Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Деветашката пещера

Деветашката пещера – какво не знаете за нея

Деветашката пещера крие любопитни тайни

Деветашката пещера е уникален природен и културен феномен, който се е превърнал в популярна туристическа забележителност.

Тя е едно от чудесата на България. Дълго време е била недостъпна за посещения, но в момента се радва на голям интерес от страна на туристите.

Тя е измежду най-големите пещери в България. И въпреки популярността си, ще се изненадате колко неща не знаете за нея. Ето и някои от тях.

1. Заради седемте си отвора на тавана,които я осветяват местните хора я наричат Маарата или още Окната.

2. Дължината й е 2,5, а височината достига до 60 метра. Грандиозният полуелипсовиден вход е висок 35 м и ширина 30 м и води в галерия, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала в България. Светлата входна част се разделя на два ръкава, единият от които завършва със зала наречена с името „Олтара“. През другия тече река.

3. Водите на Деветашката пещера излизат от 14 извора, като една част от тях през лятото пресъхва, а дебитът на останалите намалява. На места водният поток образува различни по големина и дълбочина езера, които са естествени препятствия и могат да бъдат преминати само с лодка.

4. Пещерата е известна като едно от трите най-големи местообитания на прилепи в Европа. Около 11 вида живеят там. Заради размножителния им период през юни и юли част от нея е затворена за посещения. До момента там са преброени общо 45 вида животни, като не са включени някои видове птици, които гнездят в скалите около входа.

5. Първите сведения за Деветашката пещера датират от 1877 г. от английския пътешественик Дж. Бейкър, а пещерата е проучена за първи път през 1921 г. от Гаврил Кацаров, който установява следи от материална култура. Прастарите ѝ обитатели са били неандерталци, свидетелстват археологическите находки.

Деветашката пещера
Прочутата Деветашка пещера е едно от местата, които човек е просто длъжен да види!

6. През петдесетте години на ХХ в. пещерата е използвана за секретен военен обект, където е било съхранявано гориво, а според местните митове тук са правени опити с извънземни.

7. През 2011 година Деветашката пещера става арена за снимките на холивудския филм „ Непобедимите 2“, което е нарушило биоравновесието и създало проблеми на обитаващите я прилепи.

8. Деветашката пещера е обявена за природна забележителност през 1996 година. Тя е паметник на културата и защитен природен обект.

За Лиза Стоилова

Прочети още

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец и какво не се яде? Легенда, именници, молитва за Благовещение.

Какво се прави на Благовещение? Какво се яде на Благовец?

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец …

2 Мнения

  1. Lyubka Simeonova

    Никак не е ясно как защитен обект може да бъде снимачна полщадка.

  2. Сащо е сниман и филма ;Време Разделно;.Посетих я месеци след снимките му,зашлужава да се види.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *