Монаси записват чудесата, сътворени от икона

Реални истории с чудотворни икони у нас. Крадец на светиня си глътва езика. И мюсюлманки се молят пред лика на Свети Георги за рожба. Иконата на Свети Георги е изографисана през 1750 г.

Чудотворната икона, която била намерена при първите разкопки на могилата, се пазела в светия олтар и не била изнасяна.

Затова постепенно била забравена. През 1961 г., по настояване на манастирското настоятелство, ликът на Свети Георги бил изпратен в Академията на науките за експертиза.

Специалистите установили, че датира от 1750 или от 1800 г. Иконата била върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и оттогава е изложена за поклонение.

НЕОБЯСНИМИ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ В МАНАСТИРА КРАЙ СЕЛО ХАДЖИДИМОВО

Това е мястото, където се намира чудотворната икона на Свети Георги, твърдят богомолци. Монасите записват в специална книга чудесата, на които са били свидетели.

Вижте и ТОВА: Топ иконите с най-велика чудотворна сила в България!

Нямо дете проговорило пред лика на светеца, малчугани с паралич се излекували. Говори се, че иконата най-много помага на бездетни семейства да се сдобият с рожба. Дори мюсюлманки от съседни села ходели в манастира да се поклонят на иконата и да я помолят да заченат.

Чудотворното изображение оцеляло дори при пожара през 1979 г., който унищожил почти всичко. Четиринадесет години по-късно иманяри се вмъкнали в манастира и отнесли иконата.

Щом се отдалечили на 50 метра, водачът им си глътнал езика. По-късно се съвзел в болницата и треперещ от страх, признал пред полицаите, че изображението е скрито в частен дом в Ихтиман. Реликвата действително била открита на посоченото място и върната в светата обител.

НАЙ-МНОГО ВЯРВАЩИ СЕ СТИЧАТ В МАНАСТИРА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ГЕРГьОВДЕН

Хората смятат, че ако на този ден преспят в църквата, желанията им ще се сбъднат.

Според легендата чудодейната икона била открита от овчаря дядо Атанас Лазаров. Насън той видял мъж, възседнал бял кон. Непознатият му поръчал да разкопае могилка, обрасла с храсти. Възрастният човек не обърнал внимание на странното съновидение.

На следващата нощ обаче се повторило същото. Дядото разказал на жена си, но тя започнала да го подиграва и не му дала да копае. На третата вечер в съня на Лазаров отново се появил същият мъж и настоял още на сутринта да започне работа. В ранни зори бай Атанас хванал лопатата.

Турците, които имали имоти в съседство, не му позволили да продължи. Старецът видял, че не може да се разбере с тях и отстъпил. Човекът с коня обаче пак му се явил и му казал да не се бои от никого – повече нямало да му пречат. Дядо Атанас отново се заловил да копае.

В това време турчин, който имал нива, разположена от южната страна на могилата, бил излязъл да оре. Щом разбрал, че на това място бай Атанас иска да строи храм, така се разлютил, че изпъдил възрастния човек и дори го набил. После се върнал при добитъка.

ВОЛОВЕТЕ БИЛИ ЛЕГНАЛИ ДА ПОЧИВАТ

Турчинът ги подкарал да стават, но те не помръдвали. Притекли се и други приятели на агата да му помагат, но също не успели да вдигнат животните. Като научили, че турчинът е изгонил дядо Атанас, не одобрили постъпката му. Щом този човек е дошъл да копае на това място, значи Аллах го води, решили мюсюлманите. Викнали стареца и му казали да продължи работата си. Комшията отишъл при воловете и още при първото подканяне те се изправили.

Още нещо интересно ТУК: Кои са благочестивите правила, когато имаме копие от чудотворна икона вкъщи?

Слисаният ага разбрал, че има намеса на сила свише, и решил да подари нивата си на манастира. Това е първият дарен имот на светата обител. Повече никой не се опитал да попречи на разкопаването на могилата. След няколко дни работниците открили икона на Свети Георги, която била напълно запазена. На това място за кратко време издигнали параклис в чест на светеца.

След завършването му била вдигната и сграда за нощувка на поклонниците. Когато християните събрали средства за построяване на по-голям храм, започнали да търсят начин да се сдобият със султански ферман. Първенците на селото и дядо Атанас отишли да молят местния бей да издейства разрешение. Той бил благосклонен към българите и се съгласил да им помогне.

Заминал за Цариград и не след дълго донесъл ферман, който определял храмът да бъде вкопан два метра в земята.

Още НЕЩО: Къде и как да разположим иконите у дома?

Майсторите се опитали да изпълнят това условие, но се оказало невъзможно, тъй като опрели на камък. Беят отново трябвало да ходи в Цариград и да ходатайства за нов ферман. Този път единствената забележка била прозорците да бъдат малки. До ден днешен няколко такива са запазени, а останалите са разширени. През 1864 година църквата била завършена, а през 1865 г. гръцки владика я осветил.

Монаси записват чудесата, сътворени от икона
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *