Съновник: Мишка, и древни поверия, свързани с мишките

Съновник и поверия: Мишка. Смята се, че ако мишки изядат неприбраните остатъци от трапезата, то стопанинът ще страда от зъбобол.

Именно затова, като се предполага, че клин клин избива, в миналото против зъбобол са яли хляб, нагризан от мишки.

Още в най-старо време се е считало се, че ако върху раната се сложи разрязан плъх, може безпроблемно да се извади заседналият в нея връх на стрела.

Против херния са пускали отгоре жив плъх за да ухапе хернията. Или друго – прокарвали са канап през тялото на мъртвия гризач и са го връзвали на пояса на болния.

Болният от краста са натривали с пепел от изгорена миша глава, а с мишите опашки лекували хремата.

В Древния Рим ревнивите жени тайно мажели мъжете си с миши фекалии, за да не им изневеряват.

При смяна на млечни зъби, зъбчето се хвърля в миша дупка като се моли мишката да донесе по-хубав. Предполагало се е, че тогава новите зъби на детето ще пораснат остри и здрави, като на мишка.

Когато вадят млечен зъб на дете, жителите на тихоокеанският остров Раратонга, произнасят следното заклинание: Мишка стара, мишка млада! Ето ви, мишки, стар зъб. Дайте. мишки, нов зъб! След това хвърлят зъбчето върху тръстиковия покрив на колибата.

Ако в новоизкопания гроб на покойник има мишка, значи, че покойникът е бил магьосник и че злият дух, в облика на гризач, е излязъл да посрещне умрелия магьосник, за да вземе душата му.

Има поверие, че ако мишка ти нагризе обувка или дреха – скоро ще умреш. Жените не трябва да хващат с голи ръце мишка или плъх или да ги убиват защото всичко, което правят в кухнята, ще се разваля.

Ако видиш мишка на сън – това е на караница с приятели, колеги, съседи. Ако ловите мишки на сън – ще удържите победоносна победа над враговете. Ако убивате мишка насън, ще ви се отдаде да преодолеете всички трудности.

* * *

В древността плъховете са били свързвани с душите на хората и ги смятали за вещи създания, които имат дарбата да предвиждат и понякога да предупреждават хората за смърт или друго нещастие. Дори и в наши дни моряците смятат, че ако всички плъхове напуснат кораба преди отплаване, той е обречен.

Много лоша поличба е и ако плъховете напуснат дома без видима причина. Това означава, че или зданието е ненадеждно и аха-аха ще се срути, или някакво страшно нещастие очаква някой от обитателите му.

В един древногръцки трактат се казва, че на земеделец, който иска да избави земята си от мишки, се предписвало да вземе къс папирус и да напише: «С долуизложеното заповядвам на вас, всички мишки и плъхове, присъстващи тук, повече да не ми причинявате никакви вреди и да не позволявате на другите мишки и плъхове да извършват подобни действия. За това ви връчвам полето (тук се назовава името на полето). Ако намеря някой от вас тук, кълна се, че ще го разкъсам на седем части. »

След като се напише този магически текст трябва да се сложи преди разсъмване, под недялан камък, с текста нагоре.

За да се избавят от мишки, френските селяни са произнасяли няколко пъти: «Ерат вербум апуд деум веструм. Плъхове-мъже и плъхове-жени, в името Господне ви заклевам да напуснете моя дом и всичките ми домашни, да се преместите там и там, където да си останете до края на дните си.» Тези думи се пишели на две късчета хартия, като едното се слагало под вратата, откъдето трябва да излязат плъховете, а другото – на пътя, по който трябва да преминат. Ритуалът трябва да се завърши до настъпването на изгрева.

В Русия обикаляли къщата с осветена великденска храна, а в ъглите на стаите разхвърляли черупки от великденски яйца. За да не пострада стопанството, на Рождество не се вадят никакви дрехи от сандъците.

* * *

Плъховете и мишките са чувствителни към определен вид музика и към магически заклинания. Най-знаменитият заклинател на мишки бил легендарният свирач от Хамелн, който през 1284 г. освободил града от мишки и плъхове, а после, отново с помощта на вълшебната си свирка, и от деца.

Между другото, в Сърбия и до ден днешен вярват, че ако свириш на някакъв музикален инструмент през нота, ще примамиш мишки в дома.

* * *

Древните юдеи се отнасяли към мишките като към една от разновидностите на нечистата сила. В Палестина се забранявало да се пипат мъртвите гризачи защото се смятало, че който ги докосне, също ще стане нечист.

В средновековна Европа плъховете се ползвали с лоша слава на помощници и съюзници на магьосниците и вещиците, защото те омагьосвали мишките и ги карали да вършат поразии на хората, в чийто дом били изпращани.

* * *

Същевременно доста се вярвало и в изцелителната сила на мишките. Какви ли не само болести и недъзи не са лекувани с тяхна помощ: епилепсия, катаракта, ухапвания от змия, брадавици. Рецептите били най-разнообразни: мишките трябвало да бъдат използвани нарязани на парчета, пресни или сушени, вземали им кръвта, урина и фекалии, като често се добавяли и други ингредиенти: петльова жлъчка, кучешка урина и даже женско мляко. Понякога просто заколвали зверчето върху леглото на болния, като се надявали болестта да премине върху животното.

Вероника АНДРЕЕВА

Съновник: Мишка, и древни поверия, свързани с мишките
3.5 (70%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Съновник: Мишка, и древни поверия, свързани с мишките

  1. Точно на това трябва да се научат всички!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *