болката може да се разпростре към врата и/или към ръката. За препоръчване е в такива случаи болният да седне или да се излегне удобно и да запази спокойствие, докато трае пристъпът. Той не трябва да се движи, да прави каквото и да е.

Тази болка понякога се бърка с болката, предизвикана в сърдечната област от обикновено стомашно разстройство.

Сърдечните пристъпи, макар че отзвучават за няколко минути, ви подсказват, че е време да се консултирате по въпроса с лекар.

===

ГИРИТЕ И ЩАНГИТЕ УКРЕПВАТ СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ

На 62 години съм и от три години съм със сърдечно заболяване. По-рано, когато бях здрав, се занимавах редовно с физически упражнения и благодарение на това не страдам от наднормено тегло, мускулите ми не са отпуснати. Сега не знам дали упражненията с гирите няма да ми навредят?

Стоян Митев – Свиленград

Много хора със сърдечносъдови заболявания смятат, че като не се подлагат на никакво физическо натоварване, щадят сърцето си и не влошават състоянието му. Неотдавна американски кардиолози обаче опровергаха това схващане. Те стигнаха до неочакван извод: възрастните хора, а така също и всички, които страдат от сърдечносъдови заболявания, трябва да правят упражнения с тежести.

Оказало се, че 20 минути упражнения с гимнастически гири или с щанги 2-3 пъти в седмицата укрепват сърдечния мускул, правят по-здрави и по-еластични кръвоносните съдове.

Досега се смяташе, че силовите тренировки са вредни за сърцето.

Но сега учените въз основа на опита с пациентите от една щатска клиника доказаха, че при изпълнението на упражнения за мускулите на гърдите и раменния пояс, развивайки бицепсите и трицепсите, болните не само усъвършенстват физическата си форма, но същевременно се спасяват и от много здравословни проблеми. Освен това физическите упражнения с тежести са отлична профилактика за хипертонията, за диабета и за затлъстяването.

Но помпането на мускули има и противопоказания.

Мнението на американските лекари е, че силовите тренировки са противопоказни за болните с тежка форма на хипертония, аритмия, астма, а също и след прекаран инфаркт.

===

СПЕЦИАЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ПРЕМАХВАТ БОЛКАТА В ГЪРДИТЕ

Как се отстраняват болките в гръдния кош, когато не са от сърцето, а от прищипване на нерви? Може ли човек да си помогне сам и да не търси лекар?

Стойка Георгиева – Първомай

сърдечни болести упражненияБолките от прищипване на нерви могат да се отстранят чрез следното упражнение:

Седнете странично на стол, чиято облегалка е достатъчно висока, за да може горният й ръб да достига височината на гръдните ви зърна. С лявата си страна се облегнете на стола. Ако облегалката е прекалено висока поставете върху седалката на стола възглавница. Отпуснете лявата си ръка от външната страна на облегалката. Така ще можете да се подпрете в гърба на стола.

Протегнете дясната си ръка право нагоре в посока на тавана. След това я присвийте в лакътя и с върха на пръстите на дясната ръка докоснете лявото си ухо. Извъртете цялото си тяло към облегалката. Притиснете десния си лакът – доколкото е възможно – върху левия и след това изпънете дясната си ръка нагоре към тавана.

Оставете облегалката на стола да натисне добре лявата ви страна. Така облегалката ще изпълнява ролята на опорна точка. Ще почувствате как мускулите, разположени от дясната ви страна, се разделят.

Тогава напрегнете мускулите в дясната страна на гръдния кош и останете в това положение три секунди. След това седнете с дясната си страна към облегалката на стола и изпълнете същото упражнение, но ангажирайки другата страна на тялото си.

Така по три пъти обтегнете мускулите от двете страни на гръдния кош. Тези упражнения трябва да изпълнявате по три пъти на ден до изчезване на болката. За да предотвратите евентуална по-късна поява на такива болки, продължете да изпълнявате упражненията по един път дневно още известно време.

===

ПРИ ПОРОК НА СЪРЦЕТО ОТИЧАТ КРАЙНИЦИТЕ

Опасна ли е забавената сърдечна дейност? На какво се дължи? Кои са признаците, по които можем да я разпознаем?

Елка Иванова – ПЛОВДИВ

Първите признаци на забавена сърдечна дейност или непълно затваряне на сърдечните клапи (порок на сърцето) са отичане на долните крайници и кръвонапълване на белите дробове.

Когато сърцето не може пълноценно да изпомпва кръв към артериите, нараства налягането в най-малките и най-разклонени кръвоносни съдове. Тогава, при изправено положение на тялото, през стените на артериите навън, между тъканите се просмуква кръвен серум и под въздействието на теглото в ходилата и в глезените се образуват отоци.

През нощта, когато поради предполагаемото хоризонтално положение на тялото течността по-лесно се връща в кръвообращението, тези отоци спадат.

Първите признаци на забавената сърдечна дейност са:

ОТИЧАНЕ НАХОДИЛАТА И НА ГЛЕЗЕНИТЕ

Щом забележите такова явление, за около 10 секунди притиснете пръсти върху подутото място. Ако след отпускането на пръстите остава ясна следа (трапчинка), то още на следващия ден – дори отокът да е спаднал, се консултирайте с лекаря си.

ЗАДЪХВАНЕ ПРИ ОБИЧАЙНИТЕ ВСЕКИДНЕВНИ ДЕЙНОСТИ

Ако дишането е учестено и по-дълбоко, то почти винаги е налице оток на белите дробове. Дори при елементарни движения като изкачване на стълби или работа в обичайния ритъм, които по-рано не са изисквали никакви особени усилия от страна на болния, сега се получава силен задух.

===

ПРИСТЪПИТЕ НА ЗАДУХ НЕ СА БЕЗОПАСНИ

На два пъти през последния месец ми се случи да се събудя през нощта, защото чувствах, че не ми достига въздух. Това може ли да е сериозен здравословен проблем и какъв?

ИЛИЯ Костадинов – Русе

Случва се човек, получаващ сърдечна криза, да не почувства болка в сърцето или в гръдния кош. Но при събуждане през нощта не му достига въздух. След всяко кратко вдишване му се налага да прави пауза и накрая вече не може да диша нормално, дори когато лежи спокойно.

Такива пристъпи на задух са последствие от сърдечни смущения, но засегнатите хора могат да живеят така още дълги години без съществена промяна в състоянието им. Ключовият въпрос при тези болни обаче е дали имат достъп до кислород.

За да си го осигурят, в момента на задуха е най-добре да заемат седнало положение. След това се обадете незабавно на лекаря си.

Някои от колите на “Бърза помощ” имат специално кислородно оборудване, а екипите им са снабдени с радиостанции. Така те бързо се озовават на мястото на повикването. Ако не можете да установите връзка с личния си лекар, трябва да извикате “Бърза помощ”.

===

ЮМРУКЪТ Е ПО-МАЛЪК ПО РАЗМЕРИ ОТ СЪРЦЕТО

Чувала съм, че сърцето на човека е толкова голямо, колкото е голям юмрукът му. Вярно ли е това твърдение?

Таня Колева – Перник

Наистина съществува такова твърдение, че за големината на сърцето на човек може да се съди по големината на юмрука му, но в действителност то е доста по-голямо. Ако ще го мерите с юмруци, то знайте, че размерът на сърцето ще бъде приблизително два и половина юмрука. То заема една трета от гръдния кош.

ВАЖНО! Ако не намерите отговор на въпроса си в тази публикация, задължително погледнете ТУК: Болки в сърцето. Какво може да ми е!? А също и ТУК: Кои са опасните болки в гърдите? Доста практични и полезни материали по проблематиката!

Симптоми на прекаран микроинсулт и лечение. Последствия

За admin

Прочети още

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, засягащо милиони хора по света

Борбата с акнето: стратегии и решения

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, засягащо милиони хора по света. То се …

4 Мнения

  1. искам да ми кажете на какав лекар да отида

  2. здравеите искам да кажа и за моя проблем от една седмица имам болки в сардечната облас викахме бърза помош идваха правиха ми кардиограма казаха че ми няма нищо когато имам болки да взимам валидол и ще мини но болките си ги имам

  3. Чудеса.НЕТ

    Здравейте, Валентине! По-горе добавихме два линка към наистина полезни статии по темата за появата на болки в сърцето и като цяло в сърдечната област и какво може да означават тези болки. Вярваме, че тези ценни текстове ще ви свършат работа. Ще се радваме, ако после споделите с нас и с читателите своето мнение. Мерси предварително!

  4. Здравейте! Искам да попитам, от доста време вечер като си легна, трудно заспивам, а причината за това е бързото биене на сърцето.

    Като си легна го усещам много, за разлика от през деня. Каква може да е причината?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *