Златните находки
Златните находки

Уникални медальони от злато е съхранила римската гробница в Дебелт (ВИДЕО)

Безценни златни украшения от римско време, ІІ-ІІІ век са сред уникалните находки в гробницата, разкрита в Дебелт преди дни

За археолозите всички находки в случайно разкритата гробница са безценни. Двете погребения там са на хора от висшето общество на древноримската колония Деултум, предполагат специалистите.

Древноримската гробница е била на сантиметри под пътя

При строителство в покрайнините на странджанското дело Дебелт, тежък бетоновоз разчупил мраморните плочи над погребалните камери на гробницата, намиращи се само на сантиметри под пътното платно. Едното погребение е на мъж от знатен произход, а другото се предполага, че е на жена. Веднага са организирани спасителни разкопки и охрана на археологическия обект. Уникалните находки в женското погребение са два златни медальона, украсени с полускъпоценни камъни.

В гробницата са открити уникални златни предмети от преди 18 века

Върху тях ясно се различават изображения  на митичното съществото базилиск и на древноримския бог на слънцето – Сол Инвиктус. Около рисунките има надписи, които според археолога Красимира Костова, представляват кодирани послания и предстои да бъдат проучвани. Археолозите смятат, че жената е принадлежала към религиозното общество на гностиците и затова в гробницата й са сложени тези медальони-реликви, които са имали изключителна предпазваща сила. Открити са още златна висулка и две бронзови монети. Подобни реликви, отнесени към движението ”гностицизъм”, чийто разцвет е именно през ІІ-ІІІ век, се откриват за пръв път в гробница на територията на римската колония Деултум край Дебелт, където разкопки се правят от години. Стойността на златните украшения, както и другите предмети в гробницата предстои да бъде оценена от археолозите, но безспорно те ще имат важно значение за привличане на туристите в Странджанския край.
Боян Петракиев

За Боян Петракиев

Казвам се Боян Петракиев. Завършил съм „Българска филология” и „Журналистика”. Част от екипа на Марс Медия съм от 2009 г., като основно работата ми може да видите в сайтовете Chudesa.net, Razkritia.com, Zasada.bg, Lechitel.net, Mamita-bg.com, Zdrave.ws, Figurata.com.

Прочети още

Какво е точното разстояние до Слънцето?

Разстояние до Слънцето. За колко време се стига? Температура и движение

Какво е точното разстояние до Слънцето? Каква температура има? За колко време се стига със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *