КАК ДА БОРИМ ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Всеки е наясно какво значи пролетна умора, затова не е необходимо обяснение. Но защо тя се появява, когато дните станат по-дълги, а слънцето по-ярко? Защо през времето, най-подходящо за радости, любов, ни нападат апатия и безсъние, а огледалото отразява сухата ни бледа кожа, изпръхналите и напукани устни, сивотата на косите? Това е така, защото всички органи и системи се пренастройват. Промяната на температурата и атмосферното налягане, десинхронизират биологичния часовник и „объркват“ работата на вътрешните органи. Приспособявайки се към променливите природни условия, те работят на пределните си възможности. Освен това, организмът като цяло е отслабнал през зимата в борбата срещу вирусите и бактериите.

Особено важно е в този период да се отнасяте грижливо към себе си – съветват лекарите. Не са малко хората, които с настъпването на пролетта решават да живеят по „нов начин“, опитвайки се активно да отслабнат, започват закаляване със студена вода или провеждат изтощителни утринни кросове. Най-добре е тези амбициозни програми да се отложат -на организма и без друго не му е леко и не му е необходимо допълнителен стрес. Сега най-важно е да се наспивате добре, да не се нервирате за дреболии и да не се преуморявате. Излизайте по-често на чист въздух и не пропускайте възможността да ви погали слънцето.

Незаменимо средство за профилактика на пролетната умора са растителните адаптогени – екстрактите от лимонник, женшен, есенциите розмарин, пчелно млечице… Правилно съставеното пролетно меню има съществено значение. Организмът се нуждае от допълнителен прием на витамини, особено вит. С. За доброто самочувствие са нужди 70-80 мг аскорбинова киселина на денонощие. Толкова например се съдържат в 5 супени лъжици кисело зеле. Полезно е и прясното, което стимулира чревните функции и обезврежда токсичните вещества. Освен това, зелето има общо укрепващо действие. Витамините добре се запазват и в тиквата – в нея има каротини, които помагат за възстановяване па кожата и косата. Лукът и чесънът са изключително полезни за лечение и профилактика на пролетната умора – те са богати на фитонциди и адаптогени и действат винаги безотказно. Постарайте се на трапезата винаги да има сезонни плодове и зеленчуци – източник на витамини, микроелементи и други полезни вещества, които повишават клетъчната активност и помагат на организма да се „събуди“ от зимен сън. Ако все пак умората, сънливостта и възбудата продължават, добре е да потърсите лекарска консултация (за изясняване дали зад тях не се крие някакво друго заболяване).

Чисто психологически, началото на пролетта е черно-бял период – снегът си отива, настъпва разкалване (в градовете това е всекидневно), зеленият цвят все още го няма, а сивотата на асфалта и бетона са потискащи. Всичко това се отразява върху настроението и самочувствието. Обновете гардероба си с по-ярки и сочни нюанси. Заслужава си жените да сменят своите парфюми с по-леки (на цветна основа), в жилището е необходимо повече естествена зеленина и ярка светлина. Срещи с приятели, четене на интересни книги, слушане на спокойна приятна музика. Изобщо изкуството и творчеството помагат за приспособяване към промените. И не забравяйте, че пролетната умора е временно явление. Какви заболявания обаче могат да се „маскират“ под формата на пролетната умора?

*Вегетативна дистония (съдова слабост).

*Анемии от различен тип.

*Депресия.

*Астеничен синдром (обикновено след диети за отслабване).

*Хипотония – ниско кръвно налягане.

КАК ДА БОРИМ ПРОЛЕТНАТА УМОРА
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *