Както показва практиката, не само вълци и маймуни могат да отглеждат деца, които са били откъснати по един или друг начин от родителите си, а даже и някои птици. И във всички случаи, без изключение, човешките деца, които са попаднали в несвойствен свят, усвояват природата на новите родители, техните особености и привички.

«Кокошият маугли»

Колкото и да ви се струва невероятно, децата, възпитани от птици, не са толкова малко. Така на един от островите Фиджи лекарите и до днес се опитват да върнат човешкият облик на мъж, израснал сред кокошки.

Когато родителите на момчето умрели, дядото го заключил при кокошките в курника, а след това забравил за внука. Детето прекарало няколко дни в курника, през които почти не общувало с хора, и затова възприело от птиците техните навици и привички.

Когато най-накрая кокошият маугли успял да избяга, той отишъл право в болницата.

Но докторите не могли да измислят нищо по-добро от това да завържат дивото дете за леглото и да го заключат в стаята. Така той изкарал около 20 години.

Едва през 2004 на докторите им дошло до главата да се занимават с необикновения пациент, но както и преди, не знаят как да го лекуват: той треперел в резултат на дългите години, през които останал без грижи и внимание.

Сега с човека-кокошка се занимават работници от няколко благотворителни организации. Както казва една от тях– Елизабет Клейтън, мъжът през цялото време имитира поведението на кокошките – животът сред тях е оставил дълбоки следи в душата му. Веднага когато лекарите започнали да работят с него, той непрекъснато се опитвал да се качи по-високо, представяйки себе си на пръта на кокошарника, ядял все едно кълвял, кудкудякал и не умеел да ходи – вместо това подскачал приклекнал, с разперени настрани ръце – като криле.

нумерология

Питомец на щраус

Мой Сиди Мохамед е африканско момче, което на петгодишна възраст се загубило в гората, попаднал на гнездо с малки щраусчета, сприятелил се с родителите и преживял в птичето семейство цели 10 години, докато не бил намерен от ловци.

Сиди не само се научил да се храни като щраус – само с трева, но и не им отстъпвал по скорост на бягане. През нощта възрастните птици се редували да го покриват с крилете си.

Въпреки че местните учени за пръв път се сблъскват с подобен случай, все пак успели да постигнат значителни резултати: мъжът се научил що-годе да ходи и членоразделно да говори на родния си език. Има надежда скоро, макар и частично, да забрави за преживения кошмар.

«Дъщерята» на курника

Това между другото не е единственият случай на човек възпитаван от кокошки. Преди няколко години средствата за масова информация съобщиха, че в Португалия жена на име Изабел прекарала сред кокошките повече от 10 години. При това тя попаднала в кокошарника практически веднага след раждането.

Майката на Изабел страдала от душевен недъг и скоро след раждането заключила дъщеря си в кокошарника и я хранела със същото, с което хранела и кокошките. Съседите много добре знаели, че нещо лошо става в семейството, но не предприемали нищо и едва когато момичето станало на 10 години, една от жителките на същото село, взела момичето и го завела в болница. Там отказали да приемат странната пациентка и добрата жена решила да остави момичето при себе си. Но не успяла да научи на други навици възпитаното сред кокошки момиче и затова отново се обърнала към специалисти.

В края на краищата детето било настанено в приют за инвалиди.

Малката «орлица»

Още по-невероятна история, свързана с птици-възпитатели, се случила в щата Колорадо, в американския запад. Там алпинистите в Скалистите планини забелязали на един стръмен склон малко момиченце, около десетгодишно.

— Първоначално си помислих, че е халюцинация. Откъде може да се вземе дете в планината? – спомня си Джим Беман. — Но моят партньор също каза, че я вижда. Момичето също ни забеляза и започна много бързо да се катери нагоре, на 4 крака, като паяк.

След като се върнали в града, алпинистите разказали тази история на властите. Бил изпратен цял отряд доброволци, които да търсят момиченцето. Намерили я заспала на върха на скалата, в голямо гнездо, сплетено от клони и покрито с кости от дребни животни. Когато спасителите се опитали да я измъкнат от гнездото, налетели три орела, които атакували хората. За да изгонят птиците се наложило да ги застрелят със сигнални ракети. Момичето също яростно се отбранявало, издавала звуци и драскала сърдито с нокти. С големи усилия успели да я извадят от гнездото, да я загърнат в одеяло и да я отведат в Колорадо-Спрингс.

Там детето било настанено в детски медицински център. И в настояще време момичето все още се бои от хората.

– У орлиците майчинското чувство е много силно – казва орнитологът Фейзхелд. — Известни са и случаи, когато вместо да ги изядат, те осиновяват малките козленца, донесени в гнездото. Но пък чак да отгледат човешко дете? На науката такива случаи не са известни, макар и да не бива да се изключват…

Величка МИХАЙЛОВА

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: