Ябълката – панацея за всяка болест

Помните ли тази сентенция ? „Една ябълка дневно и лекарят не ни е нужен“. В тази стара английска максима има много истина, но съвременните учени допълват, че за да сте наиситна здрави, ябълките трябва да са пет.

В червната, златната и кисело-зелената ябълка комбинацията от полезни елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм.

В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, и флавоноиди – антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечно-съдови заболявания.

В една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола – намаляват „лошия“ холестерол и повишават „добрия“.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер).

Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.

Ябълката – панацея за всяка болест
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *