7-те места, където най-силно се усеща глобалното затопляне

Земята се разсърди – суши, урагани, наводнения, мусони, разрушения на брегови ивици – това са само някои от природните катаклизми, предизвикани от глобалното затопляне. Всички тези бедствия носят разрушения и отнемат милиони човешки живота, навнасят и огромни поражения на екосистемата на земята. Все още се спори дали човечеството е изцяло виновно за глобалното затопляне. Изцяло или не вина и принос имаме.

Според наблюденията на учените в последно време природните катаклизми се случват много по-често отпреди и предполагат, че положението ще се влошава. На жителите на 7 места на планетата вече се налага да се борят с последствията от глобалното затопляне.

1. Бихар, Индия

Наводненията в Индия са обичайно явление, но напоследък те се случват много по-често и стават все по-разрушителни. Така например през август м.г. най-силното досега наводнение в региона потопи под вода местообитанията на повече от милион хора и уби над 100 човека. Безпрецедентното бедствие се дължи на продължителните проливни дъждове, предизвикани от глобалното затопляне. Реката, извираща от Хималаите, не могла да поеме огромното количество вода от дъждовете, пробила защитната дига и преляла в равнината, помитайки всичко по пътя си.

А прогнозите са, че затоплянето ще увеличава количеството и честотата на падащите в Бихар дъждове.

2. Северният полюс

За първи път в историята на планетата Северният полюс стана остров. Северозападният и североизточният проход на Арктика се освободиха от ледовете, откривайки на корабите най-краткия път от изток на запад. Този факт може и да радва собствениците на параходни компании, но специалистите бият тревога, защото разбират пялата сериозност на ситуацията. Снимки на НАСА потвърждават факта, че топенето на арктическите ледове става с необичайно бързи темпове.

А това оказва сериозно влияние на екосистемата на Арктика, което в най-близко бъдеще ще се отрази и на другите екосистеми. Еколозите предупреждават, че намаляването на леденото покритие ще ускори глобалното затопляне, защото ще позволи на земята да поглъща все повече топлина. На свой ред затоплянето ще ускорява топенето на вечните ледове и ще повишава морското равнище, което пък ще доведе до потопяването на брегови ивици.

3. Южна Австралия

Такава суша Австралия не помни от 100 години. Ниската интензивност на валежите и невероятно високите температури са довели до това, че някога плодородни земи на държавата остров са се превърнали в пустини. Като дъното на езерото Алберт в Южна Австралия, някога покрито с вода, сега напомня лунен пейзаж.

Най-страшното е, че от постоянната суша страда основният земеделски регион на страната, разположен в басейна на река Мари. Много от културите като ориз, лозя и други не дават почти никакви добиви. 80% от евкалиптовите дървета, растящи на обширна територия, равна по площ на Германия и Франция, взети заедно, вече са загинали. Специалистите предупреждават, че повишаването на температурите с всеки градус съкращава обема на водата в реките с 15%.

4. Малдивите

Миниатюрната верига на Малдивските острови в Индийския океан буквално се топи. По думите на президента на тази островна държава Момун Абдул Гайюм, в резултат на глобалното затопляне и значителното повишаване на нивото на океана в близките 100 години Малдивите могат напълно да изчезнат от лицето на земята.

Сега властите на Малдивите са принудени да строят високи диги за защита от бушуващите вълни, да създават изкуствени острови за преселване на населението От най-пострадалите райони. Но въпреки това повече от половината острови от веригата продължават да потъват с нарастващи темпове. А това означава, че този рай на земята може и да престане да съществува.

5. Крайбрежието на Западна Африка

В близките 100 години 4000 километра крайбрежна ивица на Западна Африка може сериозно да пострада от повишаването на морското равнище, предизвикано от глобалното затопляне. Жителите на крайбрежието вече са принудени да се борят с негативните последици. Най-много страдат страните Гамбия, Нигерия, Буркина-Фасо и Гана. Солената морска вода всеки момент ще потопи плодородните равнини и нефтените находища на тези държави. Очаква се дори крайбрежието на Гвинея напълно да изчезне.

Освен това се очаква наводненията да се усилват и да принуждават милиони хора да напускат населените места, заплашени от потопяване. По прогнози на учените Африка най-много ще пострада от глобалното затопляне.

6. Аляска

Аляска, както и всички полярни области на земята, особено силно ще усети негативните последици на глобалното затопляне. Още от 50-те години на 20 век температурите там постоянно се повишават. Топенето на вечните ледове, съпроводено от наводнения и ерозия, направи невъзможно обитаването на някои крайбрежни области, населени с ескимоси, които бяха принудени да напуснат селищата си.

Освен това топенето на ледовете застрашава инфраструктурата на Аляска -пътища, нефтопроводи и здания, построени на базата на разчетите, че стъпват на постоянна замръзнала осенова. Сега властите са принудени да харчат милиони долари, за да ги поддържат. Под заплаха е и цялата екосистема на този щат.

7. Западът на Северна Америка

Макар глобалното затопляне най-много да е засегнало Аляска, другите региони на Северна Америка също изпитват пагубното му влияние. Канадските гори например са оцветени в кафяво-червени цветове и това не е признак за настъпваща есен, а печална картина на милионите загиващи борове.

Белият бор е важна част от екосистемата на Северна Америка. И е трудно да си представим какво ще стане, ако тези гори напълно изчезнат. Те забавят топенето на снеговете, а корените им укрепват почвата на хълмовете и планините

7-те места, където най-силно се усеща глобалното затопляне
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *