Православни празници през октомври

НА 6 ОКТОМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА

Свети апостол Тома е роден в Галилея. Той бил един от най-преданите последователи на Спасителя. Когато след смъртта си, Иисус възкръснал, той се явил на много от учениците си. Те разказали на Тома за чудото, но той не повярвал и поискал сам да види възкръсналия Иисус, за да повярва. Осем дни по-късно, Иисус се явил отново пред учениците си и тогава Тома го видял и повярвал.

След това той бил изпратен да разнася Божието слово в Партия, Мидия и Индия. По пътя си към тези земи Свети апостол Тома направил предсказания и обърнал много хора в християнската вяра.

Пристигайки в Индия успял да покръсти много хора в християнската вяра и усърдно разпространявал словото Божие.

Когато дошъл денят на успението на Пресвета Богородица, всички апостоли по чуден начин се озовали при Светата майка. Само Тома дошъл със закъснение. Той пожелал да се поклони пред тялото й. Тогава другите апостоли отместили камъка на гробницата и всички с почуда видели, че в гробницата тялото го няма, а са останали само погребалните повивки. След това тя се явила на апостолите и им вдъхнала сили за бъдещите им подвизи.

Апостол Тома се върнал в Индия и там покръстил много видни граждани. Ядосан, царят наблюдавал промяна в жена си, в сестра й, в сина си. Накрая той осъдил апостола на страшни мъчения. Горили го с нагорещени железа, хвърлили го в горяща пещ, но апостол Тома оставал невредим. След като не се учудил от тези чудеса, царят осъдил Тома на смърт. Пред смъртта си Тома се помолил горещо и след това бил жестоко убит.

Скоро след смъртта на Свети апостол Тома, жестокият Цар сам се обърнал към Христовата вяра.

Апостол Тома е бил изкусен строител. На повечето икони, той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. 6 октомври е празник на зидарите и строителите.

НА 14 ОКТОМВРИ СЕ ЧЕСТВА ПРЕПОДОБНА ПЕТКА ТЪРНОВСКА

Преподобна Петка живяла през 11 век. Родителите й били заможни българи. Брат й приел монашество и се издигнал до архиерейски пост.

Била много милостива. Раздавала хубавите си дрехи на бедните хора. Когато родителите й починали, тя раздалата имуществото си на бедните и отишла да посети светите места. Прекарала години от живота си в пост и молитви. След това се заселила в Йорданската пустиня. Търпяла лишения, пек и студ, ядяла по веднъж на ден само треви. По едно време получила видения. Ангел Господен й казал да се върне в родния си град и там да умре.

Преподобна Петка с радост се завърнала в родния си град, но не открила жив никой свой близък или познат. Заживяла близо до храма като чужденка. Времето си прекарвала в горещи молитва. След две години, веднъж както се молела, така предала на Бог душата си.

Погребали я като чужденка, вън от града.

След известно време морето изхвърлило труп на моряк. Хората разровили земята, за да закопаят трупа, а там открили нетленното тяло на Преподобна Петка. Уплашили се и при нея в гроба поставили полуразложения труп. През нощта двама от жителите на града получили видение. На другия ден всички извадили тялото на Преподобна Петка, поставили го в ковчег и го поставили в храма „Свети Апостоли“. Около мощите станали много чудеса.

През 1238 години цар Иван Асен пренесъл мощите в столицата си Търново и ги поставили в новопостроения храм „Преподобна Петка“.

Когато Търново бил превзет от турците, мощите били пренесени във Видин, а оттам – в Белград.Турския султан ги пренесъл в Цариград. След това мощите на Петка Българска се пренасят в румънския град Яш.

Паметта на Света Петка се почита от българи, сърби, румънци и гърци.

НА 19 ОКТОМВРИ СЕ ЧЕСТВА ПРЕПОДОБНИ ИВАН РИЛСКИ

Преподобни Иван Рилски е най-великият български светец. Той е небесен закрилник на целия български народ.

Роден в семейство на благочестиви хора, той постъпил в манастир и станал монах. Това не удовлетворило неговия дух и той се оттеглил в планината Витоша. Направил си колиба от клони и живял там в пост и молитва. Тогава го нападнали разбойници и той се заселил в дълбока пещера.

След доста години, той се преместил във Великата Рилска пустиня. Заселил се в хралупата на един дъб. Открили го овчари и при него идвали много хора, които молели за изцеление. Помогнал на много хора, Иван искал да избяга от известността и да търси самота. Пренесъл се да живее в една пещера. Хората отново го открили и все идвали при него за помощ и съвет. Самият цар Петър искал от него съвет за това, кое е нужно за доброто на царството.

Иван Рилски починал на 70-годишна възраст. Бил погребан в пещерата, в която е живял, а след това е пренесен в София. Когато отворили гроба, те видели останките му нетленни и благоуханни. При превземането на София от унгарците, те отнесли мощите на светеца в Унгария, но след три години, тържествено върнали мощите в позлатен ковчег.

През 12 век богат българин построил до пещерата в Рила манастир. Сега мощите на светеца почиват в неговата света Рилска обител.

НА 26 ОКТОМВРИ СЕ ЧЕСТВА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТРИЙ МИРОТОЧИВИ

Свети великомъченик Димитрий е роден в Солун. Баща му бил градоначалник и таен християнин. Когато синът му достигнал подходяща възраст майката и бащата започнали да възпитават детето си в любов към Христа.

След смъртта на бащата, поста бил предаден на сина му Димитрий защото бил разсъдлив и високообразован човек.

Император Максимилиан предупредил младия градоначалник да изчисти града от християните. Вместо това Димитрий започнал открито да проповядва вярата си в Иисус.

Узнали за това, римският император Галерии отишъл да провери дали е вярно. Димитрий раздал имуществото си на бедните и започнал да се моли и да се готви за мъченическа смърт. След убийството му, неговият верен слуга взел дрехата му, обагрена с кръвта и с нея лекувал много страдащи хора.

Минали години и гоненията престанали. На мястото, където бил погребан Свети Димитрий издигнали храм. Извадили мощите на светеца от гроба и ги поставили в сребърен ковчег. От мощите текло миро. Затова църквата е нарекла свети Димитрий Мироточиви

НАРОДНА ТРАДИЦИЯ

Ако на Петковден времето е хубаво, на Димитровден времето ще е лошо.

Ако на Петковден е студено, зимата ще е мека.

Ако листата на дърветата не окапят до Петковден, зимата ще е люта.

Между Петковден и Димитровден не бива да се засажда нищо.

Народът ни отбелязва Петковден като начало на зимните празници. Прави се курбан от бик или овен. Играе се хоро от момите и ергените, а родители им оглеждат младежите и си избират зет или снаха. Преди да се седне на общата трапеза, се чете молитва за здраве и плодородие. По време на угощението се правят сгледи за сватосване. На този ден се прави чифтосването между кочовете и овцете. Уволняват се мързеливите работници и се уговарят хората, които ще работят на тяхно място.

От Димитровден започва зимата в нашия народен календар. Свети Димитър е покровител на студа, зимата и снега. Според народното поверие Свети Димитър язди червен кон и разтърсва дългата си бяла брада, от която вали сняг. На Димитровден се слага на масата ястие с петел, ястие с овче месо, ябълкова пита.

На 27 октомври се чества Свети Нестор, а и езическия празник Мишинден. На този ден се извършват ритуали за прогонване на мишките и се нарича, че Свети Димитър и Свети Нестор ги гонят. От този ден започват седенките, на които се събират моми и ергени, оглеждат се и се харесват. Момите работят, за да помогнат на домакинята, а ергените се веселят и закачат момите.

Православни празници през октомври
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *