Гигантска вкаменена змия откриха край Кърджали?

Феноменалната находка е била открита край село Метлика и за нея се предполага, че е фосил на огромна вкаменена змия,  обитавала региона преди милиони години, докато местността е била дъно на море

Гигантска вкаменена змия откриха край Кърджали. Феноменалната находка е била открита край село Метлика и за нея се предполага, че е фосил на огромна вкаменена змия, обитавала региона преди милиони години, докато местността е била дъно на море. Това съобщи сайтът Петел.бг.

змия

Уникална гигантска вкаменена змия край Кърджали

Този фосил е с дължина повече от 30 метра и за него се смяташе, че е най-голямата подобна находка, откривана някога в света. До преди да бъде открит кърджалийският феномен, се смяташе, че най-голямата змия, която е откривана до този момент в света, е вкаменената 15-метрова змия в Колумбия.

Според компетентното мнение на учени от Регионалния исторически музей в град Кърджали обаче, тази феноменална находка не е фосил на отдавна обитавала земите ни праисторическа вкаменена змия, а още едно природно чудо, открито в региона. Подобни творения на вековете, дъждовете и ветровете, са обвитите в мистерия образувания като Каменната сватба и скалния феномен Каменни гъби, които също се намират в региона на Кърджали.

Там, където е била откритата нарочената за най-голямата в света вкаменена змия, е било дере, което се е оформило от речни тераси, създадени от вулканичен туф. Тази почва е твърде податлива на климатичните промени и през вековете се е изменяла, за да създаде днес уникални и впечатляващи скални творения.

По думите на уредничката от РИМ гр. Кърджали, Лидия Кирилова, подобни места често могат да бъдат открити в региона на Кърджали и Източните Родопи. Такова „вълшебно място” е и Вкаменената гора, която се намира край село Равен.

В действителност се е смята, че региона на Източните Родопи е било дъно на море или океан, разкри Лидия Кирилова, и допълни, че археолози и до днес намират уникални древни корали и фосили на морски мекотели, запазили се до наши дни през вековете.

Планината Родопи крие много тайни и мистерии. Освен гигантската вкаменена змия, която се оказа природен скален феномен, много светилища са били изградени в региона през различните епохи, затова и енергията, която се излъчва от планината е вълшебна.

сподели бутон

Гигантска вкаменена змия откриха край Кърджали?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *