Как да не губим пари от дебитна карта

Теглите ли от чужд банкомат, сте на загуба. При „Уникредит Булбанк“ и Първа инвестиционна банка няма такса за използване на устройството на банката, издала картата.

Защо, като тегля пари от дебитната си карта от различни банкомати, плащам и различни такси за услугата?

Милиони българи разполагат с дебитни карти. При тегленето на пари от банкомат може да се наложи да бъде заплатена такса за транзакцията в зависимост от това какво предвиждат тарифите на банките. Някои финансови институции нямат такса, ако техният клиент използва съответно и техен банкомат. Но когато клиент на дадена банка използва банкомат на друга, тогава заплаща и такса за транзакцията. Последното увеличение на тарифите при някои от банките бе в началото на май миналата година и сега таксите варират от 70 стотинки до близо 1 лев.

Повечето банки увеличиха таксите за теглене на пари от банкомат в края на 2008 г, в разгара на коледното пазаруване. Други задържаха увеличението до 2009-а. Информацията за това се публикува на сайтовете на банките. Нито една от финансовите институции обаче не уведомява лично клиентите си за промените в таксите – чрез СМС или писмо. Тарифите не се изписват нито на банкоматите, нито на фискалния бон след извършване на транзакцията. „Ако очаквате да напишем писмо на всеки индивидуално, имаме 1,2 млн. клиенти. Ако разноските, грубо казано, са по 1 лев на писмо, ще трябва да похарчим 1,2 млн. лв., които после трябва да ги изкараме, защото банките са корпорации. Това се прави по един разумен начин, за да не товари разходите на банката, които най-накрая се прехвърлят върху структурата на цените, които клиентите плащат. Имайте предвид, че в България примерно плащаме най-скъпите мобилни услуги, а цените на банковите услуги и транзакциите през банкомати са едни от най-ниските. В Западна Европа говорим за 1 евро, 2 евро и т. н.“, коментира Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“. Увеличението на таксата за теглене на пари от банкомат се отнася най-вече за онези банкомати, които са на друга банка, различна от тази, на която желаещият да изтегли парите си е клиент.

Например „Райфайзенбанк“, която до декември миналата година вземаше по 20 стотинки за теглене на пари, независимо от неин или чужд банкомат, увеличи само едната тарифа и клиентите на банката плащат вече по 70 стотинки, за да изтеглят пари от устройство на друга банка. Въпреки това таксата остава една от най-ниските в бранша. „Уникредит Булбанк“ увеличи тарифата си за теглене от чужд банкомат до 98 стотинки. При ОББ и Пощенска банка тази услуга струва 90 стотинки. Тегленето от собствен банкомат е едва 20 стотинки. При „Уникредит Булбанк“ и Първа инвестиционна банка няма такса за използване на устройството на банката, издала картата.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Как да не губим пари от дебитна карта
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *