Учени попаднаха на мистериозна древна находка, която изуми науката! (СНИМКИ и ВИДЕО)

Археолози са попаднали в Китай на най-старото сирене в историята на науката, което напълно изуми учени и експерти

Археолози са попаднали в Китай на най-старото сирене в историята на науката, което напълно изуми учени и експерти. Тази мистериозна находка е била открита в гробница, разположена в пустинята Такламакан. Сиренето е било поставено в близост до телата на няколко отлично запазени мумии, разкри новината actualno.com.

cheese

Учени попаднаха на мистериозна древна находка, която изуми науката

Млечният продукт е датиран от 1615 г. пр.Христа. Това твърдение е направено след пълен набор от анализи и проучвания, извършени от учени от немския Институт по молекулярна клетъчна биология и генетика „Макс Планк” в Германия.

Експертите твърдят, че са успели да идентифицират продукта и той представлява най-старото сирене, познато досега в историята на цивилизацията. Все още предстои да бъде разкрита и по каква технология е направено то. По думите на Андрей Шевченко от „Макс Планк”, сиренето е било достъпен продукт и за обикновените хора, а не е приемано като храна на боговете и високопоставените сановници.

Древните мумии са били открити пред 30-те години на ХХ век от учени от Швеция, които са били на научна експедиция за разкопки в района на пустинята Такламакан. Местното население от онова време е живяло по дюните и там е погребвало своите покойници. Тази мистериозна култура и хората от нея са изпращали в последния им земен път починалите като плътно ги обвивали в кожа, а благодарение на сухия въздух и на силната соленост на почвата мумиите са се съхранили в много добро състояние и са се превърнали в идеална находка за учени и археолози.

mummy

Мумиите разкриха нова мистерия

След направен антропологичен анализ на мумиите, хората, които са обитавали пустинята са били от азиатски тип. Те са се отличавали със своите характерни, леко дръпнати очи, и със своите светли кестеняви коси.

Сиренето, превърнало се в находка, която изуми учени и наука, е било разрязвано на отделни парчета и после те са били прикрепвани по шията и гръдния кош на починалите хора. Идеята на този мистичен ритуал е, мъртвите да имат храна по дългия път към Отвъдното и задгробния им живот.


сподели бутон

Учени попаднаха на мистериозна древна находка, която изуми науката! (СНИМКИ и ВИДЕО)
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *