Пръстени около астероид изумиха науката

Учени от Университета в Копенхаген в Дания изненадващо откриха, че намиращият се в покрайнините на Слънчевата система астероид Харикло притежава два пръстена от прах, съобщава сайтът Vesti.bg, позовавайки се на списание „Нейчър“

Самите пръстени на намиращия се в периферията на Слънчевата система астероид Харикло се състоят от дребни камъчета и частици лед, а разстоянието между тях е около 9 километра.

Уфе Йоргенсен от университета споделя, че откритието е направено напълно случайно, тъй като досега не са откривани пръстени при космически обекти с подобни малки размери.

астероид пръстени

Учени от Университета в Копенхаген в Дания изненадващо откриха, че намиращият се в покрайнините на Слънчевата система астероид Харикло притежава два пръстена от прах

Той и колегите му наблюдават семейство астероиди, известни с името „Кентаври“, намиращи се между орбитите на Юпитер и Нептун, когато вниманието им е привлечено от нещо наистина необичайно. Направените снимки разкриват, че Харикло притежава два пръстена с дебелина 3 и 7 километра, разположени близо един до друг.

Шокирани от направеното откритие, Йоргенсен и екипът му незабавно извършват повторни наблюдения, използвайки обаче други телескопи, които потвърждават, че въпросният астероид действително има пръстени.

Към момента учените все още не могат да отговорят на въпроса по какъв начин по-точно са се появили въпросните два пръстена на Харикло. Предполага се, че това се дължи на сблъсък между две небесни тела още в зората на Слънчевата система, при което по-малкото от тях се разпада, а от отломките му постепенно се оформят самите пръстени около открития астероид.

Пръстени около астероид изумиха науката
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *