РАКЪТ НЕ ОЗНАЧАВА ПРЕДИЗВЕСТЕНА СМЪРТ

Хората се отнасят с мистичен ужас към онкологичните заболявания. А истината е проста – редовните профилактични прегледи могат да хванат “злодея”, преди да е станало непоправимото

Ракът е заболяване като много други болести, които идват без симптоми и протичат тежко. Но човек може да умре не само от рак, а и от откъснал се тромб, от спукан кръвоносен съд, дори и от незначително инфекциозно заболяване.

В онкологията обаче проблемите са други – ракът е изключително коварен, защото дълго време не се проявява с никакви симптоми.

И в повечето случаи ни изненадва неприятно, когато вече е в трети или в четвърти стадий. И когато излекуването е почти невъзможно.

По статистика при рака на белите дробове например се оперират не повече от 10 на сто от болните.

Откриването на болестта е толкова закъсняло, че всяка хирургична намеса вече губи смисъл.

Смисълът е в това болестта да се открие в самото начало – период през който се лекуват успешно 50 на сто от болните, а при някои видове рак успеваемостта е до 80 процента!

Само че ние, българите, не сме свикнали да ходим на профилактични прегледи, докато не ни е заболяло нещо.

ТРЯБВА ДА “БЛАГОДАРИМ” НА БЕЗХАБЕРНАТА ДЪРЖАВА ЗА БУМА НА ОНКОЗАБОЛЯВАНИЯТА

Точно в това е проблемът. От една страна, специалистите информират за новостите в медицината чрез специализираните средства за масова информация, които се четат от много малък кръг хора, и то предимно от лекари.

А успехи в тази област има и чрез новите методи на лечение се постигат много добри резултати дори и при лекуването на рак от четвърта степен на развитие с метастази в костите, черния дроб и в някои други органи.

Министерството на здравеопазването трябва да създаде нормална медицинска инфраструктура, чрез която раковоболните да се обслужват на необходимото ниво.

КАКВО ИМАМЕ ПРЕДВИД?

Ако човек реши да отиде в ДКЦ и да поиска да му направят компютърна томография на някой от органите, той няма да намери такъв томограф.

Проблемът вече се оказва не само медицински, а и социален. Медиците, които приемат и обслужват пациенти, трябва да са на високо ниво, за да ги обследват внимателно, да поставят точната диагноза и ако се наложи, да се предпише необходимото лечение.

Но при нас, в България, ситуацията е парадоксална: добрите кабинети за профилактика и лечение на раково болни са частни. За да се влезе в тях, са необходими много средства, а българинът ги няма.

МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА Е НАЙ-УЯЗВИМА

Така е, но жените не трябва да се плашат от това, ако вземат навреме необходимите мерки това да не им се случи.

Те обаче са длъжни да знаят: ракът на млечната жлеза е на първо място сред злокачествените болести при жените и държи лидерството при смъртните случаи.

КОГА ВЪЗНИКВА РАКЪТ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА?

Ракът на млечната жлеза не възниква в ранната възраст между 10 и 15 години. И ако все пак това се случи, е твърде рядко изключение.

В основната рискова група попадат жените пред менопауза. Тоест жените между 45 и 60 години и по-късно. През тези години техния организъм се атакува от най-различни гинекологични заболявания поради правени през годините аборти и инфекциозни заболявания, предавани по полов път.

За съжаление, не всяка жена може да се похвали, че редовно си прави изследвания при гинеколога и мамолога. А това трябва да се прави задължително поне веднъж в годината.

Иначе рисковете да се развие неусетно рак на млечната жлеза са големи.

МОЖЕ ЛИ МОБИЛНИЯТ ТЕЛЕФОН ДА СТАНЕ ПРИЧИНА ЗА ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

В много страни заболяемостта от рак на стомаха е намалена наполовина само от масираната пропаганда за правилно хранене.

От няколко години специалистите препоръчват повече от 10 диетични схеми, които са изключително важни за човешкото здраве.

Точно хората, които се съобразяват с тези схеми не боледуват от рак или ако боледуват, то е много рядко. Повечето хора използват тези схеми, защото знаят, че ако човек се разболее, няма да го вземат на работа.

Що се отнася до това дали са канцерогенни строителните материали и мобилните телефони, те не са по-опасни от пушенето например. Да хванеш рак от тях е все едно да хващаш черна котка в тъмна стая.

ПРЕДАВА ЛИ СЕ ПО НАСЛЕДСТВО

Действително, рискът онкологичните заболявания да се предават по наследство е голям, макар че наследствените му форми са около 5 процента от общите заболявания. Ако при тестване се открие генетична предразположеност, има възможност да се спре развитието на болестта.

В човешкия организъм има един определен ген – BRSA, който задължително води до възникването на рак. При откриването на този ген може да се проведе превантивен курс на лечение още преди да се образуват раковите клетки. Тази практика вече се прилага в целия свят, но в България, за съжаление още не.

ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА Е ПРОБЛЕМНОТО МЯСТО НА МЪЖЕТЕ

Мъжете много често страдат от рак на простатата.

Това е коварно заболяване и атакува мъжете, които са навършили 40 години.

Коварството на рака на простатата е в това, че започва без симптоми и продължава така с години. Клинично може да се прояви в незначителни разстройства, но след това специалистите откриват метастази в костите на скелета, на таза и на гръбначния стълб. Когато навършат 40 години, мъжете са длъжни поне два пъти в годината да си правят пълни изследвания. Има и специална програма за изследването на рак на простатата, което се прави от специалистите онкоуролози.

ЕВТАНАЗИЯТА Е КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН

Евтаназията въобще не е медицински проблем. Всеки човек трябва да си отиде от този свят достойно.

За болни като вас е необходимо да имате хора около себе си, чиято психологична поддръжка ви е крайно необходима в този момент. В света има цяла система от хосписи, в които работят специално подготвени психолози.

РАКЪТ НЕ ОЗНАЧАВА ПРЕДИЗВЕСТЕНА СМЪРТ
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *