КОПРИВАТА E ЧУДЕСЕН ЛЕК ПРОТИВ ПРОЛЕТНА УМОРА И АНЕМИИ

ИЗПОЛЗВА СЕ КАКТО ЗА ХРАНА, ТАКА И КАТО ЛЕКАРСТВО

Разпространение. Копривата е диворастящо растение. Среща се навсякъде из храсталаците и поляните по припечни и торни места с надморска височина до 1500 м. Събира се от март до края на октомври, като се берат обикновено връхчетата и някои листа, когато тя е на височина от 5 до 20 см. След прибиране на семената и цветовете трябва да се окоси, за да поникне нова и да може да я берете и по-късно. Лекарствените качества на растението са били познати още на античния свят, когато е била ценена като кръвоспиращо средство.

Употреба. Копривата е всепризната с общоукрепващо и противоанемично действие върху обмяната на веществата. Използва се като храна и лекарство. В кулинарията е с предимство заради вкусовите си качества, надминаващи тези на спанака, киселеца, лапада и пр. Най-подходяща за кулинарни цели е тази с едро назъбени листа. За храна се използват младите стръкчета. Смята се, че копривата е един от богатите на белтъчини листни зеленчуци. Белтъчините й са пълноценни, защото съдържат незаменими аминокиселини.

Лечебно действие. По хранителната си стойност копривата е близка до бобовите растения. Тя е извънредно богата на витамини, минерални соли, органични киселини, ензими, хлорофил и багрилни вещества. Съдържа голямо количество витамин С, каротин и витамините от групата В, витамините РР, Д, Е, К, както и значително количество фолиева и пантотенова киселина. По химическия си състав е много близка до спанака и киселеца. Смята се за една от най-богатите на желязо храни. Съдържа също и азотно-калиеви соли. Всяка храна, в която има и коприва, притежава стимулиращо действие за увеличаване на теглото, повишаване съдържанието на хемоглобина в кръвта, стимулира растежа на младите, действа профилактично при простудни заболявания на дихателните пътища и пр.

Начин на приложение. Листата, корените и семената й се използват в народната медицина при ревматизъм, като противодиарично и кръвоспиращо средство. Особено полезна е за хора, страдащи от малокръвие и общо изтощение на организма. Копривата е много добро средство при пролетна умора и анемии, понижава кръвната захар, като стимулира функцията на панкреаса. Използва се широко при косопад. Чай от цветовете и семената е много полезен за болни от захарна болест. Сок от свежи листа и корени действа ефикасно срещу редица болести.

КОПРИВАТА E ЧУДЕСЕН ЛЕК ПРОТИВ ПРОЛЕТНА УМОРА И АНЕМИИ
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *