Десет мита за кръвното налягане

Артериалната хипертония (сред пациентите известна повече като високо кръвно налягане) е особена болест. Всеки е чувал за нея и мнозина са уверени, че по-добре от лекарите знаят как се лекува. Какво всъщност представлява артериалната хипертония?


  

МИТ ПЪРВИ: ПОВИШЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ИМА ПОЧТИ ВСЕКИ, НО ОТ ТОВА НЕ СЕ УМИРА

 

Артериалната хипертония е заболяване, ключов признак на който се явява повишеното кръвно налягане, а последствията – нарушение на функциите на жизненоважни органи: сърце, съдове, бъбреци, главен мозък. Артериалната хипертония и нейните усложнения във вид на инфаркт, инсулт, поражение на бъбреците – е една от главните причини за смъртните случаи. При това трагедиите често стават неочаквано.


  

МИТ ВТОРИ: АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ Е БОЛЕСТ НА СТАРИТЕ ХОРА

 

Артериалната хипертония стремително младее. Сега не са редки случаите, когато тя се развива у хора около тридесетте. С какво е опасно това? Ако човек е започнал да страда от това заболяване около 30-35 години, но в течение на следващите 15 години не е знаел за това и съответно не се е лекувал, то на пенсионна възраст той ще се бори със сърдечна недостатъчност, а може би и с инсулт. А понякога човек умира, недочакал пенсионна възраст. Как да се открие и предотврати? Всеки човек, започвайки от 25 години, трябва поне веднъж в годината да си мери кръвното налягане.


  

МИТ ТРЕТИ: ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ -ЛОШАТА НАСЛЕДСТВЕНОСТ И СТРЕСА

 

Наследственият фактор играе своята роля, това е безспорно. Но сама по себе си наследствената предразположеност към артериалната хипертония не означава, че човек обезателно ще заболее. А когато към наследствеността се прибавят и други фактори… например – прекомерната употреба на сол. Малцина знаят, че дори и да не солим много храната, ние употребяваме три пъти повече сол отколкото се изисква. А що се отнася до стреса, безспорно, стресът често работи като детонатор, той дава ход на артериалната хипертония.


  

МИТ ЧЕТВЪРТИ: ЧОВЕКА С ПОВИШЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ИМА ЧЕРВЕНИ ОЧИ, ГЛАВАТА ГО БОЛИ И КАТО ЦЯЛО СИМПТОМИТЕ СА НАЛИЦЕ

 

Човекът, страдащ от артериална хипертония не винаги знае за това, даже и ако живее с високи стойности на кръвното си налягане. Самочувствието на такъв човек може продължително време да остане добро. В това е коварството на болестта. А когато симптомите възникнат, времето за профилактика на болестта често е изпуснато.

 


  Има редица признаци, на които пациентите знаещи, че страдат от хипертония, трябва да обръщат внимание. Това е внезапното влошаване на зрението, намаляването на силите или чувствителността на ръцете и краката, рязкото и необяснимо с явни причини намаляване количеството на урината, отделяна за денонощие, задух, особено в покой. Но това не са признаци за артериална хипертония, а признаци, че болестта е дала вече своите усложнения.   

 

 

МИТ ПЕТИ: НОРМАЛНОТО НАЛЯГАНЕ Е РАЗЛИЧНО ПРИ ВСЕКИ. НЯКОИ ПРИПАДАТ ПРИ 120/80, А ПРИ 180/ 110 СЕ ЧУВСТВАТ ДОБРЕ.


 Разбира се няма правила без изключения, но все пак е добре да знаете правилата. За нормално се счита кръвното налягане което не е по-високо от 140/90 и не е по-ниско от 90/60. А ако има сериозни съпътстващи заболявания, например захарен диабет, то тогава връхната граница се понижава -130/80.   

 

 

МИТ ШЕСТИ: ВСЕКИ ЧОВЕК, ПРИ КОЙТО Е ОТБЕЛЯЗАНО ПОВИШЕНО НАЛЯГАНЕ, Е БОЛЕН ОТ АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ

 

Разбира се това не е така. Артериалната хипертония трябва да я диагностицира лекар. Това се прави на основата на измервания, извършени по правилата. Първо правило – артериалното налягане не трябва да се измерва след ходене или тичане, пациентът трябва да е бил в покой преди това. Освен това не трябва да се измерва кръвното налягане на човек, който не много преди това е пил силен чай, кафе, пушил е и е употребявал алкохол. Има методи за автоматично измерване на кръвното налягане през денонощието, след това тези записи се разшифроват от компютър.


  

МИТ СЕДМИ: ЛЕЧЕНИЕТО Е ДЕЛО НА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР, НЕГОВИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТОВА

 

Това е така, но болният има и задължението да се грижи сам за себе си. Лечението на артериалната хипертония винаги е партньорство на лекар и пациент. Това трябва да се помни и да се спазва режим и диета ако болестта е установена.


  

МИТ ОСМИ: АКО НАЛЯГАНЕТО Е ПОВИШЕНО -ТРЯБВА ДА СЕ ПИЯТ ЛЕКАРСТВА, АКО Е НОРМАЛНО – ЗА КАКВО ДА СЕ ГЪЛТА „ХИМИЯ“?


 Такъв подход, уви, изповядват много пациенти. За съжаление артериалната хипертония, веднъж възникнала остава в човека за цял живот. И това по същество предопределя необходимостта от пожизнено лечение.

Задължително е да се вземат лекарствата предписани от лекаря. Те действат само в комплекс и ако на вас са ви назначени четири препарата, а вие вземате само три, то вие не правите добре. Съвременните препарати за лечение на артериалната хипертония не работят един без друг. Те са като зъбни колелета от един механизъм, които са свързани един с друг и ако едното го няма, механизмът ще престане да работи.


  

МИТ ДЕВЕТИ: ДОКТОРЪТ ЗАБРАНЯВА ВСИЧКО: ПУШЕНЕТО, ПИЕНЕТО, ДА СЕ ХОДИ НА МОРЕ, НА САУНА…

 

Колкото по-малко сол, толкова по-добре. По повод алкохола – разумна употреба на алкохол, а не пълен отказ. Впрочем има данни, че доброто червено вино, ако се употребява в умерени количества, защитава стените на съдовете. За физическото натоварване е същото като при алкохола. То не е забравено, но трябва да бъде леко, да не предизвиква запъхтяване. Разумно е да се следи и оптимизацията на теглото.


  

МИТ ДЕСЕТИ: АКО СЕ ЛЕКУВАТЕ, НЕКА ТОВА ДА Е СЪС СРЕДСТВАТА НА НАРОДНАТА МЕДИЦИНА, ТАКА КАКТО СА СЕ ЛЕКУВАЛИ НАШИТЕ ДЕДИ


 Преди сто години продължителността на живота е била около 45-50 години. Човекът просто не е дочаквал възрастта, когато се появява артериалната хипертония. Освен това той е живял в условията на по-добра екология, а не както сега. 

Десет мита за кръвното налягане
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *