Как да направим жилището уютно

Можем да превърнем жилището си в уютно убежище от външния свят, стига да изберем подходящи нюанси, форми и текстури за основните елементи в неговия интериор.

Цветовете

Те ни влияят на подсъзнателно ниво, затова трябва да ги използваме грамотно. Синьото и виолетовото действат подобно на мощен транквилант – успокояват сърцебиенето, понижават кръвното налягане, отразяват се благотворно на нервната система. Следователно са много подходящи за спалнята.

Червеният, оранжевият и жълтият цвят прогонват меланхолията и ободряват. Естествено, тези цветове на огъня трябва да се изхвърлят от спалнята, понеже събуждат агресия, пораждат безпокойство и подтикват към насилие. Твърде многото червено например повишава кръвното налягане, води до учестяване на пулса и свръхпроизводство на хормоните на стреса. Така че го използвайте пестеливо, само като акцент – картина на стената, няколко възглавници, стайни растения.

Оранжевото не е чак толкова агресивно. Любим цвят на психолозите, то е добре дошло в дневната, тъй като излъчва енергия, настройва положително и внушава желание за успех. Подходящо е и за кухнята, където можете да го комбинирате с безгрижното жълто, което тонизира психиката и засилва паметта.

Черно и бяло. Първият цвят, смятан доскоро за символ на траура, сега е особено актуален в съчетание със сребрист метал и матирано стъкло. Многото бяло обаче придава известна стерилност на интериора и потиска психиката, затова го комбинирайте с топли нюанси. Зеленият и кафявият с право претендират за определението „антистресови“цветове. Интериорът в зелено прогонва негативните емоции, омиротворява и дори намалява болката, Ако страдате от безсъние, изберете спално бельо в зелени нюанси и ще се изненадате приятно от сънотворния му ефект.

Формите

Квадратите, правоъгълниците и овалите определено влияят на нашите емоции.

Кръглите или овални маси, шкафовете и гардеробите с изчистени линии внасят хармония в пространството. За сметка на това предметите с нестандартна форма и остри ъгли могат да нарушат душевното ни равновесие.

Избягвайте зигзагообразните и диагоналните линии в интериора – те са твърде динамични, променливи и често уморяват. От своя страна плавните очертания, вертикалните и хоризонтални линии успокояват и омиротворяват.

Специалистите съветват

* Постоянният контакт с неравни, грапави или релефни повърхности (килими, дамаски) активизира нервната система и превъзбужда.

*  Душевният покой се нарушава и от тапетите със зигзагообразни десени и ярки рисунки.

*  Окачете в спалнята си кръгъл абажур, постелете леглото с лека пухена завивка в пастелен нюанс, наредете отгоре няколко овални възглавнички. Омиротворяващо ще ви подейства и мекият бледосин или светлозелен килим.

*  В дневната използвайте пастелни нюанси за стените, подредете вътре мебели с плавни линии, на пода сложете красив килим. Популярните днес системи за домашно кино не са подходящи за помещения с малки размери както визуално (голям сив екран и колонки), така и по своето въздействие (прекалено силен звук в тясно пространство).

*  Не оставяйте гол пода на банята – постелете там меко килимче, върху което ще ви е приятно да стоите боси. За да не ви потиска малкото помещение, не го облицовайте в тъмни плочки и окачете голямо огледало вътре.

*  Многобройните стайни цветя са най-доброто лекарство против стрес – те не само радват сетивата, но и се грижат за здравето, поглъщайки вредните вещества и насищайки въздуха с кислород. Що се отнася до аквариумите, те снемат успешно натрупаното през деня напрежение. Окачете пердета от леки прозрачни материи, а вместо метални щори сложете завеси от плат.

Как да направим жилището уютно
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *