Боледуваме според характера си

Това твърди холистичната медицина, която разглежда физическото страдание като последица от психични проблеми

 

Дългогодишните наблюдения не само на холистичните, но и на традиционните лекари со-болните от язва са раздразнителни, а късогледите се плашат от очевидните проблеми. Нима болестите са производни на нашия характер? Да, смята холистичната медицина и учи, че ако променим отношението към себе си и околните, можем да победим болежките. Ето как холистичният (т.е. цялостен) подход към човека обяснява някои физически страдания.

 

Късогледството означава безпокойство за утрешния ден и боязън да се надникне в бъдещето. Ако човек преодолее тези страхове, може да си свали очилата, дори да ги е носил в продължение на години.

 

Нарушенията в слуха, като хроничният отит например, представляват материализираното желание да се оградиш от обкръжаващия свят. Възможно е проблемът да се крие и в усложнени отношения с колеги и близки. Много по-лесно е просто да не чуваш предявяваните към теб претенции. За да се избавиш от подобна „глухота“, трябва да се научиш да правиш компромиси.

 

Болестите на гърлото пък намекват, че отношението ни към околните може да бъде и по-добро. Проявим ли повече разбиране към чуждите проблеми, току виж сме се избавили от хроничните ларингити и фарингити.

 

Психологическият портрет на хипертоника го описва като избухлив, инатлив, недоволен от всички и всичко, изпитващ желание постоянно да поучава другите. Накратко, доста несимпатичен. Изброените недостатъци обаче всеки би могъл да коригира у себе си, при това с цената на не кой знае колко големи усилия.

 

Заболяванията на стомашно-чревния тракт най-често възникват при хора с неадекватна самооценка. Стомахът реагира остро на отрицателни емоции. Ако ги потискаме и задържаме в себе си, вместо да ги излеем навън, ние задълбочаваме неразположението си. Но ако успеем да преодолеем и победим раздразнителността, злобата и завистта, ще се отървем от патологията. Колитът и констипацията на свой ред са знак, че човек мислено е забуксувал в миналото си или пък е твърде самокритичен. Той трябва да се научи да уважава себе си, да отхвърли товара на неприятните спомени и да продължи напред.

 

Проблемите с гърба пък предупреждават, че сме се нагърбили с твърде много грижи. Ако пак ви заболи кръстът, се замислете дали не е ли време да прехвърлите част от задълженията си на своите близки. В края на краищата вашата прекалена опека вреди и на тях – от липса на самостоятелност възникват астмата и проблемите с белите дробовете. Дори кариесът, според холистичния подход, си има психическа причина – за проблемите със зъбите е „виновна“ нерешителността.

 

Боледуваме според характера си
3 (60%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *