Пътуването до Марс е грях?

Комитетът по въпросите на исляма в Обединените арабски емирства издаде религиозно предписание (фетва), според което пътуването до Марс противоречи на исляма, пише сайтът vesti.bg

Според комитета подобно пътуване представлява заплаха за живота и не може да бъде оправдано. Предприемащите това рисковано пътешествие най-вероятно ще загинат без някаква праведна причина, заради което ще подлежат на наказание в отвъдното, което ще е подобно на това на самоубийците заради техния грях.

Повод за въпросната фетва е желанието на почти 500 жители на Обединените арабски емирства да се отправят към Марс с еднопосочен билет.

Пътуването до Марс е грях?

Комитетът по въпросите на исляма в Обединените арабски емирства издаде религиозно предписание (фетва), според което пътуването до Марс противоречи на исляма

През април 2013 г. компанията „Марс уан“ от Холандия покани всички доброволци по света да полетят към Червената планета, където да създадат колония през 2023 г., но без да имат възможност да се върнат обратно на Земята. 

От „Марс уан“ заявяват във връзка с издадената фетва, че в начинанието им няма политически или религиозни интереси, цитирайки и думи от Корана, с които според тях се насърчават мюсюлманите да търсят знаците на Бог в „небесата и на земята“. От компанията припомнят също така и живота на мароканския пътешественик Ибн Батута, пропътувал близо 117 500 км за периода 1325–1355 г.

„Марс уан“ добавя, че рисковете за човешкия живот ще бъдат сведени до минимум, а самата мисия ще бъде предшествана от поне осем товарни мисии, по време на които роботи ще приготвят обитаемо селище, в което ще се произвеждат вода и въздух.

Пътуването до Марс е грях?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *