лош дъх причини и лечение

Ако устата ви мирише: причини за лош дъх и лечение

Неприятният мирис е проблем, който причинява много конфузни ситуации. Той не е дреболия и изисква внимание. Как да се справите с прословутия лош дъх?

Лошият дъх се дължи предимно на развитието на анаеробни микроорганизми, които излъчват миризливи серни съединения.

Те се хранят с протеини, които се срещат в храната и в устната кухина. Проблемът е, че трудно могат да се отстранят всичките едновременно.

Лошият дъх води до трудности в социалните контакти, понижава самочувствието, води до (само) изолиране. Проблемът е, че носителят най-често не го усеща сам.

Oт лош дъх страда около 15-25% от населението. Според други автори 55-65% от населението страда от халитоза, а 95% – от време на време.

При 85-90% от случаите халитозата се дължи на проблеми в устната кухина. Неприятният дъх може да е и генетично , заложен. Среща се почти равномерно сред двата пола.

Дълго време се смяташе, че причина за развитието на халитозата (неприятната миризма в устата) са заболяванията на венците – зъбният камък се сраства с венеца и спомага за размножаването на бактерии, произвеждащи неприятна миризма. Съвременните наблюдения показват, че повечето причини не са свързани с хигиената на устната кухина.

Безкрайното изплакване на устата, таблетките с мента, дъвките и ароматизаторите не са спасение. Дъвкането и изплакването не влияе на бактериите, скрити под дебелия слой зъбен камък, а ароматизаторите за уста изсушават лигавицата и задълбочават проблема.

При достатъчно количество слюнка не усещаме неприятната миризма, но ако тя намалее с възрастта или поради заболяване, в резултат на стрес, неприятният дъх се появява. Ако миризмата е единствено сутрин, лесно се отстранява със закуската, когато слюнката отмива повечето бактерии.

Препоръчително е внимателното измиване на зъбите и главното на езика. Хората, които страдат от постоянна сухота в устата, трябва да имат на разположение дъвка или бутилка вода с лимон.

Проблем с дишането като причина за лош дъх.

причини лош дъх в устата лечение премахване
Разглеждаме основните причини за лош дъх в устата и начините за неговото лечение (премахване).

Не по-малко развалят дъха инфекциите на дихателните пътища. Запушеният нос ни заставя да дишаме през устата, а това я изсушава и спомага за размножаването на бактериите. Някои заболявания на дихателните пътища се предизвикват от бактерии, произвеждащи сернисти газове. Тези случаи се лекуват от лекари и с антибиотици.

Нерядко неприятната миризма е провокирана и от лекарства: антихистаминови средства, противооточни, антидепресанти, успокоителни, лекарства за хипертония. Те намаляват слюнката и водят до появата на лош дъх.

Синдром на рибната миризма

Триметиламинурията е разстройство в обмяната на веществата. При това заболяване тежка миризма в устата предизвикват изядените яйца, бобовите и други храни, богати на холин.

При недостатъчното производство на един от храносмилателните ферменти холинът не се разгражда в дебелото черво и болният страда от неприятна миризма както в устата, така и в урината, и в потта. Тези хора трябва да внимават при употребата на черен дроб, грах, говеждо месо, пшенично брашно, ориз, извара, макарони, зеле, картофи и моркови.

Лош дъх при диети

Неприятната миризма може да възникне и при спазването на диети. Те предизвикват сухота в устата и отделянето на ацетон, който се образува в организма при изгарянето на калориите.

При някои жени неприятната миризма в устата е предвестник на поредната менструация – промените в хормоналния фон способстват за нарастването на бактериите в устата. Спасението в този случай е отличната хигиена на устата. Покриването на езика с налепи намалява вкусовите усещания и пречи на нормалното възприемане на храната.

Диагноза по дъха

Когато миризмата на издишания въздух през носа е по-лоша от този издишан през устата, навярно е налице хронично възпаление на околоносните кухини и полипи. Когато се наблюдава обратното явление, може да имате хроничен бронхит. Миризмата е кисело-гнилостна при хроничен гастрит, белодробни заболявания, а зловонието е на риба при проблеми с бъбреците. Мирис на пресен черен дроб индикира цироза, ацетонова миризма се наблюдава при болни от диабет.

При деца

Източник може да са стомахът, лошата хигиена на зъбите, аденоиди. В последния случай е налице упорита хрема и секретите невинаги се отделят навън, а се поглъщат. Лечението е отстраняване на аденоидите хирургично или провеждане на промивки на носа с различни билкови или лекарствени продукти.

При възрастни хора

С напредването на годините настъпват промени във всички органи и системи на човешкия организъм. В това число и в устната кухина. Обемът на пулпата се намалява и като следствие се намалява регенеративната способност на дентина, уголемяват се венечните джобове, много зъби се загубват, намаляват се защитните свойства на лигавицата на устата и над 80% от хората развиват пародонтоза.

Пълното отстраняване на зъбите и използването на протези също води до проблеми с дъха. В такива случаи се прибягва до подходящи хранителни диети, засилване на хигиената устата, лечение на основните заболявания.

От глад –

при липса на нормално хранене и приемане на течности.

От храни – чесън, лук, мазнини, алкохол.

При тютюнопушене то благоприятства периодонталните заболявания и намалява теченето на слюнката. Процесът се благоприятства от отлагания на никотин и катран по зъбите, езика, бузите и другите меки тъкани в устната кухина. Пушенето може да обостри гингивитите, както и да влоши състоянието на синусите.

При употреба на алкохол – драстично се увеличава броят на анаеробните бактерии. Алкохолът е фактор за ракови промени на оралните тъкани.

Някои храни и диети

Малдигестия – нарушено разграждане на хранителни съставки (въглехидрати, протеини, мазнини) до абсорбируеми субстанции (моно-, ди-, олигозахариди; аминокиселини; оригопептиди; мастни киселини).

Малабсорбция – нарушена транс-мукозна абсорбция и транспорт на адекватно разградените хранителни съставки, включително витамини и микроелементи.

Мляко, сирене и други млечни продукти (маслеността няма значение).

Кафето предизвиква високи нива на киселини, под чието влияние бактериите се репродуцират по-бързо и предизвикват горчив вкус. Пиенето на кафе е проблем за пациенти с халитоза.

Как да се отървете от лошия дъх?

причини за появата на лош дъх
Може да се прави диагностика по наличието на лош дъх и неговия характер, като се потърсят причините.

Понякога четката за зъби и дъвката не са достатъчни.

  1. Мийте зъбите си по-често – минимум два пъти на ден, а но възможност след всяко хранене.
  2. Яжте – когато се храните по-рядко, рискувате да имате лош дъх.
  3. Избягвайте чесън, а още и лук, къри – те съдържат химикали, които остават в тялото ви часове.
  4. Пийте достатъчно вода.
  5. Дъвчете ментови дъвки.
  6. Не пушете.
  7. Използвайте четка за език.
  8. Купете си машинка за почистване на устната кухина
  9. Жабурете се с вода, за да може да премахнете възможно най-много от парченцата храна в междузъбните пространства.
  10. Отидете да прегледат венците.
  11. Избягвайте алкохол и кофеин.
  12. Опитайте с ароматно масло – мента и чаено дърво освежават устата и убиват бактериите, причинители на лошия дъх. Също има и други хубави етерични масла, които ще ви свършат работа ТУК!
  13. Редовно посещавайте своя зъболекар.

Ето и едно забавно видео за това, как да се отървете от наличието на лош дъх, според ЛайфХакера:

За admin

Прочети още

Kanabidiol Polzi 03

9 научно доказани ползи от канабидиол

Конопеното масло е екстракт от семките (в рядкост от други части) на растението Cannabis Sativa. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *