Кога супите се използват за лечебно средство

След като изкарате една седмица на диета заради чревната инфекция, към менюто могат да се добавят и други хранителни продукти. На първо място трябва да поставите постната зеленчукова супа с малко булгур, ориз или фиде. Тези продукти действат лечебно върху лигавицата на стомаха и на червата. Единственото условие за всички супи, които се готвят с ориз или булгур, е да бъдат направо разварени. В супата може да се добави един ситно нарязан морков, един картоф или половин тиквичка, цветно или брюкселско зеле. Понякога в такава супа се добавя и яйце, което е необходим източник на белтък.

Трябва да знаете, че след боледуване от сериозна чревна инфекция организмът се нуждае от пълноценен белтък. В първата седмица след оздравяването може да се готви суфле за стомаха или котлети,приготвени на пара.

Не прекалявайте с храната, ако сте прекарали чревна инфекция

Изключително важни за укрепването на раздразнените лигавици на червата и на стомаха продукти са тези, които съдържат полезни бактерии.

Микробите-приятели укрепват имунитета, произвеждат витамини, които са изключително полезни за организма. След прекарването на чревна инфекция изключително полезни за стомаха са т.нар. пектинови продукти. Те могат да изведат от организма вредните вещества, които образуват възбудителите на най-различни инфекции.

Най-богати на пектин са ябълките, крушите, прасковите, сливите, морковите. Добри лечебни свойства притежава пектинът, който е в плодовете и зеленчуците и се запазва дори ако плодът се подложи на термично обработване. Затова печените круши и ябълки, с почистена кожица, могат да се смятат за едно от най-добрите лекарства за пострадалите от чревна инфекция.

Кога супите се използват за лечебно средство
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *