Вечен двигател

Попречили на Никола Тесла да създаде вечен двигател

Попречили на Никола Тесла да изобрети вечен двигател

Сръбско-американският учен Никола Тесла щял да изобрети така дълго чаканият вечен двигател, ако не бяха му попречили недоверието и негативизма на хората. Изследователите на великия учен твърдят, че неговите изобретения щяха да предизвикат коренна промяна в развитието на човечеството, ако неговите опити са били приети с доверие и интерес.

Вечен двигателПрез 1931 година Никола Тесла демонстрира пред публика мистериозен автомобил. За експеримента стандартния двигател с вътрешно горене на автомобила бил предварително отстранен. На неговото място бил монтиран електродвигател с мощност 80 конски сили и 1800 оборота в минута. Електродвигателят бил задвижен от променлив ток, но така не става ясно откъде идва енергията, която осигурява променливия ток. Малко преди експеримента Тесла закупил от някакъв магазин 12 електронни лампи, проводници и не голямо количество разноцветни резистори. Всички тези части той монтирал в кутия с 60 см дължина, 30см ширина и 15 см височина. От кутията се показвал необичаен лост, който стърчал и имал 7.5 см дължина.

Никола Тесла сложил загадъчната кутия отзад на седалката на шофьора и оповестил пред очевидците, че вече има енергия, с която ще се задвижи електромобила. Каква била изненадата на публиката, когато ученият карал машината цяла седмица без да ползва какъвто и да е друг двигател или източник на енергия. Тесла развил скорост до 150км/час. Електромобилът показал по-добри параметри от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

За жалост експериментът не бил приет добре от хората. Объркани и слисани от видяното те започнали да коментират , че това е магия или намеса има дявола. Обиден от неочакваната реакция Никола Тесла прибрал мистериозната кутия и се върнал в Ню Йорк в своята научноизследователска лаборатория. Така и до днес тайната на кутията остава загадка.

Ако експериментът беше получил подкрепата и одобрението на множество хора, днес сигурно щяхме да използваме автомобили с вечни двигатели. А може пък на някого да е било неизгодно да се случи това. Дали пък заради неописуема алчност хората, които определят световния ред потискат прогреса на планетата и скриват ключови изобретения, които никога няма да видят бял свят.

За Лиза Стоилова

Прочети още

ако счупиш огледало

Счупено огледало. Ритуали за щастие. Какво означава да счупиш огледало? Мнения

Ритуали при счупено огледало. Къде се изхвърля? Какво означава, ако счупиш огледало? Мнения. Сбъдване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *