Общата анестезия, която потапя пациентите в безсъзнателен сън, така че да не чувстват болката от операцията, може да увеличи дискомфорта им след като се събудят съобщават изследователи от Медицинския център на университета „Джорджтаун“ в САЩ. Техните открития, които за пръв път обясняват научно онова, което досега беше само клинично наблюдавано, може би ще доведат до по-широка употреба на малкото анестетици, лишени от този страничен ефект -или до разработване на нови, смятат авторите.

Те съобщават, че „лошите“ упойки, каквито са повечето общи анестетици, активират и след това изострят чувствителността на специфични рецептори върху невроните в периферната нервна система. Това са сетивните нерви, участващи в пътеката на възпалението и болката, които не биват засегнати от пълните упойки, въздействащи върху централната нервна система (мозъкът и гръбначният мозък).

„Изборът на анестетик изглежда е важен определящ фактор за следоперативната болка“, казва водещият изследовател д-р Джерард ЕЙХЪРН. „Ние се надяваме, че тези открития в крайна сметка ще помогнат да се гарантира по-голямо облекчение за пациентите“, добавя той.

Отдавна е известно, че пълната упойка предизвиква дразнене на мястото на вливането или на дихателните пътища, когато се вдишва. Изследователите знаят също, че макар да подтиска централната нервна система, тя може да активизира така наречени „ноцицептивни“ или болкоусещащи неврони в периферната нервна система – в действителност анестезиолозите често пъти първо прилагат, препарат за подтискане на възпалението и болката, преди да поставят упойката, за да приспят пациента.

нумерология

Но онова, което до момента учените не разбираха, беше точният механизъм, чрез който анестетиците засягат сетивните неврони. Новото изследване тествало хипотезата, че „лошите“ упойки активират два конкретни рецептора върху повърхността на нервните клетки (TRPV1 и TRPA1), които често са свързани и реагират и на други дразнители, като например чесънът и силно лютивата японска горчица уасаби.

Растенията произвеждат вещества като капсаицин и други, които са предназначени да отказват животните да ги ядат. При консумация двата основни рецептора, които реагират на тези вещества, са TRPV1 и TRPA1, казват авторите. Всъщност последният е по-известен като рецептор за синапеното масло и заема главно място в нервната пътека на болката.

Експериментите показали, че общите анестетици изглежда пряко регулират TRPA1 и по този начин предизвикват въпросните остри нетативни ефекти. Може би най-силното доказателство е, че мишките без него не изпитват болка при употреба на тези лекарства. „Повечето общи анестетици активират рецептора за синапеното масло и животните, които го нямат, не получават дразнене“, казва Ейхърн.

Откритията демонстрират, че възбуждането на сетивните нерви в цялото тяло непосредствено преди и по време на хирургичната операция увеличава болката, която пациентът усеща след събуждането си. Някои пълни упойки не активизират рецептора за синапеното масло, но те може да не са така ефикасни в други отношения. „Това ни подсказва, че има място за усъвършенстване на тези медикаменти“, заключават учените.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: