ЗАЩО СТРАДАМЕ ОТ ПРОЛЕТНА УМОРА

Първите месеци на пролетта се асоциират с обща физическа отпадналост, чести простудни заболявания, нервно изтощение. Чувството, че силите ни напускат, се засилва още повече след смяната на часовото време. Упадъкът на силите най-често се свързва с хиповитаминоза, но нови изследвания показват, че при 4 от всеки 5 случая причините са съвсем различни.

Смяната на климата

Промените в атмосферното налягане и температурите, магнитните бури, внезапното затопляне и застудяване предизвикват умора. Не трябва да се забравя, че на организма са необходими не по-малко от 8-9 часа сън, но не повече. Продължителният сън е фактор, който засилва апатията.

За да бъдете здрави и да се чувствате добре и през пролетта, не забравяйте, че:

Сутрешният контрастен душ оказва тонизиращо въздействие върху целия организъм.

Вечерните разходки по 20-30 минути 2 ч преди сън повишават работоспособността и устойчивостта срещу стреса.

Можете да се възползвате и от тонизиращите ароматни ефирни масла или отпускащи вани.

Храната

Известно е, че организмът се опитва да компенсира сезонния недостиг на сили с повишен апетит и пристрастие към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите задължително трябва да бъдат малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. През пролетта е полезно да закусвате сандвич с масло, палачинки с шоколад, кашкавал, извара, ядки. Нискокалоричната диета е стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

Наднорменото тегло

Известно е, че при пълните хора е преместен центърът на тежестта и е нарушена осанката, което води до бърза умора. Почивката и слушането на тиха музика помагат да се преодолее този проблем поне временно.

Витамините

Не забравяйте за приемането на витамините. Те са необходими не само за вътрешните потребности на организма. Витамините са силни окислители и са полезни за обезвреждането на всички оцветители, стабилизатори, ароматизатори и т.н., които постъпват заедно с храната. За задоволяване на потребностите на организма от витамини по принцип е достатъчно всеки ден на трапезата да присъстват 5 различни вида плодове и зеленчуци, най-добре с различен цвят.

ЗАЩО СТРАДАМЕ ОТ ПРОЛЕТНА УМОРА
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *