Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Виж истинско речно чудовище! (ФОТО+ВИДЕО)

Уловеното триметрово чудовище с тегло 293 кг е сом, вписан като официален световен рекорд

Това не може да бъде, коментират вещи рибари – нашите сомове ще станат такива, ако са на стероиди. Наистина чудовищният по размери сом не е уловен у нас, а в река Меконг, Тайланд, както пояснява extremescience.com. Огромната река, която се влива в Южнокитайско море, крие много тайни за живота на гигантския сом.

Гигантският сом е признат за рекорд

В страните, през които тече река Меконг – Китай, Камбоджа и Тайланд този подвид от семейството на сомовете, се намира под защитата на закона и се развъжда специално, защото е на границата на изчезване. Уникалният екземпляр, уловен от тайландските рибари е регистриран като официален рекорд за сладководна риба от този вид.

Любопитни подробности за живота на гигантските сомове бяха разкрити едва наскоро, тъй като дълго време те не са били предмет на изследване от учените. За разлика от европейския сом, гигантите от Азия мигрират подобно на сьомгата и змиорката. Те могат да изминат няколко хиляди километра от Южнокитайско море нагоре по течението на река Меконг, докато стигнат подходящо място за да си хвърлят хайвера. Уникалната е скоростта на растежа им – само за 5-6 години стигат впечатляващи размери и тегло. Може би речните чудовища като гигантския сом може да достигнат и до по-големи размери, но наличието им досега не е потвърдено с факти.
бyтoн зa cпoдeлянe

Боян Петракиев

За Боян Петракиев

Казвам се Боян Петракиев. Завършил съм „Българска филология” и „Журналистика”. Част от екипа на Марс Медия съм от 2009 г., като основно работата ми може да видите в сайтовете Chudesa.net, Razkritia.com, Zasada.bg, Lechitel.net, Mamita-bg.com, Zdrave.ws, Figurata.com.

Прочети още

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец и какво не се яде? Легенда, именници, молитва за Благовещение.

Какво се прави на Благовещение? Какво се яде на Благовец?

Какво се прави на Благовещение и какво не се прави? Какво се яде на Благовец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *