Как да победим пролетната умора?

Обречени ли сме да се чувстваме отпаднали през пролетта? Съвсем не! Можем ли да избегнем пролетната умора? Разбира се! Нужни са ни малко усилия, за да си върнем жизнеността и доброто настроение. 

 

На първо място – дишайте правилно! Ако не практикувате някакъв спорт, което е най-добрият начин да избегнете стреса, можете да опитате с бавното и дълбоко вдишване и издишване. Вдишайте през носа като издувате корема си и издишайте, като го „глътвате“ навътре. Повторете това упражнение няколкоко пъти. 

 

Още едно упражнение, в чийто резултат ще се убедите само за два-три дни. Преди да си легнете вечер, излезте на прозореца /терасата/  и направете следното упражнение. Запушете дясната ноздра с десния палец на ръката и вдишайте. След това издишайте през дясната ноздра, като запушите лявата. Повтаряйте това десет пъти. 

 

Ако не ви се спортува, ходенето пеша с бърза крачка със сигурност ще ви подейства тонизиращо. Започнете с 20-30 минути на ден два-три пъти в седмицата. Правете го сред природата, на чист въздух. Нужно е да намерите собствения си ритъм. Продължителността на разходките е по-важна от бързината на крачката. 

 

Старайте се да отделяте повече време за себеси. Стресът ни отдалечава от истинската ни същност. Затова е необходимо от време на време да си припомняме колко е важно да се чувстваме добре, за да реализираме плановете си.

Сутрин и вечер след хранене, отделяйте по пет минути за себе си, без да мислите за дневната програма. Затворете очи и започнете коремно дишане или с редуване на ноздрите. После масажирайте леко корема си. 

 

Още едно нещо много важно – през деня всеки път, когато ходите пеша, се концентрирайте върху движенията на краката си и върху другите части на тялото, без да допускате паразитни мисли. 

 

Според китайската медицина умората се появява, когато енергията се движи неправилно из организма. Това упражнение ки-гонг за отпускане на горната част на тялото, ако се изпълнява всеки ден, може много да помогне за релаксацията ви. Застанете прави, с разтворени стъпала и свити в коленете крака. Поставете длани върху гърдите си, като докоснете показалците си и ги задържите така, докато усетите топлина. Направете 9 масажни кръгови движения от горе на долу и после 9 в обратна посока. Раменете се завъртат напред при издишването и назад при вдишването. 

 

Сами се убеждавате, че малко повече движение ще ви се отрази добре не само на фугурата, а  и ще ви поможгне по-бързо да преодолеете критичният преход от зима към пролет. 

 

Десислава Добрева

Как да победим пролетната умора?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *