Великият колумбийски поет и писател Алваро Мутис Харамийо е починал на 90 години в Мексико Сити

Светът се раздели с един уникален творец, писател и поет, Алваро Мутис Харамийо. Колумбиецът е починал на 90 години в Мексико Сити, съобщи трагичната новина „Гардиън”, цитиран от lira.bg.

Почина голям творец!

Почина голям творец!

Все още няма информация за точната причина за смъртта му, но неговата съпруга Кармен Миракъл е заявила, че в последните години от живота си Алваро е страда от сърдечно-съдови проблеми.

Алваро

Алваро Мутис Харамийо

Харамийо е известен в цял свят със своето творчество, а у нас най-добре е познат на завършилите испанска гимназия и филология.

нумерология

Той е признат за един от най-талантливите творци в цялата латиноамериканска литература. Критици го поставят веднага след Габриел Гарсия Маркес като стойност на творбите му.

Алваро Харамийо е получил безброй призове и награди през своя живот. Носител е на „Xavier Villaurrutia Award”, на наградата „Сервантес”, на „Принца на Астурия”.

Смъртта му бе почетена и от културното министерство на Кулумбия, както и от президента на страната Хуан Мануел Сантос.

Алваро Мутис Харамийо е роден в Богота през 1923 г. Той живее дълги години в Брюксел, докато баща му е бил дипломат в страната. Първият му сборник с поезия излиза през 1948 г., а пет години по-късно издава „Елементите на бедствието”.

Работил е като PR на американската компания за нефтодобив “Standard Oil Co of New Jersey”. По време на работата си там, той е осъден за злоупотреба и лежи в затвора. За този период от живота си Алваро споделя, че е най-големият урок в живота си, който никога няма да забрави.

Освен като писател и поет, Алваро Харамийо е работил още като филмов продуцент, тв водещ, радио актьор и е списвал рубрики във вестник.

Поклон пред светлата му памет!

Калинка Петрова

сподели бутон

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: