ЗАМЕНЕТЕ ХАПЧЕТАТА С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

На всички е известно, че плодовете и зеленчуците са основните доставчици на витамини за организма. Употребявайки ги често, ние не само укрепваме здравето си, но и заместваме скъпо струващите лекарства, затова е необходимо зеленчуците и плодовете да присъстват на нашата трапеза през цялата година и особено през зимата.

Най-богати на витамин С са:

шипката;

магданозът;

френското грозде;

чушките;

копърът;

портокалите и много други.

Плодовете и зеленчуците съдържат още минерални соли, калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Необходимостта от калий възниква при редица заболявания на сърдечносъдовата система и бъбреците. Значително количество калий съдържат сушените плодове, а калиеви соли има в картофите, брюкселското зеле и френското грозде. Богати на желязо са шипките, черницата, прасковите, ябълките, сливите и фурмите. Плодовете и зеленчуците се отличават с това, че в техния състав липсват мазнини, сол и холестерол, което е незаменимо при заболявания като атеросклероза, инфаркт и хипертония, а наличието на витамин С помага за извличането от организма на холестерола.

БАНАНИТЕ ИМАТ СЪДОРАЗШИРЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ

Полезни са за храносмилането и предпазват стените на стомаха от въздействието на солени храни. Любителите на бананите много рядко боледуват от стомашни болести. Не се препоръчват на хора с наднормено тегло заради наличието на захар, но са необходими за имащите проблеми със сърцето.

ГРОЗДЕТО Е ПРЕКРАСЕН ДИЕТИЧЕН ПРОДУКТ

То повишава апетита, подобрява бъбречната дейност, нормализира кръвното налягане, а гроздовият сок понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

НАРЪТ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА БЪБРЕЦИ

Полезен е при заболявания на бъбреците и се използва при бъбречнокаменна болест и камъни в жлъчката. Киселият нар не се препоръчва при стомашни заболявания и ентероколити.

ТИКВИЧКИТЕ СА БАЛСАМ ЗА ЧЕРВАТА

Подобряват перисталтиката на червата и помагат при болни, използващи антибиотици. Препоръчват се и на жени, страдащи от гинекологични заболявания.

ЗЕЛЕТО Е ПОДХОДЯЩА ХРАНА ЗА ХОРАТА С НАДНОРМЕНИТЕ КИЛОГРАМИ

Има много ниска калоричност и в комбинация с витамини се препоръчва при хора с наднормено тегло и затлъстявания. Може да се ползва и при болни от атеросклероза. Зелето създава чувство за ситост при ниска калоричност.

Полезно е при стомашночревни заболявания, чернодробни проблеми и проблеми с жлъчката, но не се препоръчва при повишена киселинност на стомаха.

МОРКОВИТЕ ЗАБАВЯТ РАЗВИТИЕТО НА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ

Повишават тонуса, забавят развитието на раковите клетки и гнилостните процеси в червата, помагат и при анемии.

Имат високо съдържание на каротин, но за да се усвои от организма, трябва да се комбинира с масло или сметана.

ЧУШКИТЕ ДЕЙСТВАТ БЛАГОТВОРНО НА КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА

Заради високото съдържание на витамин Р и С действат благотворно на кръвоносната система и са отлично средство против простуда, астма и бронхит.

ДОМАТИТЕ СПАСЯВАТ ОТ ПОДАГРА

Повишават апетита, помагат при подагра и подобряват работата на задстомашната жлеза.

Имат антисклеротично и антиревматично въздействие, полезни са и при нарушаване на зрението и аденом на простатата.

РЯПАТА ИМА ПРОТИВОТУМОРНО ДЕЙСТВИЕ

Има разхлабващо действие и помага за отделянето на урина. Действа и противотуморно.

ОФИКАТА ПОМАГА ПРИ РЕВМАТИЗЪМ

Червената офика се използва профилактично при лечение на авитаминоза, при ревматични заболявания и хипертония, както и при чернодробни заболявания. Плодовете на черната офика се използват за укрепване на кръвоносната система.

ТИКВАТА СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ЗАТЛЪСТЕЛИТЕ

Помага на отделителните процеси при проблеми с жлъчката и има разхлабващо действие. Използва се при затлъстяване и атеросклероза. При проблеми с простатата се препоръчват ястия от тиква.

ФУРМИТЕ ПРОЧИСТВАТ ОРГАНИЗМА

Те са подходящи за диетично хранене. Съдържат пектини, които помагат за извеждането от организма на баластни вещества. За хора с чувствително гърло не са препоръчителни, защото могат да предизвикат ларингоспазъм.

ЯБЪЛКИТЕ СА МОР ЗА ХОЛЕСТЕРОЛА

Богати са на желязо и действат благотворно на кръвоносната система.

Помагат при извличането от организма на холестерол и радионуклеини. Поради ниската си калоричност са полезни за диетично хранене. Полезни са и за зъбите.

ЗАМЕНЕТЕ ХАПЧЕТАТА С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “ЗАМЕНЕТЕ ХАПЧЕТАТА С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *