Кои плодове и зеленчуци за какво помагат

Ясно е, че плодовете и зеленчуците съдържат много витамини и колкото повече те са застъпени в менюто ни, толкова по-жизнени ще бъдем. За какво обаче конкретно ни помага всеки плод – ето мнението на проф. Джонатан Уилс.

Морков

Заради високото съдържание на витамин А се смята, че морковите са много полезни за очите. Но те имат и едно по-малко използвано свойство – при възпаление на кожата, изгаряния и гнойни рани. Настърганият морков се налага върху засегнатото място.

Зеле

Прясно изстисканият сок от зеле е полезен за лечение на язвена болест на стомаха, заболявания на черния дроб и дебелото черво. На болните от захарен диабет се препоръчва кисело зеле, което е богато на млечна киселина.

[color=#ff0000]ДИАБЕТ. ВСИЧКО ЗА ДИАБЕТА[/color]

Ябълка

За прочистване на стомашно чревния тракт всекидневие трябва да се изяжда по една ябълка. При заболявания Не стомаха и червата полезни са печените ябълки без семки. Трябва да е помни обаче, че киселите ябълки усложняват протичането на язвените болести, гастритите и възпалителните процеси на задстомашната жлеза.

Чесън

За улесняване на процесите на ферментация в тънките черва добавяйте към салатите, рибните и месните блюда по една ситно нарязана скилидка. Не бива да се приема при язвена болест, гастрит и бъбречни възпаления.

Лук

При колити със запек, хемороиди и след съгласуване с лекуващия лекар може да се приема прясно изстискай сок от лук – по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно преди хранене. Пресният лук и лучената супа не се препоръчват при язвена болест, нефрит и панкреатит.

Цвекло

Коктейлът от прясно изстискан сок от цвекло, ябълки и моркови заздравява стомаха и стимулира работата на храносмилателните жлези. При захарен диабет ястията от цвекло са забранени.

Ряпа

Настъргана ряпа със сметана или олио помага за прочистване на стомашно-чревния тракт, а сокът от ряпа е средство за заздравяване на язви. Не бива да се приема при заболявания на бъбреците и сърцето.

Червени боровинки

Антибактериално действие имат желето и сладкото от боровинки, а също и чаят от листата им. Съдържащата се в боровинките бензоена киселина не се препоръчва при нефрити.

Кои плодове и зеленчуци за какво помагат
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *