Общи сведения за магията

Преданията от западните окултисти идват още от дълбока древност. Много преди раждането на Христос египетските жреци предавали на посветените основните принципи и догми на своята религия. Една от тези дегми се явявало единството на Бог.

До нас е достигнал откъс от песента за мистериите, приписвана на Орфей. В това древно мистично съчинение отлично е представен възгледа на древните за Бог.

“Размисли за божественото слово. Съзерцавай го непрекъснато, отправи сърцето и душата си по правия път и се взирай в единия Господ, който сам се е зародил. Всичко произлиза от него самия и той е във всичко. Невидим за смъртните, той вижда всички. (Isis devoil_e)”.

След Орфей, за най-древен представител на окултизма се смята Хермес Трисмегист (трижди великия). По мнение на някои по-нови окултисти, Хермест всъщност е египетския бог Тот – богът на знанията и света.

На бог Тот, египетските жреци писали и приписвали всички свои трактати, касаещи култове и различни знания. Книгите на Тот се смятали за свещенни и се пазели ревниво от непросветените. За по-добро прикритие на смисъла на написаното, те прибягвали към условно (йероглифно) писмо с условни и иносказателни изрази. Тези свещенни книги съдържали химните на Боговете, правила за царете и жреците, основи на религията и култовете, и, най-накрая, различни сведения за астрологията, алхимията и т.н.

Най-главен паметник на древния окултизъм се явява т.нар. Изумруден скрижал на Хермес Трисмегист. В този неголям трактат, в сбита, иносказателна форма е изложено цялото окултно учение. Подробното му изучаване се отнася до общата теория, за това ще цитираме само един текст, отделни фрази от който, се срещат в магическите формули.

Тайнствените думи на Хермес

1. Вярно. Достоверно. Действително.

2. Това, което е долу, е същото като намиращото се долу, поради чудото на единството.

3. Тъй като всичко е било и е произлязло от единственото, точно така, всички неща са започнали от това единствено посредством преобразуване.

4. Слънцето е Бащата, Луната – майката, вятърът го носил във червото си, Земята го е кърмила.

5. Бащата на целия “Телем” (Телем или Телесм – воля) тук. Силата му е пълна, когато е обърната към Земята.

6. Ще отделиш земята от огъня, тънкото от грубото, внимателно, с голяма сръчност.

7. Вдига се от земята към небето и отново се спуска в земята и получава силата на всички неща, както висши, така и нисши.

8. По този начин ще получиш всичката слава на света и мъглата ще се отдалечи от теб.

9. Тази сила – е най-силна от всички сили, тъй като тя ще победи всяко тънко нещо и ще проникне във всяко плътно нещо.

10. Така е бил сътворен света.

11. От това ще бъдат и ще произлезнат неизброими промени, чието средство е тук.

12. За това бях наречен Хермес Трисмегист, притежаващ познанията за триединната философия на света.

Това, което казах за действието на Слънцето.

Освен египетските съкровенни предания, особенно важно за изучаващите окултизма и магията, е знанието на древно-еврейската кабала. Кабала, съставляваща най-тайната част от учението на Моисей, определя общия закон, при който всяко творение служи само на своето използване.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Общи сведения за магията
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *