Учени откриха нов вид динозавър

Група учени от американския щат Юта неочаквано се натъкнаха на останките на един нов вид динозавър, напълно неизвестен до този момент на науката, съобщава за интересното откритие сайтът actualno.com

Предполага се, че откритото влечуго е непосредствен предшественик на тиранозавър рекс – огромен динозавър, живял на Земята преди около 70 млн. години.

Изследователите на новооткрития динозавър, наречен от тях lythronax argestes, са на мнение, че той е „прадядо” на легендарния тиранозавър рекс, като вероятно е живял около 10–12 млн. години преди него.

nov-dinozavyr

Предполага се, че откритото влечуго е непосредствен предшественик на тиранозавър рекс

Lythronax argestes е достигал до седем метра на дължина, а теглото му е било около 2,5 тона. Той е бил в състояние да стои на задните си крака, притежавал е много дебел череп и бинокулярно зрение – виждал е обекти едновременно и с двете си очи. Учените са на мнение, че именно той е бил и най-големият хищник в екосистемата в този период.

Тиранозаврите представляват род динозаври, чийто най-известен представител е тиранозавър рекс. Те живеят през креда и най-вероятно се хранят с мърша, което неотдавна беше потвъдено и от намерени кости на растителнояден динозавър в Монголия, по които има следи от зъби на тиранозавър, което според някои учени е знак именно за това.

Учени откриха нов вид динозавър
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *