Тийнейджър откри 1000-годишен скелет

14-годишен ученик от американския Солт Лейк Сити, щата Юта, случайно се натъкна в двора на къщата си на запазения скелет на индианец отпреди 1000 години

Тийнейджърът прави шокиращото си откритие, докато копае дупка за басейн, който родителите му поръчват да направи. В началото той решава, че намереният скелет принадлежи на някое животно, но майка му и баща му веднага разбират, че става въпрос за човешки останки и се обаждат в полицията.

Извършеният впоследствие оглед показва, че това са костите на древен човек, живял преди около десет века, но за момента патолозите все още не са в състояние да кажат какъв е полът на намерения индианец, както и кое по-точно е племето, към което принадлежи.

скелет индианец

14-годишен ученик от американския Солт Лейк Сити, щата Юта, случайно се натъкна в двора на къщата си на запазения скелет на индианец отпреди 1000 години

Археолози продължават разкопките в района, където е намерен самият скелет, като се предполага, че това може да е индианско гробище. Неговото по-подробно изучаване вероятно ще даде много ценна информация за хората, обитавали тази територия в древността.

Известно е, че долината е заселена преди около 10 хил. години, но науката все още не разполага с достатъчно информация за тези първи хора, живели там.

След като бъде идентифицирано и точното племе, към което принадлежи индианецът, ще може да се извърши и повторно погребение на неговия скелет, съобразено с традициите на собствения му народ.

Тийнейджър откри 1000-годишен скелет
1 (20%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Тийнейджър откри 1000-годишен скелет

  1. Нормално е, след като хората съществуват от хиляди години и са погребвани! Ще бъде чудо ако някой си изрови собствените кокалчета след прераждането?Добре че нямаме спомени къде сме живели?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *