Всичко за естествения камък кехлибар: магически, лечебни и физически свойства. Как действа на всяка зодия. Кои са най-красивите бижута. Тайните на кехлибарената стая.

Кехлибарът неслучайно е наричан „златото на Балтийско море“. Най-големите находища на камъка са разположени на брега на Балтийско море, от където идва и наименованието му. В Доминиканската република пък може да бъде открит кехлибар, който прилича на замръзнала сълза.

Кехлибарът е основна съставка на еликсира на безсмъртието, който е бил предложен на папа Бонифаций VIII от личния му лекар.

Счита се, че най-добрите видове кехлибар имат цвета на восък – прозрачни, с леко жълтеникав оттенък.

В древността е имало поверие, според което, ако поставите парче кехлибар на гърдите на жена си по време на сън тя ще признае всичките си грехове. Мартин Лутер е държал постоянно в джоба си парче кехлибар, тъй като в вярвал, че то му помага да не му се образуват камъни в бъбреците.

В края на XIX век кехлибарът е бил широко използван в тютюневата промишленост като материал, който има антибактериални свойства. Смята се, че кехлибарените мундщуци намаляват вредите, причинени от тютюнопушенето – прихващат янтарната киселина и неутрализират причиняващият рак катран.

нумерология

Поставен в близост до шията, кехлибарът зарежда с енергиен импулс сънната артерия и почиства цялото тяло от токсини. Кехлибарена огърлица около главата премахва главоболието, подобрява психическото състояние и неутрализира отрицателното въздействие на неблагоприятните метеорологични условия.

Много декоративни аксесоари с лечебни свойства са изработени от кехлибар. Ако носите кехлибар на врата си, той може да предотврати астматичен пристъп. Гердан от кехлибар помага при нарушения на функцията на щитовидната жлеза, при заболявания на ушите, очите и гърлото. В Русия, в джобовете на дрехите на детето или в самите гънки на дрехите се пришиват кехлибарени мъниста, за да се защити малчугана от бедствия и болести.

Кехлибарът е камък с органичен произход. Типичното му оцветяване е от светло жълто до червеникаво-кафяво. Има и камъни, които са почти черни. Сред бижутерите особено ценени са парчетата от кехлибар със затворени вътре в тях мехурчета от въздух или вода.

Състав: Кехлибарът е аморфно (т.е. с кристална структура), високомолекулно съединение с органични киселини. Под формата на примеси в него могат да бъдат открити сяра, азот, силиций, алуминий и желязо.

Всичко за естествения камък кехлибар: магически, лечебни и физически свойства

Магически свойства на кехлибара

В митологията на много страни е застъпено вярването, че в парче кехлибар живеят духове.

кехлибар магически свойства

Кехлибарът притежава магически свойства

Често, за изпълнение на религиозните ритуали, са използвани свещени предмети, изработени от кехлибар. В древна Гърция, се е смятало, че кехлибарът притежава качествата на Венера и силата на Слънцето.

Парчета от кехлибар, вътре в които има насекоми или листа, са мощни магически инструменти, способни да правят и добри, и зли дела. Магическите свойства на кехлибара са толкова разнообразни, колкото са и медицинските. Например, вярва се, че кехлибарени мъниста, носени от кърмачки, помагат на бебето да има весел и мил характер.

Парче от суров кехлибар трябва да се сложи край възглавницата, за да плаши злите духове по времето, когато хората са най-уязвими – докато спят. Този минерал е в състояние да успокои хората, когато се чувстват в безизходица: той дава облекчение и надежда за по-добро бъдеще. В дома е задължително да имате няколко предмета от кехлибар за защита на дома от огън и мълнии.

Кехлибарът е камък на родените под знака на Лъв. Жените, представителки на зодията, трябва да носят като талисман пръстен и обеци с кехлибар. Те ще ги предпазват от уроки. Мъжете могат да носят копчета за ръкавели и щифтове за вратовръзка, за да се увеличи жизнеността им и за засилване на интуицията.

Лечебни свойства на кехлибара

В съвременната официална медицина, кехлибарът се използва като суровина за производството на янтарна киселина, която е един чудесен биостимулант. Освен това, янтарната киселина има антитоксидантни, противовъзпалителни и анти-стрес свойства.

В народната медицина още от древността кехлибарът се счита за панацея за почти всички болести.

Известният лекар Авицена (Ибн Сина) в своите медицински трактати е описал около дузина рецепти, които включват кехлибар.

В полската народна медицина, има една рецепта на настойка от кехлибар, която помага при абсолютно всички заболявания на дихателната система. Гердан от кехлибар трябва да се носи от всички за прочистване на организма от токсини и за нормализиране дейността на щитовидната жлеза.

Фитотерапевти твърдят, че с помощта на кехлибар се лекуват редица заболявания, по-специално заболявания на косата и кожата, слухови и зрителни увреждания, бронхит, астма, чревна болест, инфекция на пикочните пътища, нервни разстройства (депресия и др .).

Камъкът въздейства на чакрата на гърлото.

Физически свойства на кехлибара

а) Цвят: кехлибарът има голямо разнообразие от нюанси – от бяло през бледо жълто, светло златисто до червеникаво-кафяво. Най-добрите са тези видове кехлибар, които имат цвета на восък, полупрозрачни са и са с жълтеникав оттенък

б) твърдост – 3-4

в) Плътност: 0,97 – 1,11

г) прозрачност: прозрачен, средно прозрачен, непрозрачен,

д) черта – не,

е) кехлибарът е аморфен, т.е. не разполага с кристална структура.

Произход: кехлибарът е вкаменена смола от древни дървета, които са расли на планетата от преди 38 до 120 милиона години. Той се е образувал от рязката промяна в растителната покривка на нашата планета.

Сухият и горещ климат на предходната епоха е бил заменен от умерено топло време. Бързо са се разпространили покритосеменните растения, появили са се нови растения и са изчезнали много други видове, включително цикада, саго, някои видове папрат.

Как действа на всяка зодия

Очарователният кехлибар от древни времена е символ на здраве и дълголетие. А украшенията с него са мощни амулети срещу влиянието на зли сили. Уникалните свойства на кехлибара можгат да направят чудеса с човешкия живот. Затова хората, които искат да привлекат щастието в живота си, често се обръщат към него за помощ. Но преди да си вземете талисман с кехлибар е добре да знаете какво е влиянието му върху всяка зодия.

Зашеметяващият камък привлича със своята красота и вълнува хората в продължение на хиляди години.

Раждането на камъка е един невероятен процес. Кехлибарът е камък с биологичен произход. Той се образува от смолата на дървета, чиято възраст е на милиони години, както и от живите организми, които са замръзнали в капки от вискозни вещества.

Кехлибарът в различните си оттенъци перфектно хармонизира с всички знаци на зодиака, но ще донесе максимална полза за хората, чиито елемент е огънят.

Въпреки това астролозите препоръчват носенето на бижута с кехлибар на представителите на всички стихии.

Тъй като за създаването на великолепния камък заслуга имат и огънят, и водата, и въздухът, и Земята.

Кои са най-красивите бижута

Кехлибар кои са най-красивите бижута

Вижте кои са най-красивите бижута от кехлибар

Кехлибарът е талисман на хората, които искат да установят връзки с миналото – историци, археолози, антрополози, а също и учители. Тя помага на човек да осъществи връзка с времето, за да комбинира и синтезира случилите се събития в пълна картина, както и да си направи правилните изводи, за да може да предскаже с точност идващите събития.

Кехлибарът отблъсква злите духове, а също и враговете и ги държи далеч от собственика му. Камъкът е талисман срещу мълнии и пожари, той помага и на туристи: дава им убежище, а в пътуванията по море предпазва корабите от потъване. Кехлибарът притежава уникалното свойство да прочиства едновременно пространството, тялото и душата.

Тайните на кехлибарената стая

Изключително интересна и красива е Кехлибарената стая в двореца на Екатерина. Тя дори е наричана доста често „чудо на светлината“, при това напълно заслужено.

Тайните на Кехлибарената стая

Разкрийте тайните на Кехлибарената стая

Историята й е пълна с мистерии, както и въпроси, които все още остават без отговор. Унищожена по време на войната, към днешна дата стаята е напълно възстановена. Все още обаче не е изяснено с каква цел е била създадена тази стая, при това от материал, който не е особено подходящ за строителни цели.

До създаването на Кехлибарената стая камъкът не е бил използван за подобни грандиозни строежи.

Въпреки, че стаята е възстановена, все още липсва отговор на загадката къде се намира истинската Кехлибарена стая.

Магически свойства на кехлибара

Кехлибарът е особено почитан скъпоценен камък, като без значение от цвета му. Ако в него има капчица вода или насекомо, това само засилва магическите му свойства.

В древни времена той е бил считан за един от най-ценните камъни за борба с депресивните състояния.

Нашите предци вярвали, че в кехлибара живее доброто настроение, което защитава собственика си и му дарява дълголетие.

Древните народи са вярвали, че кехлибарът е жив камък със собствена душа. Жителите на

Средиземноморието съзирали в него различни фигури. Те вярвали, че амулетите от кехлибар ще им донесат добър улов, добър добив и богат урожай.

Шотландците връзвали кехлибарени мъниста на червени конец, за да се предпазят от уроки и за да могат магическите свойства на камъка да работи в полза на собственика му. Неслучайно старогръцкото название на кехлибара се превежда като „Аз защитавам.“

За древногръцките войници кехлибарът е бил символ на победа, а също и амулет, който ги предпазвал от рани на бойното поле.

Амулетите от кехлибар имат мощно влияние не само върху войници, ловци или фермери. Магическите свойства на камъка са използвани и от служители на църквата, както и от народни лечители.

Личният лекар на папа Бонифаций VIII е приготвял специално за него еликсир на безсмъртието, което включва кехлибар в съставките си.

Легендарният християнски богослов Мартин Лутър винаги носел парче кехлибар върху гърдите си. Той вярвал, че така се лекува от камъни в бъбреците.

Експанзивният, оптимистичен камък на слънцето винаги оправдава надеждите на своите собственици.

Неговите положителни свойства помагат за възстановяването на вярата и любовта към живота у песимистите. Той помага на хората, които са депресирани.

Кехлибарът в миналото е бил важна част от живота на човека още от първите минути на живота му. Над люлката на бебето задължително са били окачвани кехлибарени мъниста, за да закрилят новороденото.

Младата майка също е добре да носи кехлибар, за да има мляко. Магическите свойства на кехлибара са особено ценни за жените.

При сключването на брак за жените в много добър символ да получат подарък кехлибарен амулет, тъй като той е символ на семейното щастие. Магическите свойства на слънчевото бижу не са загубили своята актуалност и днес. Много хора все още окачват над входните си врати три кехлибарени мъниста за защита и щастие в семейното огнище.

Младите момичета твърдо вярвали в магическата сила на кехлибара. Той се разглежда като мощен любов талисман, който не само помага в личен план, но дори оказва лечебен ефект върху собственичката си.

Жените вярвали, че като носят кехлибар, кожата им ще стане също толкова блестяща като него. Гърците обичали да подаряват камъка на любовниците си като по този начин им пожелавали щастие, здраве и дълголетие.

Цветът на кехлибара влияе и на магическата му сила. Съществуват над 300 нюанса на камъка, а всеки от тях има определено влияние върху хората. Вижте най-разпространените от тях:

• Слънчеви нюанси – оранжево, златно, жълто – те носят на собственика си весело настроение, прогонват депресията и унинието. Това е камък, много подходящ за жени и деца.

• Драконова кръв – така се наричат в Азия екземплярите с тъмно-червен, вишнев цвят. Да се възползват от магическите му свойства са имали право само членовете на управляващата династия. Цветът му напомня на рубин, такива кехлибарени амулети защитават собственика си от нещастие, травми и помагат за увеличаване на богатството.

• Бял оттенък – от излагането на въздух и влага жълтеникавият цвят на кехлибара избледнява и той става млечен на цвят. Този камък се смята за особено ценен, доста често е наричан и „кралски“. Той помага на собственика си да избегне неприятности и го защитава от всякакви неприятности.

• Редки екземпляри – син, зелен и черен на цвят кехлибар се срещат рядко и притежават повече от декоративни свойства. Те увеличават силите на другите амулети от кехлибар, които се намират в близост до тях .

За да се възползвате максимално от магическите свойства на кехлибара е добре амулетът ви от него да е обкован с мед. Освен това съществуват и други ритуали за подсилване на способностите му. В следващите редове ще видите най-популярния начин за зареждане на камъка с вашата собствена енергия, за да можете максимално да се възползвате от силите му.

В продължение на седем дена оставете ваша снимка върху кехлибар, така че слънчевата светлина да пада върху него. Слънчевите лъчи трябва да осветяват скъпоценния камък и снимката непрекъснато в продължение на поне два-три часа всеки ден.

„Представете“ се на бъдещия си талисман. Разкажете му за себе си, за вашите скърби, от какво имате нужда, от какво искате да се отървете и какво – да постигнете.

В края на деня, малко преди залез слънце, вземете в едната си ръка кехлибара, в другата снимката и си представете как енергията от бижуто върви ръка за с вас.

Една седмица по-късно, по обяд сложете амулета в лявата си ръка и го вдигнете на нивото на очите си.

Загледани в кехлибара, се концентрирайте върху всичките си съкровени мисли и желания.

Това е моментът, в който камъкът ще унищожи натрупаната във вас негативна енергия, и вместо нея ще ви зареди със слънчева и чиста енергия. Повтаряйте ритуала с вашата снимка на всеки 3-4 месеца.

Лечебни свойства на кехлибара

лечебни свойства на кехлибара

Кехлибарът притежава лечебни свойства

На много хора може да им се стори странно колко полезен е кехлибарът и какви уникални лечебни свойства има той върху човешкото тяло. Не всеки знае, че от него може да се приготвят тинктури, чайове и всевъзможни лекарствени средства. Най-ценен и наистина чудотворен ефект има янтарната киселина, която се съдържа в кехлибара, която след серия от специални научни изследвания е призната, че е своеобразно гориво за нашите клетки.

Какви са полезните действия на кехлибара?

• Противовъзпалително действие

Може да ви звучи изненадващо, но е факт, че янтарната киселина навлиза в човешкото тяло и достига проблемната област като е в състояние да я излекува от всички видове възпаления. Ако даден вътрешен орган е напълно здрав, киселината няма да го засегне изобщо и ще премине покрай него, за да достигне до болния.

• Активира обмяната на веществата

В допълнение, янтарната киселина има способността да активира обменните процеси във вътрешните органи, за да се възстанови нормалната функция на храносмилателната система и в същото време действа като мощен противовъзпалителен и антибактериален агент.

Какви заболявания лекува кехлибарът?

• На първо място, кехлибарът е известен с това, че има все още необясними, но невероятно уникални свойства за възстановяване на човешкото биополе. Той помага да се преборим с депресията, регулира психическо равновесие, има положителен ефект върху щитовидната жлеза.

• Смята се, че кехлибарът предпазва всички хора, родени под знаците на Лъв и Дева. Това са неговите любими зодии, на които той помага на първо място.

• Кехлибарът ефективно премахва от тялото токсините и служи като щит срещу развитието на раковите клетки.

И това далеч не е цялата гама от положителни ефекти върху човешкото тяло, които притежава кехлибарът.

Хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система, които нямат достатъчно жизненост и енергия, за да изпълняват всекидневните си задължения, трябва задължително да носят кехлибар.

Той също има много благоприятен ефект върху човешкото тяло дори и при заболявания на кръвоносната система. В аптеките днес има много видове естествени лечебни продукти, създадени на базата на кехлибар.

Много хора предпочитат да поддържат здравето си не само чрез използването на „кехлибарени“ продукти, но също така прибягват и до амулети, които също имат мощен лечебен ефект върху човешкото тяло като цяло. Това не е изненадващо, а в този случай има дори и правила за носенето на кехлибар, като спазването им ще позволи на собственика му да се поддържа в добро здраве за по-дълго време.

Вече разгледахме част от тях в магическите свойства на кехлибара. Ето и останалите най-разпространени вярвания за лечебния ефект на амулетите с кехлибар.

• Гривна от кехлибар на китката се носи не прекалено хлабаво, но в никакъв случай не и стегнато. Правилното носене на гривната ще поддържа нормална сърдечна честота, ще предпази човек от аритмия и дори лекува анемия.

• Кехлибарените колиета имат благоприятен ефект върху всички функции на щитовидната жлеза, нормализират дейността й и в голяма степен елиминират вероятността от нарушаване на функционирането й.

Древните римляни пък са лекували влошеното детско зрение със стрит на прах кехлибар, смесен с розово масло и мед.

Физически свойства на кехлибара

Кехлибарът е неразтворим във вода. Неговите физични свойства до голяма степен се дължат на аморфната му и полимерна структура.

При нагряване първоначално кехлибарът отделя пушек, а след това постепенно се надува и размеква при температура от 125 до 180 градуса. При по-нататъшно нагряване, кехлибарът се топи. Той кипи спокойно, като издава дим със силен аромат, поради което през Средновековието е бил използван за тамян в храмове и църкви. В Русия в миналото са го наричали „морски тамян“.

При нагряване без достъп на въздух до 140 градуса кехлибарът се размеква като пластмаса, което дава възможност да бъде обработван. По време на нажежаване кехлибарът губи мътността си и става прозрачен.

Плътността му е приблизително равна на плътността на морската вода. В сладка вода кехлибарът потъва, в солената плува. Ето защо парчета от кехлибар лесно се носят по вълните на морето, без да потъват към дъното.

Кехлибарът се отнася към органичните вещества. Неговата твърдост се увеличава от непрозрачните към прозрачните му разновидности.

Прозрачните кехлибари са най-твърди. Степента на твърдост на кехлибара се влияе от неговата крехкост. Тя се характеризира със степента на натоварване, при която се появява първата пукнатина на повърхността му.

Кехлибарът понася много добре процеса по полиране, който изважда наяве цялата му красота. Полираният камък, в сравнение с нетретирания такъв, изглежда малко по-тъмен. Освен това кехлибарът притежава балсамиращи качества.

Как действа на всяка зодия

• Темпераментният Овен

Камъкът на слънцето е идеален за хората, родени под знака на Овена. Кехлибарът увеличава жизнената енергия на знака като изгражда у тях щедрост и невероятна сила на волята. Овните се нуждаят от украшения с кехлибар, тъй като те ги зареждат с енергия.

кехлибар как действа на всяка зодия

Вижте как действа кехлибарът на всяка зодия

• Многоликите Лъвове

Това е знакът от зодиака, към който кехлибарът се вписва перфектно. Камъкът разкрива всички свои уникални свойства в контакт с тялото на мъж, роден под знака на Лъв.

Кехлибарът дава на този горд знак много възможности за зареждане на неговата невероятна жизненост и енергия. В допълнение, кехлибарът играе ролята на амулет, като повишава имунитета и жизнения тонус на лъвовете. Представителките на нежния пол трябва да носят камъка, за да увеличат своя чар и обаяние, а мъжете – за да увеличат завоеванията си в интимен план. Лъвове и кехлибар – това определено е най-доброто дуо!

• Смелият Стрелец

В живота на Стрелците кехлибарът носи здраве, обществено признание и уважение. Хората, които предпочитат кехлибар, са в състояние за кратко време да се придвижат нагоре по професионалната стълбица като всички ще слушат и ще се съобразяват с тяхното мнение. Камъкът носи на представителите на зодията щедрост, плам и вдъхновение.

• Потайният Козирог

Козирозите са склонни към самота. А кехлибарът е в състояние да им даде топло и комфортно усещане за пълнота на живота. Камъкът вдъхновява представителите на този земен знак за самостоятелно развитие и постигане на целите. Магията на кехлибара е в състояние да ги отърве от депресията и гнева. При постоянно носене на камъка, Козирозите ще усетят как в живота им навлизат радост, любов, щастие и благополучие.

• Упоритият Телец

Експертите смятат, че Телецът и кехлибарът, не са съвместими, но това не е вярно. Важно е обаче те да потърсят непрозрачен тъмен кехлибар, който ще служи като ценен източник на енергия за тялото и душата на Телеца. Той му носи усещане на сигурност и вяра в собствените му сили.

• Предпазливата Дева

Кехлибарът помага на Девата да балансира всички сфери на живота си. Магията на камъка ще възнагради представителите на зодията с доверие, вътрешен мир, хармония, спокойствие. В допълнение, Девите, при постоянно носене бижута от кехлибар, не бива да се страхуват от трудности и напрежение в ежедневието.

Камъкът носи в живота на хората, родени под знака на Дева, искрена любов, страст и силно, надеждно приятелство.

• Чувствителният Рак

Бижу с кехлибар е в състояние да премахне чувствата на страх, подозрителност и несигурност, доста характерни за представителите на зодия Рак. Камъкът носи на притежателя си решителност и смелост.

Когато кехлибарът си взаимодейства с Рака, е налице „взрив“ от емоции, които му отварят очите за красотата на света, като му помагат да му се наслади, без страх от неизвестното.

• Целенасоченият Скорпион

Скорпионите по природата са прикрити, така че кехлибарът ще ги освободи и ще им позволи да се доближат до другите, за да участват в социални дейности и да станат част от живота на другите като им покажат състрадание и съпричастност. Въпреки това Скорпионите рядко желаят по собствена воля да осъществят контакт хора, които намират за безполезни, така че често отказват да носят кехлибар като амулет.

• Сантименталните Риби

Кехлибарът за мъжете Риби е като чиста, хладка вода в за гърлото в пустинята. Изключителният камък има благоприятно въздействие върху всички сфери на живота на Рибите, като им дава увереност, че бързо ще постигнат успях в набелязаните си цели. В допълнение, акмъкът е в състояние да поддържа здравето на представителите на зодията в продължение на много години.

• Противоречивите Близнаци

Тайнственият кехлибар дава на хората, родени под знака на Близнаци, организация на ума и способността да доведат до края делата си, да поемат отговорност и да не се отвърнат от житейския си път. Камъкът им носи баланс, успокоява, защитава от тъга, мъка и страдание.

• Балансираните Везни

Кехлибарът носи на Везните настроение, облекчава чувствата на тревожност, страх и несигурност. Камъкът успокоява и зависимостта им да се сравняват с други хора, заради което често се чувстват нещастни и незначителни. Везните ще придобият увереност в собствената си духовна и физическа сила, което ще им даде възможност да се радват на живота и неговите дарове.

• Мечтателният Водолей

Често Водолеите живеят в свой собствен, измислен свят и не искат да попадат в реалността. Ето защо този камък е жизнено важен за хората, родени под знака на Водолея, за да постигнат признание и успех в реалния си живот, а не в мечтите си.

Важно е да се отбележи, че кехлибарът притежава свойството сам да избира своите притежатели. Ако носите амулет с него, но въпреки това чувствате раздразнение, гняв или депресия, уви, това значи, че не сте избрали правилния камък за вас.

Кои са най-красивите бижута

Бижутата от кехлибар трябва да се носят по такъв начин, че да са постоянно в контакт с кожата, за да може янтарната киселина да се освобождава от камъка.

Сред най-предпочитаните и красиви бижута от кехлибар безспорно са огърлиците и гривните. Те могат да се носят по всяко време и от всеки като за лечебните им свойства вече писахме подробно в предишните точки.

Все пак имайте предвид, че не е удачно да поставяте огърлица от кехлибар на вратлетата на бебета, тъй като съществува риск от задушаване или поглъщане на малките парченца камък.

кехлибар кои са най-красивите бижута

Гривните са сред най-красивите бижута от кехлибар

Това обаче не означава, че трябва да лишите мъника си от благотворните свойства на кехлибара. Можете просто да поставите огърлицата на глезена на малчугана, за да е в директен досег с кожата му, а отгоре да сложите чорапче, за пълна безопасност.

Подобно е положението и с гривните от кехлибар, които освен, че влияят благотворно на състояния като артрит, менструални спазми и дискомфорт в мускулите, са изключително красиви и са чудесно допълнение към тоалета ви.

Обеците от кехлибар също са много търсени и желани както за подарък, така и за лична употреба. Техният единствен недостатък е, че не влизат в директен контакт с кожата и съответно притежателят им не може да се възползва от лечебните и магически свойства на камъка.

Броениците също се правят от кехлибар най-вече заради неговото свойства да успокоява ума и да носи усещане за хармония и сигурност на душата.

Тайните на кехлибарената стая

Прочутата Кехлибарена стая е създадена в разцвета на пруското и германското изкуство като цяло, а именно – в края на XVII и XVIII век. Първоначално е била предназначена за пруския крал Фридрих I, но в последствие е подарена на руския крал Петър I.

Неговата наследничка императрица Елисавета Петровна дообогатява стаята като поръчва да я доукрасят с дърворезба с позлата по нея, огледала и цели картини, съставени от мозайки, изработени от скъпоценни камъни като яспис и ахат. В този си вид кехлибарената стая се запазва за цели 200 години, до мистериозното й изчезване. За което съществуват няколко легенди.

тайните на кехлибарената стая

Вижте какви са тайните на Кехлибарената стая

Най-разпространената е, че през 1939 година Толстой предлага на Сталин да подари на Германия стаята като знак на приятелство веднага след подписването на Пакта за ненападение.

Сталин обаче отказва да се раздели с шедьовъра и затова поръчва да бъде изработено съвършено копие, което заема мястото на оригиналната стая, която е демонтирана. Смята се, че истинската Кехлибарена стая е била прибрана в специални кутии, скрити в мазетата на Екатерининския дворец.

Ценностите от там са изнесени през 1941 година и преместени в Новосибирск. Смята се обаче, че кутиите с ценната стая не са били преместени заради риск от счупване. През 1944 години в Кралския дворец избухва пожар вследствие на самолетна военна атака от Англия и е много възможно ценните кашони да са изгорели в пламъците.

Според експертите обаче важните експонати не са били засегнати от огъня, но въпреки това през 1945 година Кехлибарената стая официално е обявена за изчезнала и съдбата й продължава да бъде една от най-големите мистерии и до ден днешен.

От тогава насам периодично се появяват „сензационни“ новини и хора, които твърдят, че истинската Кехлибарена стая е била открита като разказват невероятни истории как се е случило това.

През 1979 г. е взето решение да бъдат пресъздадени кехлибарените панели от стаята. През 1983 г., снимките и негативите на стаята в Екатерининския дворец слагат началото на възраждането й по проекта на архитект А. Кедрински. През 1994 г. той създава първия, а през 2003 година Кехлибарената стая е напълно възстановена при това специално за отбелязването на 300-та годишнина от създаването на Санкт Петербург.

Като според специалистите тя дори надминава по красота оригиналната.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: