Петък, 13-и: Имаме ли основания да вярваме, че ще ни се случи нещо лошо?

На какво се дължи феноменалното зло, приписвано на петък, 13? Имаме ли основания да се страхуваме от него наистина? Вижте фактите!

Мисълта, че числата не са просто средство за смятане, а и още нещо, което носи магически смисъл, се е родила още в дълбока древност. Както твърдял Питагор, в нумерологията числото 12 винаги означава завършеност и хармония.

Вижте и ТОВА: За пророческите сънища в четвъртък срещу петък!

По-долу вграждаме и целия филм „Петък, 13-и“. Порадвайте му се, припомнете си го и преценете сами дали може да ви се случи нещо лошо на тази дата, или не може. Намира се най-долу под тази публикация!

Ето и примери за фаталността на числото 13:

филм петък 13

Филмът „Петък 13-и“ още плаши хората.

Годината има 12 месеца, броят на знаците в зодиака е 12, денят има 12 часа, Херакъл е извършил 12 подвига и така нататък. Тъй като числото 13 е с единица повече от 12, то се намира отвъд пределите на завършеността и хармонията, а следователно е лошо и зло число.

През 1966 г. един от най-добрите нападатели на планетата – португалецът Еузебио, готвейки се за Световния футболен шампионат, едва не припаднал като разбрал, че ще играе в отбора под номер 13.

Вместо да отиде на тренировка, той се заключил в хотелската стая и неуморно се молел на Бога да му изпрати късмет.

Работата стигнала дотам, че по цяла Португалия били организирани специални молебени, чрез които да се предпази кумирът от лош късмет. Може би това е подействало: Еузебио се е справил отлично и играл така добре, че бил признат за най-добрия нападател на Световния шампионат през 1966 г.

Едва след като всички мачове били изиграни, футболистът заявил на журналистите: «Отслабнах с 8 килограма, не можех да спя, не можех да ям, да пия, да мисля за каквото и да било друго, освен за проклетото число 13! Исках да умра!»

През 1962 г. четворката съветски биатлонисти в състав В. Булыжин, В. Аликин, В. Барнашов и П. Милорадов участвала в щафетата 4х7,5 км под номер13. Всеки от спортистите влизал в състава на сборния отбор на тогавашния СССР. Това били спортисти от световна класа и на никого не идвала на ум мисълта за тяхното поражение. Но станало така, че те пропуснали 13 пъти, направили 13 наказателни обиколки и в крайна сметка заели 13-о място!

На 13-ти, по време на мача по голф в град Часка, в американския щат Минесота, имало силна гръмотевична буря. Почти всяка секунда проблясвали мълнии, а една от тях паднала върху клонесто дърво, под което се криели запалянковци. Един от тях бил убит, пет получили изгаряния. Да видим и останалите цифри! Това се случило не само на 13-и, но и в 13 часа и 13 минути!

През 1930 г. сър Хенри Сигрейв, плюл на суеверието и решил да постави рекорд по скорост на гонките с лодки на езерото Уиндермир именно в петък 13 юни. Той успял да постигне скорост от 98 мили в час и да постигне целта си, но точно на финала лодката се обърнала и сър Хенри…загинал.

ТРИНАЙСТИЯТ НА ШАБАША БИЛ ДЯВОЛ

петък 13 зло суеверие

Вярата в петък 13 често има основания, но понякога и няма.

За тези, които изпитват панически страх от числото 13, има много събрани исторически и религиозни доказателства за тяхната правота. Например Исус Христос е бил 13-и на масата на Тайната вечеря и това станало лошо предзнаменование. Та нали вярването, че на маса не бива да сядат 13 човека защото иначе ще последват фатални събития, се е родило доста преди Тайната вечеря…

Числото 13 е доста неудобно и в бита На първо място защото не се дели на нищо друго, освен на себе си. Между другото, при библейските евреи цифрите се означавали с букви и на числото 13 се падала буквата М, с която на езика на израилтяните започва и завършва думата смърт.

Според преданията, в петък , 13-и, на свои шабаши се събират и вещиците. Във всяка от групите им имало по 12. Тринадесети на сборищата бил самият дявол.

Някои поклонници на библейските текстове са уверени, че именно в черния петък Ева се е поддала на изкушението, както и че именно в такъв ден Каин убил Авел. А по принцип, петък не е ден за женитба, не е ден за тръгване на пътешествие, за смяна на работата, за влагане на пари в нещо; това не е денят, в който да се отбива кърмаче, в петък не се сменят матраци и дюшеци, не се режат нокти, не се налага кисело зеле и т.н. и т.н. Освен това, до края на XIX век в много страни петък е бил ден на палача и бил предназначен за провеждане на екзекуции.

Единствената утеха на нещастните е тяхната собствена увереност в относителната рядкост на такова злополучно съвпадение на числото с деня на седмицата. Всъщност, през всяка година има поне един петък 13-и. Понякога съвпаденията са две, но не повече от 3.

Трикратното съчетание на петък с 13-и се случва на всеки 11 години. Ако един оот петъците 13-и е през юни – той си остава единствен за годината, а ако е през февруари, то същата черна дата се появява и през март.

Суеверният страх от петък 13-и и въобще страхът от числото 13, се нарича от медиците параскавидекатриафобия. Но май лекарите страдат най-много от тази фобия – болните упорито не искат да се оперират на този ден.

И ПАРОХОДИ, И САМОЛЕТИ…

Симптомите на параскавидекатриафобията могат да бъдат най-различни – от лека степен на възбуда, до чувство за безизходица и пълно отчаяние. През този ден суеверните хора се въздържат от пътувания, посещения на магазини и развлечения.

От параскавидекатриафобия са страдали нефтеният магнат Пол Гети, президентите на САЩ Хърбърт Хувър и Франклин Делано Рузвелт, който, по спомени на съвременници, отказвал датръгне на път на 13-о число. Жертви на петъчното суеверие са били и Наполеон и Бисмарк. Историците твърдят, че императорът никогане е водел сражения, а канцлерът не е подписвал договори в петък.

Но с мистиката на дяволското число са свързани не само хората, но и параходите и самолетите. Така знаменитата в миналото челюскинска епопея е минала именно под знака на дяволската дузина. На 13 юли 1933 г. параходът Челюскин отплавал от Ленинград. Точно след седем месеца, на 13 февруари, той потънал Чукотско море, а през следващите два месеца, до 13 април, когато най-накрая бил разрязан ледът, в който заседнал параходът, авиаторите извели последните челюскинци.

За класически случай се смята трагедията, станала с шхуната Томас Лоусон. Този нестандартен платноход имал седем мачти и бил украсен със седемкрило чудовище. Съдът отплавал на своя първи и последен трансатлантически рейс на 19 ноември 1907 г., вторник.

В един от дните на плаването капитанът на шхуната Джордж Доу направил грешка при изчисляване на курса и в Английския канал корабът попаднал на скала. Пробойната била толкова голяма, че шхуната потънала незабавно. По ирония на съдбата, от целия екипаж се спасил само един човек – самият капитан. Но сензацията е в това, че шхуната потънала в петък, 13-и декември. Корабът бил кръстен на името на писателя Том Лоусон, чиято единствена книга се наричала «Петък, 13-и»!

В черния петък на 13 май 1983 г., в 2 часа и 10 мин. През нощта, британският капитан Питър Фъюстео извел своя сухотоварен Ху венчър от лондонското пристанище в Ламанш. А само след 20 минути съобщил по радиото, че Ху венчър се е сблъскал с някакъв необозначен съд. След още десет минути съобщил, че корабът е заседнал в плитчини.

Хрониката на най-нашумелите авиационни катастрофи съобщава за друг случай, свързан с 13-о число. В началото на 30-те години на миналия век немският летец – ас Ламсдорф, въпреки предразсъдъците, дръзнал да направи най-сложния по онова време полет от Европа до крайбрежието на Западна Африка при следните изходни данни. Номерът на самолета бил 13-13. Излетял на 13 юни, в 13 часа и 13 мин. И безследно изчезнал. Търсенето на изчезналия не дало никакъв резултат.

През 1972 г., в чилийските Анди, в петък, 13 октомври, пътнически самолет претърпял катастрофа. Само няколко пасажера се спасили по чудо. Само че след известно време и те загинали.

ГЪРМЯЩА СМЕС

реалност ли е петък 13?

Ако не внимавате на петък 13-и, наистина може да ви се случи нещо лошо!

Неконтролируемият първобитен страх на човека от числото 13 доведе до това, че в болшинството авиокомпании нямат на борда на самолетите си място номер 13, а каюта с такъв номер няма на нито един от параходите.

И това във века на космическите екскурзии! – би възкликнал някой убеден атеист. Не си струва да го разубеждаваме. Можем само да приведем един документиран факт от живота на космонавтите. През април 1970 г. американският космически кораб Аполон-13 стартирал в 13 часа и 13 минути, и на път към Луната в кабината на кораба се взривила кислородна бутилка. Космонавтите били принудени да прекратят полета по програмата. Това се случило на 13-и…..

Неотдавна група британски учени стигна до сензационно заключение. След като събрали и анализирали множество факти, те стигнали до извода, че именно през черните петъци броят на хоспитализираните вследствие на пътнотранспортни произшествия нараства с 52%.

Немските експерти също поддържат тази теза. Според техните анализи на статистиките на нещастните случаи, се оказва, че именно в черните петъци има най-много катастрофи и човешки смърти, а което е най-удивителното – през времето от обяд до 15 часа.

В петък, 13 октомври 1990 г., жителят на Буенос Айрес Марио де Гуйа постъпил в болница за да оперират възпаления му пръст. Когато му били местна упойка, Марио получил сърдечен пристъп. Преместили го в кислородна камера където получил инфекция, която довела до възпаление на червата. Но и с това бедите му не свършили: когато го превозвали до стята му в болницата де Гуйа паднал от количката и си счупил крак и ключица.

Доста черен бил и петъкът на американеца Боб Ренфри – на 13-и, петък, с него четири пъти се случили нещастия – първият път паднал и си счупил ребро, после паднал в реката, след това го блъснал мотоциклет и накрая минал през затворена стъклена врата.

В един от черните петъци на 1998 г. в столицата на Аржентина Буенос-Айрес се случило трагическо произшествие. От 13-ия етаж на висок блок паднало голямо куче и убило минаващата по тротоара възрастна жена. Кучето също загинало. Събрала се тълпа от любопитни. Преминаващият с висока скорост автобус блъснал един от зяпачите и той починал на място. Като видял това, един мъж от тълпата умрял от разрив на сърцето.

Изчислено е, че суеверието на жителите на САЩ струва на бизнеса 750 милиона долара, защото в петък, 13-и, много от тях се въздържат от ходене по магазините, пътешествия и развлечения, предпочитайки да стоят по-далече от греха и даже въобще да не излизат от домовете си.

Само че такава кардинална мярка може да се окаже напълно недостатъчна. Доказателство за това е нелеката съдба на берлинския таксиметров шофьор Адолф Акерман. Три последователни месеца, на 13-о число, той попадал в автомобилни катастрофи. Този достатъчно горчив опит го накарал повече да не изпитва съдбата. Когато дошло поредното 13-о число, той си останал вкъщи и дори не се опитал да стане от леглото. Но не му е отдало да се поглези. Чул страхотен трясък някъде долу на улицата, показал се на прозореца и видял, че колата му е смачкана от огромен камион….

Мистиците смятат, че числото 13 е универсална сила, която може да бъде и добра, и зла. Числото 13 се състои от две цифри – 10 и 3. 10 е числото на силата, действието, а 3 – обратното – знакът на ограничението. Като се съчетаят, тези цифри образуват гърмяща смес, когато всички усилия (благодарение на 10) претърпяват крах (благодарение на 3). Но крахът не винаги е поражение, не е край, а поредното начало след свършването на предишния цикъл. Затова символ и таен образ на числото 13 е не само смъртта, но и раждането. Новото сменя старото, остарялото.

А по принцип, 13 е просто обикновено число и, ако не си заостряме излишно вниманието, то в петък, 13-и, няма да се случи нищо особено…

Ето го и самият филм „Петък, 13-и“ с български субтитри!

Можете да му хвърлите едно око и сами да прецените дали има основания да се притеснявате:

Петък, 13-и: Имаме ли основания да вярваме, че ще ни се случи нещо лошо?
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *