Лечение със сън: Сънят лекува много болести!

Сънят е основа на битието ни. Съдете сами. Колко време можем да издържим без храна? Един месец. Без вода? Десет дни. А без сън? Рекордът, записан в Книгата на рекордите Гинес, е 264 часа (11 денонощия).

Но тази цифра е силно завишена. Без сън човек може да издържи не повече от пет дни.

Вижте също по темата за съня и ТЕЗИ ВАЖНИ МАТЕРИАЛИ:

1. Какво представляват частите на един капан за сънища? 2. В каква посока да спим, за да сме здрави и… умни!? 3. Какво може да значи едно пътуване на сън?

ЩО ЗА ПТИЦА СИ?

Смята се, че продължителността на съня, който ни е необходим за възстановяване на силите, е строго индивидуална. Голямо значение имат възрастта, полът, характерът, даже социалното положение на всеки от нас. Известно е, че Наполеон, Чърчил, Шилер, Бехтерев, Гьоте са спали само по четири часа в денонощието и са били весели, бодри и работоспособни. Учените не виждат нищо странно в това. Значи такава е била индивидуалната им норма, която най-често се предава по рождение.

Принадлежността към определен стереотип на цикъла сън – бодърстване разделя жителите на планетата на “сови”, “чучулиги” и “гълъби” (тези, които лесно се приспособяват към различните режими).

лечение със сън правилно

Сънят лекува много болести, но и може да разболява, ако не спим правилно.

И все пак съществува средностатистическа норма за съня. Препоръчва се здравият възрастен човек да спи по 7-8 часа в денонощие, но в никакъв случай по-малко от 5. Това е физиологичният ни минимум. Някои се опитват да икономисват дори и това скромно време, отредено ни за сън. Но това само им вреди.

КОГАТО СПИМ, В ОРГАНИЗМА НИ СЕ ИЗВЪРШВАТ ЖИЗНЕНОВАЖНИ ПРОЦЕСИ

 1. синтезират се белтъчините и нуклеиновите киселини;
 2. отделя се соматотропен
 3. хормон (хормон на растежа);
 4. ненапразно се казва, че децата растат в съня си.

ДА СЕ НАСПИВАМЕ ДОБРЕ, ЗА ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ

Сънят оказва благотворно влияние върху много болести. Не е тайна, че благодарение на имунния механизъм, който се включва по време на сън, човек с простуда или грип на сутринта се чувства значително по-добре и е почти оздравял. Но ако сънят се наруши или поради някаква причина нощта мине без сън, очаквайте беда.

Особено зле върху здравето се отразяват нощните смени. Резултатите от скорошно изследване са впечатляващи: този, който в продължение на година поне веднъж седмично е работил нощна смяна, има пет пъти повече шансове да си заработи инфаркт, хипертония, бронхиална астма или язва. Дори да си отспива после две нощи поред, проблемът с недоспиването не се решава. В идеалния случай човек трябва да премине през 5-6 цикъла на съня, включващи фаза на бавния сън (най-важният за възстановителните процеси в организма) и на бързия с ярки сънища, по време на който се преработва постъпващата в мозъка ни през деня информация. За една нощ ние минаваме през 4-6 подобни цикъла, всеки от които е равен на 90 минути. Много от хората, които се оплакват от безсъние, всъщност спят. Но не си дават сметка за това. На медицински език това се нарича агнозия на съня (несъзнателно, изкривено възприятие).

Специалистите записват съня на такива пациенти на видеокасета. След като я изгледа, човек разбира, че всъщност спи прекрасно.

ЧЕРНО-БЕЛИТЕ СЪНИЩА СА ПРИЗНАК НА ДЕПРЕСИЯ

Сънят е не просто почивка. Това е тежка работа, идеално състояние за самопознание и изключване от всичко, което ни пречи по време на бодърстване, своеобразна защита на мозъка, който преработва информацията със знак минус в знак плюс.

За психиатрите и психолозите сънищата (които Фройд нарича царски път в безсъзнателността) са безценен диагностичен материал, помагащ да се разбере и оцени личността на пациента.

 • Емоционалните хора с мобилна нервна система обикновено сънуват цветни, ярки сънища, с наситено действие и богат сюжет.
 • Мрачните, в сиви тонове сънища са признак на депресия.
 • А еднотипните, с повтарящ се сюжет, говорят за наличие на някакъв неразрешим проблем.

Един от най-разпространените поводи за търсене на психологична помощ са мъчителните нощни кошмари. Работата с такива пациенти според лекарите никак не е лесна.

В тези случаи не може да се помогне само с таблетки. Медикаментозното лечение задължително се допълва с психотерапия. Без анализ на дълбоките психологични причини нощните кошмари не могат да бъдат победени.

Интересни факти за съня.

По време на сън не само минават много болести, но и много други се зараждат. Списъкът им е доста дълъг. Между тях са:

 • инфаркт;
 • стенокардия;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • инсулт;
 • епилепсия;
 • мигрена;
 • болки в шията;
 • хипертония;
 • коремни болки.

Достатъчно е хората с такива проблеми да нормализират съня си – и от проблемите не остава и следа. Доказателства за това са многобройните изследвания. Наблюдавайки пациенти с хипертония, специалистите направили смел експеримент – престанали да им дават хипотензивни (понижаващи артериалното налягане) препарати, но за сметка на тях им назначили добро сънотворно. За 10 нощи кръвното налягане на всички пациенти се нормализирало.

За сърцето е полезен следобедният сън. Според последните изследвания на сътрудници на медицинското училище в Харвард рискът от сърдечносъдови заболявания при любителите на следобедната дрямка намалява с 37 процента. Учените обясняват този ефект много просто: дневният сън влияе на нивото на хормоните на стреса, чието повишено количество е свързано с риска от инфаркт и инсулт. Вероятно поради тази причина в страните, където следобедният сън (прословутата сиеста) е традиция, нивото на сърдечносъдовите заболявания е значително по-ниска.

ЗЛАТНИ ПРАВИЛА СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ

лечение със сън болести

Всички знаем, че простуди и грипове биват облекчени по време на сън. Но той лекува още много болести!

Сънят е крехка материя. Всичко може да го разруши. Стрес, депресия, преумора, хиподинамия, прекалена употреба на алкохол – всичко това в никакъв случай не предразполага към нормален, здрав сън. Но не се паникьосвайте. От лош сън се оплакват 45 процента от жителите на Земята, но само 20 процента от тях се нуждаят от сериозна медицинска помощ. Останалите просто трябва да въведат ред в режима си, като използват няколко прости процедури.

За начало – проветрете помещението и си взе мете прохладен душ. Не горещ, както е прието да се мисли, а именно хладен – по време на сън температурата на тялото и мозъка се понижава.

С безсънието добре се справят билките. Но бъдете внимателни с валерианата! На една пета от населението тази билка оказва възбуждащо действие.

Не се увличайте по сънотворни препарати. Преди да започнете да ги приемате, се посъветвайте с лекар. И в никакъв случай не използвайте като сънотворно алкохол – спиртът силно влошава съня.

Какво да кажем за заниманията с любов? Отдавна е забелязано, че след интимни отношения енергийното отпускане става много по-бързо от обикновено. Като добавка в това време в организма ни се изработва ендорфин (хормонът на удоволствието), който отпуска организма.

Същото е и с физическото натоварване. В резултат на естествената загуба на енергия получаваме удължаване на бавния сън, който е толкова важен за здравето ни. Но не се увличайте – натоварването трябва да бъде леко.

Лечение със сън: Сънят лекува много болести!
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *