Престижното научно списание „Science“ публикува неотдавна своя класация на най-големите научни открития за изминалата 2013 г.

Имунотерапия на рака

На първо място са поставени изследванията по имунотерапия на рака, в които туморните клетки се унищожават чрез лимфоцити, без обичайните препарати, използвани в химиотерапията.

Мозък от стволови клетки

Това е постижение на австрийски невробиолози, които все пак признават, че полученият резултат е далеч по състав и параметри от човешкия мозък.

открития

Престижното научно списание „Science“ публикува неотдавна своя класация на най-големите научни открития за изминалата 2013 г.

Ролята на съня в прочистването на мозъка от токсини

Установено е, че мозъчните тъкани се самопречистват по време на сън от токсичните продукти от активността на клетките, натрупали се по време на бодърстване.

Прозрачен мозък

Използван е метод, запазващ сложната триизмерна структура на мозъка, който може да бъде разглеждан чрез различни оптични методи, както и да се маркира с химически проби.

Клониране на човешки ембрион

нумерология

Това е първият успешен опит за човешко клониране, използвано за добиване на стволови клетки за лечение.

Странният източник на космични лъчи

Установено е, че Земята почти постоянно е бомбардирана от високоенергийни електрони от някакъв мистериозен обект, намиращ се близо до Слънчевата система.

Метод за манипулиране на ДНК 

Позволява избирателно коригиране на определени гени чрез т.нар. CRISPR-механизъм.

Проучване на човешкия микробиом

Това е съвкупността от всички бактерии, живеещи в човешкото тяло. Те защитават от различни патогенни организми, а освен това играят много важна роля в дейността на дебелото черво.

Редкият минерал перовскит

Той може успешно да замени силиция във фотоволтаичните клетки.

Структурата на антителата

Те се използват за борба с вирусите, предизвикващи респираторни инфекции.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: