♠ Защо явлението левитация се счита за паранормално ♠ Какво представлява левитация ♠ Физически възможна ли е ♠ Защо сънуваме, че летим ♠ Легенди и истории за левитация

Още в текста: ♠ Може ли да се научи левитация ♠ Как се прави ♠ Упражнения за усвояване на левитация ♠ Летящи монаси, медиуми и факири ♠ Фокусът левитация в шоуто и цирка

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Левитация: умение от йога или не само?

Стотици статии, видеа и снимки в интернет документират способността на йогите да се издигат вертикално – да левитират. Но това не е достатъчно за скептичния съвременник, който трудно бива убеден дори в неща, които наблюдава с очите си.

Левитацията противоречи на физичните закони. Колко са ни заблуждавали с видеомонтаж и зрителни илюзии, фокусничеството е издигнато в изкуство, така че дори не се питаме: как са го направили, а направо отхвърляме.

Вярват хората, които вярват – в чудеса, в невидимото. И тези, които знаят нещо повече от средностатистическия човек на 21 век.

Защо явлението левитация се счита за паранормално?

Уикипедия ни казва, че паранормални са онези явления, които нямат научно потвърждение, излизат извън рамките на съвременното научно разбиране за света и противоречат на общоприетите и доказани закони на физиката.

нумерология

Феноменът левитация е точно такъв – той противоречи на земното притегляне, според който всеки предмет, свободно пуснат в пространството без опора, ще падне на земята под силата на земното притегляне. И колкото по-голяма е масата на обекта, с толкова по-голяма скорост пада на земята. Затова камъкът тупва за миг, а снежинките се стелят. И все пак никой не може да избегне логичния край – съприкосновението със земната повърхност.

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Как се прави това?

Феноменът левитация опровергава закона за земното притегляне и ред други закони на физиката. Предмет може да се издигне от земната повърхност, само ако му се приложи сила. А човешко тяло със значима маса се издига нагоре, без да бъде задвижвано от видима сила. Видима!

Левитацията не може да бъде обяснена с обичайните физични закони. Но това не значи, че не може да бъде обяснена от други закони, които не познаваме или познаваме, но все още не признаваме.

Какво представлява левитацията?

Левитация е способността на човек да се издигне над земята и да „висне“ на определено разстояние над нея – да издигне своето или др. тяло или предмет със собствена маса. Издигането се извършва при две условия: върху тялото или предмета не се оказва никаква видима сила (той дори не се докосва), а при „висенето“ във въздуха не се наблюдава никаква материална опора.

Невъзможно ли е?

Левитация като явление

Това явление е известно не само в източните култури. Християнството също признава феномена, но отношението към него е двойствено.

Православието се отнася към левитацията по-скоро негативно. Смята го за измамна святост, за лъжлив дар на демоните, чрез който те искат да докажат силата си и да отклонят вярващите от правия път. Свети личности като Серафим Саровски и архиепископ Йоан Новгородски са умеели да левитират, но църквата предпочита да отминава тези факти с мълчание.

Католицизмът се отнася по-спокойно към левитацията. Може би затова са известни около 230 католически светци, които притежават това умение. Обаче църквата смята, че левитаторът трябва да бъде с висока степен на чистота, иначе единствената му перспектива ще бъде пречистващият огън.

В какво е тайната на левитацията

Възможна ли е в материалната ни природа?

Научно обяснение, фактическо доказателство и достатъчно надеждно описание на процеса няма. Засега се изграждат само теории, които са доказани, но и спорни.

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Още една от множеството снимки, за които се чудим: реалност или илюзия?

Теория №1: от метафизична гледна точка издигането във въздуха е страничен ефект от изпадането в дълбок транс. Обяснението се потвърждава от древните източни учения. В будизма и в йога се готови за свръхестествените способности – сиддхи, които са присъщи на хората, намиращи се в особено свръх състояние.

Теория №2: от физична гледна точка гравитацията може да се преодолее само чрез прилагане на сила или енергия. Ако тялото натрупа извънредно много енергия, то в момент на освобождаването й то може да помести собствената си маса.

Теория №3: психокенезата обяснява левитацията със силата на мисълта и на психичната енергия, която с нищо не отстъпва на познатите физически форми.

Теория №4: нови духовни течения обясняват левитацията с естествени способности на всяка божествена субстанция, каквато е и душата. Влизайки в тяло, душата се подчинява на материята и забравя своята божествено, а с нея и свои способности като телепатия, левитация, телепортация и др.

Факти за човешка левитация

Факти за левитиране са документирани и запазени. Един от първите примери е за издигането на св. Йосиф Купертино (1603-1663). Италианецът нерядко се издигал на десетина сантиметра над земята, а понякога плувал високо в небето пред очите на струпалите се хора. Църквата приписала способностите на италианеца на дяволите, обаче по-късно било прието, че монахът „виси“ във въздуха в изменено състояние на съзнанието, в нещо като религиозен екстаз.

Левитация е демонстрирала и св. Тереза от Авила. На ред нейни изображения може да се види птица, която символизирала способността на светата жена да плува във въздуха. При св. Тереза нямало и моментно съмнение, че изпада в дълбок религиозен екстаз.

Ценното тук е, че самата светица е описала състоянието си така:

«Сякаш под мен се появява някаква сила, която ме оттласква от земята. Не знам с какво да я сравня. Това състояние винаги ме е плашило, но нищо не мога да направя».

Сред най-известните в Западния свят левитатор е Даниел Хюм от XIX век. Никой не съумява да уличи човека в мошеничество и да опровергае демонстрираните от него свръхестествени способности. Хюм придобил огромна популярност в аристократичните кръгове. За разлика от известните медиуми, които провеждали сеансите си в полумрак, Хюм винаги работел в ярко осветени помещения. Той канел различни изследователи и учени на сеансите си и винаги разрешавал да се изследва всеки милиметър от пространството.

В Лондон Хюм пожънал невъобразим успех. Запазени са описания на очевидци: Левитаторът излетял през прозореца на третия етаж и буквално влетял през отворения прозорец на съседната стая, прелитайки на около 20 метра над улицата.

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Даниел Хюм и илюстрация, запечатала способностите му

Според съвременници, Хюм се отличавал с рядка скромност и пълна безкористност. Той възприемал способностите си като дар свише и най-вече като доказателство за безсмъртието на човешката душа.

Някои причисляват към случаите на левитация истории за оживели при падане от голяма височина. Например Джулиана Кьопке претърпява самолетна катастрофа и пада от 3 км височина, без да загине. Тя наблюдавала през цялото време стремително приближаващата се земя, но в последните секунди загубила съзнание. Събудила се с изкълчено рамо и счупена ръка и това било всичко.

Според някои анализатори, такива случаи показват как при извънредни ситуации се пробужда вродената способност на човека да левитира. При подобни уникални случаи левитацията се явяват най-разумното сред всички обяснения.

Мнозина от нас са преживели същото като Джулиана, но на сън. Децата много сънуват, че летят или падат.

Защо сънуваме полет

Нашите предци вярвали, че летенето насън е признак, че душата расте и се развива. Не случайно подобни сънища се присънват на децата и много по-рядко с напредване на възрастта.

За някои сънищата с летене са прекрасни и вълшебни, полетът е като на птица, човекът усеща неземна лекота и свобода. Друг път тези сънища са чисти кошмари, в които падаме, изпитваме края си – смъртта, но интересно – на сън никога не стигаме до истинския край, до самото съприкосновение със земята.

Според съновниците, полет на сън за възрастните вещае духовен полет, духовно развитие или разгръщане на творческите сили. За търсещите духовните ценности е знак за просветление.

Друга версия е недотам романтична: тя разглежда полетите насън като желание да се избяга от действителността, да се намери магически изход от житейските проблеми.

И още негативни версии: болният, който левитира насън, вероятно ще умре и то в скоро време. Обаче ако човекът е здрав и при това има спътник в полета, значи ще срещне сродната си душа и ще преживее нечовешки ярка и вълнуваща любов.

Учи ли се левитация?

Ако приемем, че левитацията е доказан факт, то следва въпросът: дали тя се учи или е вродена способност, която търсим в дълбочина и разгръщаме отвъд ограниченията? Как да станем птици, които компенсират телесната си маса и посоката на гравитацията, издигайки се нагоре?

Духовни учители ни поощряват да насочим поглед към своята собствена мощ:

Да летиш е лесно. Трудно е да допуснеш, че можеш да летиш.

Някои духовни учители смятат левитацията не за цел, а за страничен ефект от разгръщането на съзнанието, от отхвърлянето на материалните ограничения и приближаването до Бога. Те ни учат, че имаме огромни способности, които са закрити от егото и лъжливия ум. Ние можем на практика всичко, но не го знаем и се самоограничаваме.

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Светият Йосиф от Копертино

Малкият човек от първите си дни се възпитава с „не“ – не ходи там, не пипай това, не, недей, опасно е и т.н. Ограничени и форматирани от обществото, ние не разкриваме уменията си, а ги забравяме за цял живот.

Убежденията, че левитацията е невъзможна, добавят още катинари на заключените врати към тайните ни способности. Мнозина вярват, че няма левитация, а само хипнотизирани зрители на магическо шоу.

Как да се научим да летим?

Към всяко знание води повече от една пътека. Човек сам избира пътя, по който да поеме. Така е и в сферата на духовността. Някои търсят развитие на паранормални способности в магически школи и клубове, други предприемат пътувания до Тибет и Индия в гонене на древни знания. Някои се заселват в ашрами, изучават медитация…

Има ли доказани практики, които разкриват левитацията? Споделени мнения и опит водят до следните няколко практики, които можем да разглеждаме и като

Упражнения за левитиране

Издигане на кундалини

«При мен това е усещане за разтварянето на великолепни крила. Тези крила се разгръщат, когато усетя канала по гръбнака си изчистен и отворен…»

От Интернет

В индуизма и будизма кундалини е висша енергия, част от Божествената искра, заложена в човека. Тя е неактивна и се използва за духовен растеж. Пробужда се чрез духовни практики или прехвърляне на енергия.

Описва се, че колкото по-висока е честотата на възходящата енергия, толкова по-голям подем произтича по тънките канали. Дълбочината на състоянието забележимо се изменя. При най-високочестотното преминаване на кундалини през Муладхара (I чакра) гравитационното поле на Земята престава да действа и на практика настъпва левитация.

Практикуващи споделят, че с издигането на кундалини разгръщат ред немислими за обикновения човек способности – четат мисли, виждат фините тела, преодоляват материята.

За яхнеш Земния тласък

Практиката представлява синхронизиране на вибрациите на човешкото тяло с вибрациите на Земята. При пълно изравняване, Земята изпраща силен енергиен импулс, който предизвиква рядко издигане над повърхността.

Тази практика се описва от последователи на Кастанеда, с предупреждението, че има риск от кома и въобще е трудно излизането от измененото съзнание.

левитация, левитиране, видео, техники за левитиране, полет

Докторът по философия Майкъл Гросо изследва исторически сведения за левитиране и ги описва в книга

Изменение на съзнанието

Напускането на от обикновеното човешко съзнание със стремежа към Бога дават умение за съзнателно управляване на енергиите, включително и тези в тялото. Практикуващи описват активизиране на центрове покрай гръбначния стълб, сливане с енергийни потоци от земята и срещуположни такива от Вселената с цел постигане на свобода от материята.

С чисти мисли към Възнесение

Изчистването на мислите и чувствата до степен на изначална детска невинност има силата да разкрие ангелски, дори божествени способности. Някои съвременни учители казват, че с повишаването на вибрациите на Земята и издигането на човешкото съзнание скоро ще се разкрие възможност за Възнесение във физическо тяло.

Тази способност е била разкрита на единици и в миналото. Много от случаите на левитация може да са били трикове или измами, но всички ли?

Летящи монаси, медиуми и факири

Христос ходи по вода. Левитация ли е? На практика – да, защото изисква контролиране на телесната маса, изключване на гравитацията и преодоляване на обичайните физични закони. Водата не създава опора, нали?

Умението на Христос днес – заснето и документирано:

Подобни сцени са се случвали и в миналото. Без камери, но пред много очевидци. Например шотландският спиритуалист Юм се изпарява във въздуха през 1852 г.

Британският изследовател Дейвид Нил описва левитацията на будистки монах, а днес дори можем да го видим с очите си:

И ето, че днес левитацията още няма научно обяснение, но вече има сериозно натрупана фактология и много много видеа. Свръх способностите вече не се отхвърлят с лекота. Замисляме се – а може би умеем да летим?

А от това със сигурност печелят маговете. Един от развълнуващите фокуси в цирка и магическите шоу програми е левитацията. Истинска ли е?

Левитацията като фокус

Левитацията е от обичаните фокуси на илюзионистите по цял свят и от всички времена. Това умение се усъвършенства с десетилетия, измислят се нови и нови трикове. През 2010 година по повод 200-годишнината на Чили чилийските илюзионисти – близнаците Никола Луизети и Джон Пол Олбъри „висят“ над земята точно 200 минути. Движението в столицата е парализирано. Хиляди хора наблюдават великолепното шоу, без да успеят да разгадаят фокуса.

През 2011 година британски маг прекосява Темза точно пред Общинската палата.

През 2009 година на централния площад в Лима, столицата на Перу, Клаудия Пачеко се издига над земята и дори опитва да лети.

И така, как да разплетем тънката илюзия от действителните умения? Във видеото ни разкриват механизма на левитацията като цирков номер:

Изкуството на илюзионистите се развива и предлага все по-съвършени техники и все по-трудни за разгадаване „номера“.

И все пак никой още не е отрекъл левитацията.

Напротив, все повече хора вярват, че сме божествени същества с мощни енергийни крила. Че реалността не е това, което наблюдаваме. И ние създаваме реалността, докато наблюдаваме…

Източник:

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: