Общи сведения за магията

Преданията от западните окултисти идват още от дълбока древност. Много преди раждането на Христос египетските жреци предавали на посветените основните принципи и догми на своята религия. Една от тези дегми се явявало единството на Бог.

До нас е достигнал откъс от песента за мистериите, приписвана на Орфей. В това древно мистично съчинение отлично е представен възгледа на древните за Бог.

“Размисли за божественото слово. Съзерцавай го непрекъснато, отправи сърцето и душата си по правия път и се взирай в единия Господ, който сам се е зародил. Всичко произлиза от него самия и той е във всичко. Невидим за смъртните, той вижда всички. (Isis devoil_e)”.

След Орфей, за най-древен представител на окултизма се смята Хермес Трисмегист (трижди великия). По мнение на някои по-нови окултисти, Хермест всъщност е египетския бог Тот – богът на знанията и света.

На бог Тот, египетските жреци писали и приписвали всички свои трактати, касаещи култове и различни знания. Книгите на Тот се смятали за свещенни и се пазели ревниво от непросветените. За по-добро прикритие на смисъла на написаното, те прибягвали към условно (йероглифно) писмо с условни и иносказателни изрази. Тези свещенни книги съдържали химните на Боговете, правила за царете и жреците, основи на религията и култовете, и, най-накрая, различни сведения за астрологията, алхимията и т.н.

Най-главен паметник на древния окултизъм се явява т.нар. Изумруден скрижал на Хермес Трисмегист. В този неголям трактат, в сбита, иносказателна форма е изложено цялото окултно учение. Подробното му изучаване се отнася до общата теория, за това ще цитираме само един текст, отделни фрази от който, се срещат в магическите формули.

Тайнствените думи на Хермес

1. Вярно. Достоверно. Действително.

2. Това, което е долу, е същото като намиращото се долу, поради чудото на единството.

3. Тъй като всичко е било и е произлязло от единственото, точно така, всички неща са започнали от това единствено посредством преобразуване.

4. Слънцето е Бащата, Луната – майката, вятърът го носил във червото си, Земята го е кърмила.

5. Бащата на целия “Телем” (Телем или Телесм – воля) тук. Силата му е пълна, когато е обърната към Земята.

6. Ще отделиш земята от огъня, тънкото от грубото, внимателно, с голяма сръчност.

7. Вдига се от земята към небето и отново се спуска в земята и получава силата на всички неща, както висши, така и нисши.

8. По този начин ще получиш всичката слава на света и мъглата ще се отдалечи от теб.

9. Тази сила – е най-силна от всички сили, тъй като тя ще победи всяко тънко нещо и ще проникне във всяко плътно нещо.

10. Така е бил сътворен света.

11. От това ще бъдат и ще произлезнат неизброими промени, чието средство е тук.

12. За това бях наречен Хермес Трисмегист, притежаващ познанията за триединната философия на света.

Това, което казах за действието на Слънцето.

Освен египетските съкровенни предания, особенно важно за изучаващите окултизма и магията, е знанието на древно-еврейската кабала. Кабала, съставляваща най-тайната част от учението на Моисей, определя общия закон, при който всяко творение служи само на своето използване.

Общи сведения за магията
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *