Раждането на гении и велики личности зависи от цикличните процеси на Земята

Не е случайно, според учените, раждането на гениите и великите личности

Група учени анализирали биографичния архив на Европа и Америка от 200 години насам и направили следния извод: раждането на известните хора е свързано с това в кой период от годината е протичала бременността. Ако периодът 12-18-а седмица (когато

се развива мозъкът на плода) се случи през пролетта или есента, има шанс в бъдеще малчуганът да прослави своята фамилия. Оказало се също така, че мъжете, родени в нечетни години, имат по-големи шансове да се прославят, докато при жените е точно обратното.

Всичко това е свързано с цикличните процеси в атмосферата, земята и океана. „Дали ще измрем като динозаврите?…” Учените смятат, че нямаме повод за такъв песимизъм. Измирането на динозаврите не било климатична катастрофа за един или няколко дни. Динозаврите умирали в интервал на повече от милион години, когато рязко се променял климатът и отслабвала защитата от космическото излъчване. Ние живеем в определен цикъл от развитието на Земята и засега температурната крива върви нагоре – към затопляне. Но според законите на цикличността чак след 2-3 хиляди години ще започне обратният процес.

СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ В ГРАДУСИ СПОРЕД ИСТОРИЦИТЕ И АНТРОПОЛОЗИТЕ

Някога, преди много векове, всеки градус топлина на планетата прибавял по един сантиметър към ръста на нашите прародители. Учените открили тази зависимост, изучавайки древните летописи. В определено студения за планетата период 874-1000 година средният ръст на младия испанец например бил 173,2 см. През ледниковия период тази цифра паднала на 168,6 см, за да стигне през 1700-1800 година 166,8 см. След това отново започнало затопляне и към днешна дата един средностатистически испанец е висок 177,4 см.

СПОРИ СЕ ДАЛИ КЛИМАТЪТ Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА КРАТКАТАПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА ПРЕДИ ВЕКОВЕ

Има открита и друга зависимост през вековете. Например през ХVI век джентълмените англичани не бързали да встъпват в брак. Те правели това чак когато навършат 27-годишна възраст. Но затоплянето бързо подгряло техните чувства – към 1830 година започнали да се женят на 23 години.

Разбира се, климатът влияел не пряко, а косвено на тези промени. Хората започнали да се женят по-рано, защото при топлото време боледували по-малко, освен това се подобрили битовите им условия. Ако се върнем още по-назад във времето, тази зависимост ще ни удиви още повече. В най-топлия период на нашата ера, бронзовият век, средната продължителност на живота не превишавала 38 години. А в последващите по-студени периоди, когато разцъфтели различните култури, когато са се появили първите лекари, древните римляни живеели само 32 години.

Въпреки че някои археолози изкарват на преден план друга причина – оловният водопровод. Но тук има сблъсък на гледни точки, защото как да се обясни тогава, че древните гърци средно са живели само 35 години. Историческите хроники отбелязват още една закономерност: с понижаване на температурата спадала и раждаемостта.

Раждането на гении и велики личности зависи от цикличните процеси на Земята
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *