В края на миналия век били проведени опити, които установили, че в мига на смъртта теглото на умиращия е с 4-5 грама по-леко.

Невидима субстанция неизменно напускала тялото и то олеквало с тези няколко грама при всеки от наглед „кощунствените “ опити на учените.

Тогава възникнали и поредните въпроси: какво представлява и къде отива тази „маса“?

Много изследователи от различни научни звена и с разнородни специалности стигнали до идеята, че се касае за енергия, която не го разрушава, а се задържа във Вселената.

Американският физиолог Гари Шварц твърди, че хората са подобни на звездите и като тях изпускат невидими и видими фотони светлина, които отиват в Космоса и е вероятно информацията от нашето съзнание да продължава да живее и да „свети“ на небето, подобно на звездите.

Други учени допускат, че щом душата има маса, значи се състои от атоми, които пък са съставени от елементарни частици, движещи се в пространството.

А където има движение, има трептене, значи – и звук, който би трябвало да бъде уловен и разшифрован.

Разбира се, не закъсняват да се появят твърдения за дочути от Оня свят звуци, гласове, дори музика.

Някои обявяват, че даже провеждали „беседи“ с починали политици, мислители, артисти.

Други пък убеждават, че „улавят“ на домашния си телевизор сигнали от Отвъдното, поставяйки началото на окултна практика с името „видеоспиритизъм“.

нумерология

Интернет пространството се пълни с бивали и небивали преживелици по темата, а компанията „Triumph PC ONLINE“ от Вашингтон обяви, че е в мрежата живее цифровият клонинг на бийтълса Джон Ленън.

В неговия киберобраз заложили думи, фрази, текстове и стихове на Джон, за да може той да общува с посетителите на сайта и да отговаря на въпросите им, сякаш е жив. Създателите на идеята твърдят, че възторгът на Бийтълспоклонниците надминал всички очаквания.

Въобще, предприемчиви люде открай време са успявали да печелят от надеждата на хората, че има живот и след смъртта.

Улеснявани са преди всичко от факта, че и до днес науката не може нито да потвърди, нито да опровергае дали това е така. Сега се знае, че след спирането на сърцето настъпва клиничната смърт, от която човек може да бъде реанимиран. Ако това не се случи, настъпва биологичната смърт, пои която стават необратими разрушения в главния мозък.

Много, но далеч не всички, изпаднали в клинична смърт, разказват за тъмен тунел, отвеждащ към невиждано ярка светлина. Други си припомнят за срещи с отдавна починали родственици, които ги увещавали да се върнат „обратно“.

Огромен процент от такива пациенти обаче нямат никакви спомени, което навежда подозрителните на мисълта, дали не се страхуват да кажат нещо, за да не бъдат подложени на присмех или на допълнителни изследвания!

„Всяка вечер убеждавам дядо си, че няма задгробен живот“, казва старец.

„Но нима дядо ви е още жив?“

„А, не, умря още преди 20 години.“

Подобна „спиритичека“ шега може и да не разсмее хората, убедени, че душите на умрелите продължават да живеят и след физическата смърт.

Екстрасенси, врачки, гадатели дори опитват да установят контакт с тях и го правят понякога доста убедително, въпреки присмеха на материалистите. Но именно привържениците на максимата „око да види, ръка да пипне“ са сред най-озадачените от резултатите, получени от няколко странни научни опита.

Най-голям обаче е приносът за вярата в Отвъдното на религиите.

Идеята да се въздаде всекиму според заслуженото я има в религиозните вярвания още на древните гърци и ацтеки, на нордическите народи и африканските племена. За християни и мюсюлмани, за индуисти и будисти Раят и Адът изпълняват съответните си функции в сходна среда.

В същото време в съвременния свят расте броят на хората, които вярват в реинкарнацията /прераждането/ – днес повече от 58 на сто от американците са на мнение, че тя е възможна, докато през 1969 г. този процент е бил едва 20.

По някои сведения, на Изток всеки четири от пет човека са напълно уверени в тази опция.

Вярата в задгробния живот често е в компанията и на страха от смъртта.

Любопитно наблюдение провели психолози от американския Уелсли Колидж, които интервюирали 155 души на възраст между 60 и 70 години. Установили, че в най-малка степен страх от смъртта изпитват силно религиозните хора. След тях са атеистите, които изобщо не вярват в задгробния живот.

А най-много се страхували от косата й тези, които декларират, че вярват в Бог, но не спазват Божиите заповеди, рядко посещават църква, не се молят. Именно те, с приближаването на смъртта, осъзнавали пропуските си и губели надежда за спасение в Отвъдното.

Но пък се намерила фирма, която им дава поне шанс да си закупят билет в тази посока.

Да, именно еднопосочен билет към небесата предлага „Ticket to Heaven“, при това на съвсем приемлива цена – 20 долара. „С гордост показвайте билета си на вашето семейство, приятели, делови партньори приканва фирмата своите евентуални клиенти. Билетът към Небесата може да измени Вашия живот и живота на други хора.“

Още по-странна идея е лансирана на сайт, който предлага „задгробна поща „. Офертата е за неизлечимо болни хора, които да отнесат на Оня свят телеграми на клиенти до техни покойници. Изпращаните послания не бива да са по-кратки от пет думи, като на дума се заплаща по 5 долара.

Необичайната пощенска служба дори дава съвети за текста на телеграмите – с тях можете да съобщите, че всичко в семейството е наред, че се грижите за любимото куче на покойника, че очаквате дете или някой е тежко болен, та родствениците на небето да се подготвят да го посрещнат.

Все пак службата не гарантира изпълнението на доставката и подчертава, че клиентът заплаща само опита й да го направи.

„Може да се окаже, застрахова се тя, че задгробен живот не съществува.“ Споменава се също и вероятността „там горе“ да липсват каквито и да било справочници за откриване на душите.

Предвидено е и неудобството пощальонът да попадне в Рая, а адресатът да се окаже в Ада.

Или – адресатът да заема високо положение в небесните общества и не желае да приеме по някаква причина земния пощальон. Невъзможно би било изпълнението на поръчката и в случаи, че покойният междувременно е преминал в реинкарнация и се-е върнал отново на Земята в друг образ…

На въпрос на фирмата: „Как оценявате нашата идея“, от 800 отговорили стотина са я намерили за чудесна.

Колко прав е бил Камю, като е възкликнал: „Не вярвайте в Страшния съд! Той заседава всеки ден на Земята!“

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: