СЪНЯТ ЛЕКУВА!

Лишаването от сън води до смърт! Седемнадесет часа без сън забавят рефлексите на шофьорите, подобно на съдържание от 0,5 грама алкохол в кръвта. След 24 часа безсъние – интелектуалният капацитет на 20-25-годишните намалява със 70%, а при 52-63-годишните – съответно с 30%.

Колкото човек е по-млад, по-трудно се възстановява след безсънна нощ. Изследванията са на клиника в Бордо.

Всеки индивид има собствен ритъм на съня, регулиран от биологичния му часовник. Показателите за добър сън? Заспиване 30 минути след лягане, без помощта на сънотворни и чувството за отмора 30 минути преди сутрешното ставане. Освен в екстремни случаи, безсънието, според лекарите, не се лекува с медикаменти. Важното е всеки да се „вслушва” в сигналите на организма си.

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ НЕДОСТИГА НА СЪНЯ И БОЛЕСТИТЕ

Недостатъчният сън снижава ефикасността на противогрипната ваксина, води до нарушения в хормоналната и имунната системи, до намаляване „производството” на антитела и бели кръвни телца и пр. Сънят е важен период, по време на който работи нашата деликатна „вътрешна машинария”. Нощем организмът секретира и регулира някои хормони: след 5 „къси” нощи например, инсулинът намалява с 30% и захарта в кръвта достига нива, характерни за хроничните диабетици.

Недоспиването предизвиква затлъстяването, влияе върху апетита и затова никоя диета не е успешна без нормален сън. Той ни предпазва и от стреса!

ЛЕКУВАТ ЛИ СЪНИЩАТА?

Психоаналитиците, без колебание отговарят утвърдително! Те вярват, че хората могат да променят хода на своите сънища и по този начин преодоляват проблемите си … спейки. Чрез анализ на сънуваното, те вървят по пътя на здравето. Няколко типа сънища привличат вниманието на специалистите: СТРЕМГЛАВОТО ПАДАНЕ може да показва скрито желание за преминаване към действие или страх от промяна. Същото се отнася и за ЗЪБИ, КОИТО ПАДАТ. ГОЛОТАТА СРЕД ТЪЛПА НЕПОЗНАТИ отразява страха на човек да покаже и изяви дълбоката си вътрешна природа. КРАЖБАТА символизира желание за бягство или еманципация.

Днес биолозите концентрират вниманието си върху парадоксалния сън. Да припомним, че сънят има 4 фази – заспиване, лек, дълбок и парадоксален сън. Всеки от тези цикли трае около 90 минути и после всичко се повтаря. Значението на парадоксалната фаза, освен в заучаване или затвърдяване на придобития опит, вероятно засяга и паметта. „Белите петна” в нея при стареенето са в корелация с недоспиването: пълноценният сън, или по-скоро сънуването, изглежда е условие за съхраняване на бистра памет. Но колкото и да е невероятно, недостигът на съня също е лекарство! Лишаването от парадоксален сън може да облекчава депресивни състояния.

ДРЕВНИТЕ ЗАСПИВАЛИ, ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАТ.

За тях светът на сънищата и на духовете е един и същ. През нощта се явява бог-лечител. Затова поклонниците му през Античността отивали в храмове, посветени на бога на медицината, Асклепий. Изпълняваните там ритуали имали за цел да осигурят една нощ, през която в съня се явявало божеството и докосвало болната част от тялото на поклонника, за да го излекува. След това сънуващите разказвали съдържанието на сънищата си на жреци, които им предписвали лекарства. Болните лежали върху легла, наречени „клине”, откъдето дошло и понятието „клиника”. Тази терапия изчезнала, успоредно с разпространението на християнството.

Племената „ сенои” в Малайзия, които етнолозите наричат „сънуващ народ”,почти до началото на ХХ век имали обичай да се събират и разказват сънищата си. Така разкривали пътуванията и посланията на душата, която нощем излиза извън тялото. По сънищата те определяли организацията на деня и необходимите грижи за болните.

ХИПНОЗАТА Е ВИД СЪН, КОЙТО ЛЕКУВА.

Тя „изключва” мозъка от тялото и засилва имунитета. Във Франция прибягват до хипноза, вместо упойка при операции. Установили са, че в този случай пациентите се възстановяват по-добре. Причината? Активизирането на визуалния кортекс причинява възникване на ментални образи. Силата им отвлича мисълта към една „сугестирана” /внушена/ реалност, която ни изглежда по-приятна и води до откъсване от настоящия момент. Хипнозата не само премахва чувството за физическо страдание, но като успокоява духа засилва нашата имунна система. Опитно е установено, че автохипнозата може да доведе до увеличение на лимфоцитите с 2%. Това я прави полезна преди операции: намалявайки стреса, автохипнозата помага на тялото да повиши защитните си сили.

СЪНЯТ ЛЕКУВА!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *