Суперсвиня наследи овцата Доли!

В Шотландия беше създадена суперсвиня, която ще се радва на наистина завидно здраве и дълголетие

Това е вторият успешен проект на шотландските учени, след като през 1996 година представиха и първия в света клониран организъм – знаменитата овца Доли, която обаче живя само шест години след раждането си.

Pig-26 ще се радва на завидно здраве и дълголетие

Pig-26 е успешният наследник на овцата Доли

Новата научна знаменитост се нарича Pig-26 (Свиня-26) и е създадена чрез намеса в генетичния код, при която определени звена от кода на свинята са заменени със звена от генетичния код на други, по-устойчиви организми. Този метод е значително по-лесен и ефективен от клонирането, което изисква много повече време и ресурси, за да бъде осъществено.

Технологията позволява директно да се манипулира в оплодената яйцеклетка, а от генетичния код на свинята се отстранява само един конкретен ген, който бива заменен с нов. Това дава на новороденото животно удивително ефективна имунна система, която е устойчива на редица опасни и смъртоносни болести, сред които една от най-опасните е свинската чума.

Донор на този изключителен ген е един далечен братовчед – африканската свиня, която притежава естествен имунитет срещу чумата.

Учените са на мнение, че въпросното генетично манипулиране може да бъде прилагано и при други видове, което да ги направи устойчиви на разнообразни заболявания.

Pig-26 се появява на бял свят още преди четири месеца, но едва сега нейното съществуване е официално оповестено.

Суперсвиня наследи овцата Доли!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *