Аязмо изцелява полусляпо дете

Странен полъх се усеща в параклиса на света Петка в Гълъбово 

Параклисът „Света Петка“ се намира вляво от пътя Марково-хижа Здравец, в началото на село Гълъбово. Под храма върви стръмна тясна пътечка, обрасла в зеленина, която отвежда до аязмото. Славата му на лековит извор е обиколила цяла България. Местните хора казват, че водата помага най-много за очни болести.

Бебе на 7 месеца беше донесено от родителите му на аязмото. Някой им казал, че водата има лековита сила. Детенцето не виждаше добре. Измиха очичките му и се помолиха на Света Петка. Наляха няколко туби, разказват местните хора. След месец майката и бащата на малчугана пак дошли, за да запалят свещ на светицата. Били радостни и щастливи, че зрението на сина им се подобрява. Докторите не можели да се начудят как е станало това. Родителите предпочели да запазят в тайна къде са ходили. Лековитата вода помага също за кожни проблеми и за нерви, особено ако се къпете с нея, твърдят бабите от Гълъбово. В селото има създаден инициативен комитет, който се грижи за извора и за параклиса на светицата. Смята се, че каинакът е съществувал още от римско време. Живеещи в Гълъбово събрали пари и ремонтирали покрива. В малката каменна постройка са наредени икони, подарени от богомолци. Никой не краде парите, оставени в паничката до свещите. Събраните средства се използват за поддържане на аязмото. Възстановен и обновен е и параклисът „Света Петка“. Местните жители твърдят, че в храма стават необясними неща.

Някои усещат някакво изтръпване, когато стоят пред иконата на светицата. Други чувстват лек полъх. Вярващите смятат, че това е знак, че светицата чува молбите им. Възрастна жена от Гълъбово разказва, че неведнъж света Петка й се присънвала в черни дрехи, както я изобразяват, и я напътствала. Веднъж й се явила насън и строго попитала: Вие ще кръстите ли детето или не? Жената побързала още на следващия ден да заведе сина си при свещеника. Пенсионерките от селото ревностно бдят над параклиса. Жена от читалището ходила чак до столицата да търси седмокандилник за олтара. Света Петка идва на помощ на всеки, но трябва да имаш вяра, казват старите в Гълъбово. Те разправят, че целебна сила има и местност, която се намира на изток от Гълъбово. Наричат я Царина. Според легендата един цар се разболял от тежка болест. За да облекчат страданията му, придворните го докарали в тая планина. Стигнали до малка рекичка, където спрели да починат. Господарят им бил изтощен от болестта и дългия преход. Наплискал се с ледената вода, после пил от нея и станало чудо – почувствал се отново здрав и жизнен. Кои е бил той, преданието не уточнява. Населението обаче открай време смята, че е бил Калоян. Неслучаино един от върховете носи неговото име.

В една от пещерите в скалите край Гълъбово са намерени 220 оброчни плочки. Част от тях са с изображението на бога на здравето Асклепий. Смята се, че е било древно светилище и че от векове хората са търсели на това място изцеление.

„Марица”

Аязмо изцелява полусляпо дете
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *