Коледа не може да мине без Русалии

В миналото на Коледа е бил много популярен обредът Русалии. В какво се състои той? На 25 декември всички християни се събират в църквата за тържествена литургия. 

 

Дните от Коледа до Богоявление се наричат „погани”. Вярва се, че в този период бродят тъмни сили и затова не трябва да се замръква навън. Другото много разпространено вярване е, че децата, заченати в този период ще станат пияници.  


  В това време по къщите обикалят т.нар. русалийски дружини. Те се състоят от 30-40 мъже на възраст от 20 до 40 години. Те са облечени в празнична премяна. Най-главният от русалиите се нарича „балтаджия”. Той може да лекува с билки, знае заклинания и магии. Когато тръгват на обиколки по околните села, те се прощават със семейството си така, сякаш отиват на война. Това до някъде е вярно, защото когато се срещнат две русалийски дружини те се бият, а победителят печели правото да влезне в селото. Също както коледарите, русалиите влизат във всеки дом, където играят обредни танци за здраве и берекет. Изключение правят само домовете на родилките и тези, в които скоро е починал човек. След тези 12 дни те отиват в черквите, причестяват се и се връщат към нормалния начин на живот.

Коледа не може да мине без Русалии
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *