Язовири и реки в България преливат!

Ситуацията в България е критична! Язовир Доспат започна да прелива!

За да бъде предпазено населението от бедствия, започна източване водите на язовир Доспат и тяхното отвеждане към язовир Цанков камък и Въча, писаха в БЛИЦ.

Реки и язовири

Реки и язовири преливат

Специалистите са на мнение, че за момента не съществува опасност реките Тунджа и Марица да прелеят.

След направено проучване се оказа, че най-ниско е нивото на язовир „Христо Смирненски“ в Габрово и там има достатъчно място за валежите, които се изсипват над града.

Но не така леко е положението при река Дунав.  В района на град Лом днес водите са прелели и са започнали да наводняват къщите, които са построени наоколо. От шахтите постоянно блика вода, която  наводни Районната митница и ломския хотел „Трансимпекс”.

Красимир Христов, експерт в  Община –  Лом сподели пред медиите, че  само за изминалото  денонощие водата на Дунав се е  покачила с цели  9 см.

Властите стриктно и  постоянно следят нивото на река Дунав. По този начин вече  са предприети  всички необходими мерки, които трябва да осигурят безопасността на Лом  и на неговите  жители.

Спасителните операции се извършват  при засилени мерки според  плана за действие  при бедствия, поясни  Красимир Христов.

 

сподели бутон

Язовири и реки в България преливат!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *